Nevena Madžarević: Komplikacije oko Putinovog poklona


Voditeljka i novinarka informativnog programa TV Prva Nevena Madžarević (38) boravila je u Moskvi, gde je iskoristila susret srpskog i ruskog predsednika kako bi snimila dokumentarac o odnosima dva naroda. U filmu učestvuje i naš glumac Miloš Biković, sa kojim se susrela u Puškinovom kafeu, u kom svi poznati koji su tamo ikada kročili imaju stolicu sa svojim imenom, poput Anđeline Džoli i Entonija Hopkinsa.

Nevena Madžarević o razvodu: Dvoje osete kada taj odnos više nije moguće popraviti

Radili ste u raznim redakcijama, razne emisije, od zabavnih do informativnih. Šta vam danas predstavlja izazov u televizijskom poslu?

– To što sam se pre više od godinu dana vratila u informativni program, imam utisak kao da sam se vratila kući. Zadovoljna sam vestima koje radim vikendom na Prvoj, u kojima sam i urednik i prezenter. Pored toga sam i kreativni producent informativne redakcije i srećna sam zbog činjenice da sam svaki put kada pokrenemo neki novi projekat uključena u njegovo kreiranje. To mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Volim s vremena na vreme da radim nešto novo, i to je ta moja potreba za konstantnim promenama. Obožavam kombinaciju informativnog i dokumentarnog programa. Poseta Moskvi mi je pružila priliku da spojim upravo te dve stvari.

U Rusiji ste snimali dokumentarni film čiji su akteri srpski i ruski predsednik, ali i glumac Miloš Biković?

– U Moskvi sam boravila nedelju dana, a poseta predsednika Aleksandra Vučića Vladimiru Putinu bila je povod da uradim dokumentarac o tome šta su Rusi Srbima i Srbi Rusima. To je priča o odnosu dve zemlje kroz vizuru dva državnika, običnih ljudi i našeg najpoznatijeg glumca u Rusiji, nezvaničnog ambasadora srpske kulture Miloša Bikovića. Da li su Rusi svesni naše fascinacije njihovom zemljom i koje sve predrasude Srbi imaju o svojoj “pravoslavnoj braći”?

Šta će biti kruna tog dokumentarca? Jeste li uspeli da Putinu predate poklon koji ste mu namenili?

– Uz slike organizacije jedne ovakve posete iznutra, svih diplomatskih protokola i bezbednosnih kontrola, finale tog dokumentarca jeste susret dva predsednika, tako da je Vladimir Putin akter našeg filma. Deo scenarija je predviđao da ruskom presedniku uručimo poklon. Opredelili smo se za repliku jednog od najstarijih artefakata iz Narodnog muzeja u Beogradu. Reč je o Dupljajskim kolicima iz perioda vinčanske civilizacije. Međutim, da bi bilo šta došlo u ruke prvog čoveka Rusije, to mora da prođe ogromne bezbednosne kontrole. Na ulazu sam morala da predam poklon, potom su po mene došli iz službe bezbednosti i odveli me do prostorije gde sam ostavila poklon. Oni su ga zatim odneli na analize i do kraja posete sam saznala da je poklon bezbedan i da se nalazi u predsedničkom muzeju u Kremlju. Sada tamo stoji ime Televizije Prva. Na mene je najveći utisak ostavio organizacioni i bezbednosni aspekt ovakve posete. Da biste stigli do Kremlja, potrebno je da prođete sve moguće provere, a mi smo bili u prilici da to sve snimimo.

Diplomirali ste na FDU, a završili master iz novinarstva. Gde se osećate ugodnije?

– Imam utisak da se bavim i novinarstvom i produkcijom jer u svakodnevnom poslu koristim znanja iz obe oblasti. Srećna sam što sam našla balans, a to se najbolje vidi u dokumentarnim formama pošto su one idealan spoj jednog i drugog, mada moje kolege kažu da ja gde god stignem “režiram i kreiram”.

Autor: Gloria magazin/Ivan Aranđelović
Foto: Dalibor Danilović, Privatni album
Podelite sa prijateljima:
Tagovi