Nele Karajlić: Sad sam fit i spreman da se vratim starom poroku

Sedam godina pošto je doživeo infarkt pevač i pisac vratio se muzici i otputovao na turneju po Americi i Kanadi


Nenad Janković (55), poznatiji kao Nele Karajlić, posle sedam godina pauze vratio se na muzičku scenu. Nekadašnji lider Zabranjenog pušenja, kasnije i član benda No Smoking Orchestra, bio je prinuđen da se povuče zbog problema sa srcem, a povratničke nastupe imao je na mini-turneji po Kanadi i Americi. Nele je s nestrpljenjem iščekivao svirke i priznaje da je osećao tremu.

“Sheki’s On The Road Again”: Nele Karajlić oduševio publiku u Kanadi i Americi

Svejedno da li nastupam u Rojal Albert holu ili u Valjevu, trema je uvek prisutna, ali je uvek pozitivna. Traje prvih dvadesetak sekundi kad se popnem na binu, a posle se sve pretvori u ludilo – kaže Nele.

SVRŠEN ČIN

S obzirom na to da je pre sedam godina doživeo težak infarkt, posle kojeg je odlučio da promeni životne navike i povuče se sa muzičke scene, Nele otkriva da njegovim ukućanima, supruzi Sanji i deci Jani i Srđanu, nije bilo svejedno kad im je saopštio da odlazi na turneju po Americi.

Ipak, pošto sam potpisao ugovor, nisu imali kud, morali su da se saglase sa mojom odlukom. Planirao sam da odem u Kanadu i Ameriku i obiđem brojne prijatelje koji tamo žive godinama. Shvatio sam da bi mi za tako nešto trebalo mnogo vremena, pa sam rešio da spojim lepo i korisno i napravim svirke u nekoliko gradova – Torontu, Vankuveru, Čikagu i Njujorku.

Kao svaki pristojan čovek i profesionalac Nele je mesecima vežbao kako bi koncerte dočekao u dobroj fizičkoj kondiciji.

Nele Karajlić: Kako sam od gradskog momka postao zaljubljenik u selo i majstor za rakiju

Pripreme su bile veoma temeljne. Tri meseca sam svakodnevno išao na plivanje, koje je najvažnije zbog kapaciteta pluća. Pošto mi forma nije baš bila na zavidnom nivou, nekoliko puta nedeljno odlazio sam i na trčanje, a i skijao sam. Sad sam fit i spreman za najteže fizičke napore i iskušenja. I priznajem da sam se baš uželeo svirki, jer sam mnogo odsustvovao. 

Nele ističe da mu muzika poslednjih godina nije mnogo nedostajala.

U periodu kad sam se oporavljao od infarkta bio sam zasićen i pod teškim stresom, jer sam pre srčanog udara bio potpuno posvećen muzici. Stalno sam bio na turnejama, bilo je mnogo nespavanja, menjanja gradova, država i kontinenata i svega što takav način života podrazumeva, pa je srce moralo da odreaguje. Posle, kad sam se oporavio, izbegavao sam ne samo da sviram nego i da idem na koncerte. Bilo mi je muka kad je trebalo da odem na nečiji nastup, osećao sam se kao da me neko šalje nazad u vojsku. Ali vreme je, na sreću, iščistilo tu mrlju na mojoj duši, pa sam sad opet “poludeo” za muzikom.

Obožavaocima Zabranjenog pušenja uskoro priprema lepo iznenađenje, pesmu koja govori o tome šta se u međuvremenu, za dve decenije, dogodilo. Tokom odsustva s muzičke scene posvetio se pisanju. Posle “Fajronta u Sarajevu”, početkom maja objaviće drugu knjigu, koju je napisao inspirisan sudbinom svoje porodice.

To je saga o kući koju je početkom 20. veka napravio moj pradeda po ocu Milojko Janković, kao i o porodicama koje su u njoj živele i čije su se sudbine ispreplele. Priča o uzbudljivih sto godina i generacijama koje su u toj kući preživljavale razne strahote – otkriva Nele Karajlić.

Autor: Gloria magazin/ Tanja Nikolić
Foto: Gloria magazin/ Dalibor Danilović/ Instagram/ ATA-images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi