Milan Marić: Naš čovek među zvezdama


Milan Marić pred dodelu Evropskih filmskih nagrada

Glumac otkriva šta se dešavalo iza kulisa ovogodišnje dodele evropskih Oskara u Berlinu tokom koje je delio prostor sa Žilijet Binoš, Pedrom Almodovarom, Vimom Vendersom i Vernerom Hercogom

 

Da je Stari kontinent prihvatio talenat našeg glumca Milana Marića (29), potvrđeno je njegovim učešćem na dodeli Evropskih filmskih nagrada (EFA) u Berlinu. Zvezda filma “Dovlatov” i dobitnik priznanja “Zvezda u usponu” ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala uručivao je u dvorani Haus der Berliner Festspiele jednu od nagrada i sa okupljanja najznačajnijih sineasta Evrope, tokom kog se dodeljuju evropski Oskari, nosi samo lepe uspomene.

– Bila je izuzetna čast učestvovati na ovogodišnjoj dodeli EFA nagrada u Berlinu, koja okuplja najtalentovanije ljude iz sveta evropskog filma. Naći se u društvu s velikim imenima poput Pedra Almodovara, Žilijet Binoš, Vima Vendersa, Vernera Hercoga velika je privilegija, ali i odgovornost. Drago mi je što sam dobio priliku da budem taj sa ovih prostora koji će doprineti značaju ove manifestacije – rekao je Marić za Gloriju po povratku iz Nemačke.

Milan Marić sa koleginicom grčko-beljgijskom koleginicom Dafne Patakijom

Glumac koji je na dodeli EFA nagrada predstavljao srpsku kinematografiju dodao je da smatra da je poziv da učestvuje na ceremoniji potvrda prepoznavanja njegovog talenta i truda, ali da je to i pokazatelj da treba da nastavi da radi na sebi i bude još bolji. Marić je u Berlinu imao zadatak da sa grčko-belgijskom koleginicom Dafne Patakijom uruči priznanje za najbolji kratki film, koje je osvojio rumunski reditelj Bogdan Muresanu za “Christmas Gift”.

Naš glumac je sa koleginicom Patakijom uručio nagradu rumunskom reditelju Bogdanu Muresanuu za najbolji evropski kratki film “The Chrtistmas Gift”

– Dafne Patakiju znam po njenom radu, a upoznali smo se tek pred dodelu. Nije teško predstaviti nominovane i dodeliti nagradu. Tu je sve jasno. Iako ceremonija traje skoro tri sata, sve je precizno organizovano. Pred izlazak na scenu prođete kroz listu nominovanih, na sceni kažete ono što treba, saopštite dobitnika i uručite nagradu. Nisam bio previše uzbuđen zbog toga. To je sastavni deo našeg posla objašnjava Milan i dodaje da tom prilikom nije imao tremu.

Dirljivo i moćno

Francuska filmska diva Žilijet Binoš

Mladi dramski umetnik nije jedan od onih glumaca koji bi prisustvo ovakvom događaju koristio da svojim mobilnim telefonom zabeleži svaki trenutak i fotografiše se sa svojim kolegama, velikim evropskim zvezdama. Umesto toga, želeo je da uživa u ceremoniji i proslavi još jednu uspešnu filmsku godinu.

– Na mene je najjači utisak ostavio trenutak dodele nagrade za životno delo nemačkom reditelju Verneru Hercogu. Pre nego što mu je Vim Venders uručio priznanje, a njih dvojica su bliski prijatelji, priređen je vrlo emotivan omaž Hercogu. S druge strane, francuskoj umetnici Žilijet Binoš dodeljena je nagrada za doprinos svetskom filmu, što ona apsolutno zaslužuje. Njen govor je bio veoma dirljiv, ali i moćan, jer je istakla jasnu poruku o ulozi umetnika i umetnosti u vremenima velikih društvenih promena.

Nemački reditelj Verner Hercog

Zvezda serije “Državni službenik” dodaje da mesta za poslovne sastanke i dogovore oko narednih evropskih koprodukcija u kojima će igrati nije bilo, pošto su svi koji su prisustvovali dodeli bili više koncentrisani na ceremoniju i kratke, srdačne susrete.

Na 32. dodeli EFA trijumfovalo je ostvarenje “Miljenica” Jorgosa Lantimosa, kojem je pripalo čak osam nagrada, među kojima za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu – Olivija Kolman. Zbog ranije dogovorenih obaveza Kolmanova nije prisustvovala svečanosti u Berlinu, kao ni Antonio Banderas koji je nagrađen za najbolju mušku ulogu u filmu “Bol i slava” Pedra Almodovara.

Pedro Almodovar, jedan od najznačajnijih reditelja Evrope

 

Autor: Ivan Aranđelović
Foto: Getty Images / Guliver
Podelite sa prijateljima:
Tagovi