Met Dilon: Novi život holivudskog odmetnika


Američki glumac Met Dilon (54) bio je glavna zvezda 12. Kustendorf filmskog festivala u Drvengradu na Mokroj gori. Superstar je stigao na festival Emira Kusturice u pratnji partnerke, italijanske glumice Roberte Mastromikele (42), s kojom je u ljubavi od 2014. godine.

– Još ne razmišljam o braku. Prija nam veza lišena formalnosti – kaže glumac koji dosad nikad nije stao na ludi kamen, a zabavljao se s koleginicama Heder Grejam, Bruk Šilds i Kameron Dijaz, s kojom je proveo zajedno čak tri godine i snimio komediju “Ima nešto u vezi sa Meri”.

Met Dilon: Srbi su jako ponosan narod i ja to razumem

Zvezda filmova “Dragstor kauboj” i “Umreti za” istakao je da ga partnerka Roberta prati na svim putovanjima kada im to obaveze dozvoljavaju.

– Volimo da vreme provodimo zajedno, da upoznajemo nove gradove. Uživamo u umetnosti i razgovorima o njoj, o izložbama, knjigama ili dobrom filmu.

Dilon nije želeo da iz Beograda na Mećavnik doputuje helikopterom kao većina njegovih kolega glumaca, već kolima, uz objašnjenje da mu je dosta letenja. Po dolasku u Drvengrad dočekan je tradicionalno, uz pogaču, so i čokanjče rakije. Poslužio se hlebom i solju, ali alkohol je odbio.

– Ne pijem više – rekao je odsečno i tokom boravka ostao dosledan svom stavu.

Nije probao ni kuvano vino niti kuvanu rakiju koji su služeni na centralnom trgu Drvengrada tokom proslave Nove godine po julijanskom kalendaru, dok je po minusu, uz tompus, cupkao uz trubu Marka Markovića i zvuke “Marša na Drinu” i “Otpisanih”.

Met Dilon: O balkanskoj muzici, počecima na filmu i susretu sa Kusturicom

Pio je uglavnom espreso i vodu, u izuzetnim prilikama nazdravio bi čašom belog vina. U obilju gastronomskih užitaka zlatiborskog kraja, Dilon je uglavnom jeo salate, probao je i testenine s lokalnim mladim sirom, a nije mogao da odoli ni roštilju.

PIJANSTVO SA HOPEROM

Glumac koji je na platnu debitovao u 15. godini, u filmu “Over the Edge”, danas uživa u tome da ne zna gde posao može da ga povede.

– Ne bih se osećao prijatno da film posmatram kao biznis. Nisam umeo sebe da prodam, niti sam želeo da budem deo holivudske politike. Možda bi moja karijera bila uspešnija da sam tako radio – objasnio je Met, koji je samo jednom bio nominovan za Oskara, za dramu “Fatalna nesreća”, koja je proglašena najboljim filmom 2005.

Karijera ga je odvela do poznanstva sa Denisom Hoperom, s kojim je u 18. godini glumio u “Rumble Fishu”.

– Pamtim pijanstva sa Hoperom tokom snimanja. Bio sam klinac, za mene je to bio super provod. Hoper je tada dosta pio, bio je van kontrole, ali uspevali smo da ga pratimo.

Bio je nasilnik u filmu “Moj telohranitelj”, siledžija i otpadnik u “Šarmerkama” i “Teksu”, buntovnik u “Autsajderima”, ali igrao je i u nekoliko komedija.

– Ponekad morate nešto da obavite samo kao običan posao i pitate se zašto se tako nešto snima, ali uradite to jer je to vaš poziv. Ja sam glumac – odbranio se Dilon.

Kuvano vino, rakija i jedan rođendan: I holivudske zvezde dočekale Srpsku novu godinu (foto)

Gas van Sant, Frensis Ford Kopola, Kameron Krou, Entoni Mingela neki su od reditelja s kojima je sarađivao tokom 40 godina karijere, a triler “Kuća koju je Džek sagradio” koji je snimao sa Larsom fon Trirom biće prikazan na predstojećem FEST-u. Uloga serijskog ubice u tom filmu bila je izazov za Meta, jer sve što Džek čini kosi se sa njegovim moralnim načelima, a veruje da glumac ne može da igra lik ukoliko ga osuđuje.

– Moja uloga u Fon Trirovom delu uplašila je mnoge. Nisam toliko opasan kao što izgledam u tom filmu – našalio se Dilon, koji uveliko režira dokumentarac o kubanskoj muzici.

Glumio je i u TV seriji “Wayward Pines”, ali je na kraju prve sezone tražio raskid ugovora.

– Kada snimam, moram da znam šta se dešava sa likom koji tumačim. U serijama malo-malo menjaju scenario i reditelje. To mi se ne sviđa. Pošto sam znao producente serije, rekao sam im: “Molim vas, ubijte mog junaka” – otkrio je Dilon u ekskluzivnom razgovoru za Gloriju.

Autor: Gloria magazin/ Ivan Aranđelović
Foto: Jakov Simović
Podelite sa prijateljima:
Tagovi