Melanija Tramp: ko je prva Jugoslovenka u Beloj kući


Bivša Jugoslavija dobila je prvu damu Amerike. Melanija Tramp, supruga novog predsednika SAD, Donalda Trampa rođena je u državi tog imena. Ima premalo godina (46) da bi u mladosti postala član Saveza komunista, tako da ne može biti prva komunistkinja u istoriji – supruga američkog predsednika, druga je kojoj se to dogodilo a da nije rođena na tlu Amerike. Prva je bila Luiza, žena Džona Kvinsija Adamsa. Ona je bila prva dama od 1825. do 1829, a rođena je u Londonu.

A photo posted by OrexOlga (@madamorex) on

Melanija je iz malog mesta Sevnica u istočnoj Sloveniji, koje je u nekadašnjoj Jugoslaviji bilo poznato kao centar tekstilne industrije. I njena majka je radila kao krojačica u fabrici dečje odeće. Danas na zvaničnom sajtu porodice Tramp piše da je ona bila – modna dizajnerka. U tom dokumentu podjednako dobro je prošao i Melanijin otac. On je u Sevnici radio kao prodavac auto-delova. Ili je ipak bio menadžer u auto-kompaniji – kako stoji na sajtu? U svakom slučaju, neki stariji stanovnici Sevnice tvrde da je bio član Komunističke partije, drugi da nije, ali svi se slažu da Melanija to nikad nije bila.

GUSENICA I LEPTIR

A 78-godišnji Stane Jerko imao bi tome nešto i da doda. Ovaj penzionisani slovenački fotograf prvi je zapazio lepu Melaniju, tada Knavs, i napravio njene prve modne fotografije kad joj je bilo 17 godina. Priča kako je bosa na svim tim slikama jer nosi cipele broj 40, a on nije u svom studiju imao tako veliku obuću. -Bila je visoka i mršava. Predložio sam joj da napravimo probne fotografije-, seća se Stane.


Ubrzo je bosonoga Sevničanka otišla u Ljubljanu, gde je upisala studije arhitekture. Kolege sa fakulteta pamte je kao tihu i povučenu devojku koja je na studentskim žurkama uglavnom sedela i ćutala. Bila je zgodna, tada se već pomalo bavila manekenstvom, koje je u to vreme (krajem osamdesetih) bilo izuzetno dobro plaćen posao. Sigurno da tada nije znala da je počela da radi kao manekenka još sa pet godina – kako piše u njenoj današnjoj biografiji na sajtu porodice Tramp.

Pre nego što je postala gospođa Tramp slovenačka lepotica je imala neke druge slike iz svog detinjstva:

– Najradije se sećam 8. marta. Svake godine bismo u školi crtali za naše majke. Uradila sam jednom crtež koji moja mama i danas drži na zidu. Tata, sestra i ja bismo krišom od nje kupovali poklone, i svaki put bismo je iznenadili.

Pravo iznenađenje za Melaniju Knavs je usledilo malo pošto se preselila u Ljubljanu na studije. Ponovo ju je pozvao fotograf Stane Jerko, ovaj put da naprave ne probne, nego prave modne fotke. U studiju ju je odenuo u modele “Vezenine Bled”. Bila je to jedna od brojnih tekstilnih fabrika tog vremena u Jugoslaviji, danas je pogon nekadašnje “Vezenine” – poligon za pejntbol!

– Radili smo fotografije za reviju “Maneken”. Već tada je Melanija pokazala veliko interesovanje za to kako treba da stane i izgleda ispred objektiva, kako funkcioniše kamera, koje svetlo je najbolje. Želela je da zna sve što treba kako bi fotografija ispala savršena. Brzo se iz gusenice pretvorila u glamuroznog leptira – seća se Stane Jerko.

MALA ŽENSKA PSINA

Bile su joj 22 kad je 1992. izabrana za prvu pratilju mis Slovenije. Nije to bilo dobro vreme ni za misice, niti za manekenke, počinjali su ratovi u Melanijinoj državi i ona je otišla u Milano da se bavi modelingom. Lepa i sjajno građena, imala je velikog uspeha. Radila je sa slavnim fotografima Helmutom Njutnom i Marijom Testinom, njene slike krasile su naslovnice magazina kao što su “Vogue”, “Harper’s Bazaar”, “Vanity Fair”, “Elle”, “Allure”… Usput je promenila prezime u Knaus, jer je zvučalo nekako “više nemački”. Sve češće je snimala i u Americi, pa je još jednom iscepala sve dokumente i krenula da vadi nove. U njima više nije bila Melanija, jer bi je u Americi zvali “Melanidža”, izbacila je “j” iz imena i postala Melania Knaus.

U jesen 1998. na njujorškoj Nedelji mode bila je pozvana na neki afterparti. Tu se zatekao i slavni biznismen Donald Tramp, koji se upravo tih dana oporavljao od trećeg od ukupno četiri bankrota koje je imao. Bio je sa nekom devojkom koju je brzo poslao u kupatilo da popravi šminku kako bi mogao da priđe i upozna se sa zanosnom Slovenkom. Njega je pratio glas ženskaroša koji ne bira preterano. Od 1977. do 1991. bio je u braku sa češkom klizačicom i manekenkom Ivankom Zelničkovom, koja je promenila prezime u Tramp. Sa njom je dobio sinove Donalda Džuniora i Erika i kćerku Ivanu. A 1993. se oženio drugi put, manekenkom Marlom Mejpls, s kojom ima još jednu kćerku – Tifani. Tramp i Marla nisu bili u ljubavi te 1998, godinu kasnije su se i zvanično razveli, ali Melanija je ipak bila oprezna. Svom udvaraču nije čak dala ni broj telefona.

tramp-getty

Mudra Slovenka je sačekala da vidi koji će broj telefona on dati njoj. Poslovni ili privatni? Dao joj je sve brojeve i prošao njen test. Ipak, nije ga odmah nazvala. Pustila je da prođe nedelju dana. Bila je to mala ženska psina, milijarder se za to vreme pekao na tihoj vatri. Kad mu se javila, već je bio i obaren i ispečen.

I Donald i moj tata su pametni i veoma sposobni. Odrasli su u potpuno drugačijim sredinama, ali imaju iste vrednosti. Poput mog oca, Donald je porodičan čovek, poštuje tradiciju i naporno radi – izjavila je novinarima slovenačka manekenka.

ZLATNA KOLICA

Do 2004. Tramp se dovoljno finansijski oporavio da bi mogao Melaniji da kupi verenički prsten vredan milion i po dolara. Godinu kasnije, 22. januara 2005, venčali su se u Vest Palm Biču na Floridi.


To venčanje je proglašeno najglamuroznijim dotad u 21. veku, a na njemu je mlada bila u venčanici s potpisom “Dior” koja je koštala – dvesta hiljada dolara! Mladenci nisu gubili vreme, pa je u septembru 2005. objavljeno da Melanija čeka svoje prvo, a Donaldovo peto dete.

Kad se rodio mali Baron, pozirali su sa njim za magazin “People”. Te fotografije malo koga su oduševile, ali su zato mnoge zgranule. Par se slikao sa sinom u naručju pored zlatnih kolica. Cinici su odmah prokomentarisali da se beba i ne vidi od silnog zlata, a da su novopečeni roditelji u stvari samo prikazivali svoj luksuz, dok im je dete bilo u drugom planu.


Čak su tvrdili da je to fotografisanje bio jedan od vrlo retkih trenutaka kad su njih dvoje uzeli svoje dete u naručje. Melanija nije davala ni pet para na takve komentare, pričala je o lepoti majčinstva, suprugu i novom životu koji joj je beba pružila:

– Baron me mnogo podseća na Donalda. Tih je i ne plače mnogo. Baš kao i moj muž stalno gleda šta se oko njega dešava.

Tročlana porodica Tramp živi u svojoj vikendici na Floridi, na imanju Mar a Lago u Palm Biču. Tu kuću na obali okeana je 1927. izgradila filantropkinja Mardžori Meriveder Post. Napravljena je od retke vrste mermera, obložena klesanim kamenom i zlatnim lišćem, i ima istorijsku važnost za Floridu.


Donald je 1985. bukvalno spasao ovu kuću sa 126 prostorija, restaurirao je i pretvorio u ultraekskluzivni klub, u čijem jednom delu živi on sa porodicom. U blizini su sjajni golf tereni na kojima se milijarder relaksira, dok njegova supruga najviše voli spa centar. Ona najveći deo dana provodi na različitim kozmetičkim tretmanima, i zaista izgleda fantastično u svojoj 47. godini. To je pre nekoliko godina potvrdila slikajući se potpuno gola u Trampovom privatnom avionu “boing 727”. Na sebi je imala samo dijamante na delikatnim mestima na telu, a u ruci – damski pištolj. Ta fotografija poslužila je Trampovim protivnicima u ovogodišnjoj predsedničkoj kampanji. S podsmehom su govorili: “Upoznajte Melaniju Tramp, vašu buduću prvu damu, ili podržite Teda Kruza”.

A photo posted by OBCASY.PL (@obcasy.pl) on


Ted Kruz je kasnije odustao od trke za republikansku nominaciju, a Melanija je objasnila kakva će biti kao prva dama: -Biću veoma tradicionalna prva dama. Moji uzori su Beti Ford i Džeki Kenedi.

Autor: Gloria magazin/ Aleksandar Ostojić
Foto: Guliver/Getty images, Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi