Marija Vicković: Brutalno iskrena, i na svoju i na tuđu štetu

Poznata glumica tumači Lauru Lembah u drami Miroslava Krleže ‘U agoniji’, jednoj od tri iz opusa Glembajevih. Ovaj komad je poslednji put igran pre više od četiri decenije u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, s legendarnom Marijom Crnobori u toj ulozi, a sada je postavljen na Sceni ‘Raša Plaović’ Narodnog pozorišta.

Marija Vicković ne krije da je od trenutka kad je dramu pročitala poželela da postane nova Laura.


Čime vas je Laura osvojila?

– Ona je veliki borac, prihvata igre koje joj društvo nameće. I koliko god da joj je teško, ima neko fino dostojanstvo i nikad ne laže. Bila mi je veoma izazovna jer je brutalno iskrena osoba, i na svoju i na tuđu štetu.

Marija Vicković: hrabar zaron u strah

Da li vas je ta uloga i promenila?

– Naravno, nakon premijere, kao i posle svake uloge, većina prijatelja mi je rekla da sam se poistovetila s njom, da sam zapravo Laura i u privatnom životu. To mi se često događa. Što više ‘kopaš’ po sebi i postaješ svesniji, iskrenije se otvaraš prema publici. I nekako bivaš sve bolji u onome što radiš. Glumu doživljavam kao terapiju, jer što dublje i kvalitetnije osvojiš neki lik, upoznaš njegove vrline i mane, to bolje upoznaješ i sebe i postaješ bolja osoba.

‘U agoniji’ je malo modifikovan Krležin tekst?

– Drama se sastoji iz dva čina koja su do sada najčešće igrana, i trećeg koji je Krleža dopisao posle punih 30 godina. Ana Đorđević, rediteljka i dramaturg predstave, zajedno sa producentom Borisom Miškovićem došla je na interesantnu ideju da se prvi čin uopšte ne igra, nego da predstava krene od njegovog kraja, kad se začuje pucanj. Tada počinju drama i rasplet. Ana je ‘skrojila’ takoreći potpuno novu dramu, i dobili smo komad koji je potpuni triler. Ipak, suština je zadržana i publika prepoznaje Krležine rečenice, koje su vrlo primamljive za igranje.

Autor: Gloria magazin/Tanja Nikolić
Foto: Hello/arhiva, Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi