Mamine pite, riba i španska vina: Specijalni jelovnik Vladimira Putina


Mnogi se pitaju u čemu je tajna dobrog izgleda ruskog predsednika Vladimira Putina, koji u 65. godini izgleda prilično dobro. Ruska javnost uvek je željna da sazna šta jede njihov predsednik kad je toliko vitalnog i dobrog izgleda, a “Russia Beyond” je otkrila sve tajne predsedničkog menija.

Putin za doručak jede kašu, tvorog (ruski mladi rastresiti sir) sa medom, i pije sirova prepeličja jaja. To kažu novinari TV kanala NTV, koji su 2012. godine doručkovali sa predsednikom. Takođe su otkrili da Putin voli da popije sok od rena i cvekle. Nekoliko godina kasnije ruski lider je ispričao novinarima da voli pirinač i heljdu, ali ne i ovsenu kašu.

Ne mogu da posvetim puno vremena ishrani. Volim povrće: paradajz, krastavac, zelenu salatu. Ujutro volim da pojedem kašu, svež sir i med. Ako mogu da biram između mesa i ribe, izabraću ribu, ali volim i jagnjetinu – rekao je Putin i dodao da nije čovek koji voli slatko, iako s vremena na vreme pojede sladoled.

Putin mnogo putuje, širom zemlje i po celom svetu. Ono što jede na putu je sasvim druga priča.

Kad sam na putu, volim da probam domaću kuhinju. Navikao sam na zeleni čaj… Obično ne večeram, nemam za to vremena. Popodne se trudim da jedem voće i popijem kefir kada je to moguće, a kada nije, draže mi je da ne pojedem ništa – kaže Putin.

Pre nekoliko godina peterburški restoran “Podvorje“ je imao poseban jelovnik “Ručak sa Vladimirom Putinom“ koji je nudio predsednikova omiljena jela. Putin je taj restoran posetio mnogo puta. Obično tamo naruči mešano meso (goveđi jezik, kobasicu, svinjetinu i ćufte). Voli i dimljenu jesetru sa limunom i maslacem.

Svaki put kada Putin jede sa novinarima, glavna tema postane njegov izbor jela. Na primer, 2003. godine u kalinjingradskom restoranu “Uz put“ naručio je uhu (riblju čorbu), pitu sa crvenim kavijarom, dimljenu jegulju i palačinke s jagodama. 2008. godine je na putovanju u Tatarstan odabrao salatu, pileću supu s rezancima, govedinu sa pirinčem i pitu… Od predsedničkog posla se još kako ogladni.

2010. godine kremaljski kuvar Anatolij Galkin je rekao da Putin daje prednost vinu ili pivu. Kuvar je otkrio i recept za posebni koktel koji gosti piju na službenim prijemima: puno leda, malo soka od limuna, nana i 50 grama šampanjca. Galkin kaže da to piće odlično gasi žeđ.

Neki mediji takođe tvrde da predsednik voli španska crna vina. Navodno voli da popije i čašicu votke nakon obroka ili čašicu dagestanskog konjaka.

Putin se jednom prilikom prisetio svoje majke koja je “pekla pite s kupusom, mesom ili pirinčem, i vatruške (pite sa svežim sirom)“. Možda to objašnjava njegovu ljubav prema pitama.

U knjizi “Putinova porodicaAleksandra Putina, objavljenoj 2002. godine, autor piše o Spiridonu Putinu, dedi ruskog predsednika. On je radio kao kuvar u jednom peterburškom restoranu u blizini Ministarstva mornarice.

Spiridona su 1918. pozvali da radi u Moskvi u kremaljskoj menzi, gde je kuvao za Lenjina i sovjetsku elitu. Priča se da je kasnije postao lični kuvar Staljina u rezidenciji u Valdaju – navodi se u knjizi, prenosi Blic.

Autor: Gloria.rs
Foto: Guliver/ Getty images/ Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi