Luksuz među oblacima: Zavirite u raskošni penthaus Tomija Hilfigera (foto)


U srcu Menhetna, na 18. i 19. spratu legendarnog hotela Plaza, modni dizajner i njegova supruga napravili su repliku nekadašnjeg glamura, po kome je to zdanje bilo poznato, i oplemenili je delima Vorhola i Baskijata

Najčuveniji američki modni dizajner Tomi Hilfiger (67) napokon je digao ruke od pokušaja da proda svoj penthaus na Menhetnu. Dupleks na 18. i 19. spratu u zgradi hotela Plaza kupio je 2008. za 25,5 miliona dolara. Uložio je još dvadesetak miliona u renoviranje i opremanje, i – shvatio da mu je sve to skoro nepotreban trošak.

Moja supruga Di i ja više od pola godine provodimo u avionima, u kojima praktično živimo, i na putovanjima – govorio je Tomi 2009.

Međutim, ubrzo posle njegovog oglašavanja prodaje penthausa cene nekretnina su naglo pale, tržište stanova u Americi je otišlo dođavola, pa se za njegov apartman nije javio ni jedan jedini kupac. A cena je bila – 80 miliona dolara. Dizajner je čekao do oktobra 2013, a onda je povukao oglas. U martu 2015. ponovo je pokušao prodaju, ali niko nije hteo da plati 75 miliona. Tomi je u januaru 2016. spustio cenu na 68,95 miliona, ali kupca i dalje nije bilo. Najzad, pre oko godinu i po postavio je poslednju, najnižu cenu – 58,9 miliona. I opet – ćorak. Hilfiger se nedavno predomislio, i odlučio je da zadrži penthaus.

Obožavam da, kad se ujutro probudim, sa suprugom uživam u kafi na terasi koja gleda na Central park. Tako je mirno, ma fantastično! – objašnjava dizajner.

POGLED NA STEROIDIMA

Dupleks od ukupno 526 kvadrata opremio je u retro stilu nekadašnjih soba hotela Plaza. U srcu Menhetna, sa pogledom na Petu aveniju i park, ovaj hotel, sagrađen 1907, dugo je bio zaštitni znak celog Njujorka, sinonim stila i luksuza. Hotel i dalje postoji, ali su gornji spratovi prodati.

Hilfiger je u dnevnoj sobi stavio klasične orijentalne tepihe, kao u staroj Plazi, a crno-bele zidove oplemenio je neonskim ukrasima, kao i platnima čuvenih slikara druge polovine dvadesetog veka – Endija Vorhola i Žan-Mišela Baskijata.

Bilo je to hrabro s moje strane – komentariše Tomi.

Kuhinja je takođe retro, takoreći replika “Eloizinog doma”. Dizajner je ovu prostoriju, spojenu sa sobom za čaj, posvetio jednoj od najčuvenijih stanovnica hotela Plaza, liku Eloize iz knjige za decu “Eloise at the Plaza” Keja Tompsona. Čak je angažovao Hilari Najt, koja je ilustrovala ovu knjigu, da oslika plafone.

U celom penthausu na zidovima su fotografije nekad slavnih gostiju hotela, među kojima su: Džozefina Beker, Lajza Mineli, Marlen Ditrih, Širli Besi, Endi Vilijams, Peti Pejdž, Majls Dejvis…

Niko neće nikad ponovo sagraditi zgradu kao što je ova. I niko neće napraviti apartmane kao što su bili u Plazi – kaže Tomi.

Svaki posetilac Njujorka poželi da vidi grad baš sa ovog mesta, i sa ove visine, tako da je ovo neprocenjivo istorijsko nasleđe – tvrdi Niki Fild, ekspert aukcijske kuće Sotheby’s koja je jedno vreme prodavala Hilfigerov penthaus. – Na ova dva sprata turisti bi mogli naći sve, čak i više od onog što žele. Ovo je – pogled na steroidima.

Slavni dizajner, čije se bogatstvo procenjuje na oko 400 miliona dolara, ima spreman odgovor i šta ovu nekretninu čini toliko skupom:

Lokacija, lokacija, lokacija…

Autor: Gloria magazin/ Aleksandar Ostojić
Foto: Guliver/ Splash
Podelite sa prijateljima:
Tagovi