Lokica Stefanović o poslednjoj Titovoj želji: Tražio je da još jednom vidi “Loknice”

Što namerno, što slučajno, tek, putevi umetnika Lokice Stefanović (70) i Aleksandra Sanje Ilića (65) ukrštaju se već decenijama, a na jednoj od tih “raskrsnica”, pre tačno 40 godina, nastala je kultna igračka grupa “Lokice”. Pet beogradskih balerina, sa sjajnom Lokicom na čelu, pomerilo je granice vizuelnog u produkciji domaćih šou-programa.


Nastupale su na najznačajnijim jugoslovenskim scenama, a kad su se u šortsevima sa šljokicama pojavile u zagrebačkom “Lisinskom”, bez daha je ostala ne samo uštogljena publika već i milionski auditorijum kraj malih ekrana. Ostalo je istorija.

Kao najbolja igračka grupa tri puta su plesale pred Josipom Brozom. Nastupale su i za njegov rođendan 1979. u Dobanovcima, gde su stigle direktno iz Amerike.

– Nas tri, Goca, koja je bila moja asistentkinja, Dijana i ja, bile smo u Njujorku. Trebalo je da dođemo u nedelju, kako sam i rekla mojoj mami kad me je zvala, jer su iz protokola tražili da se vratimo i igramo za Titov rođendan. Međutim, naš prijatelj, slikar Lale Đurić, napravio je žurku u subotu i mi smo, naravno, ostale u Americi. Kad smo sletele, sačekali su nas, strpali u kola i doslovce sproveli na probu. Uveče smo kod kuća farbale kose, spremale kostime. I Sanja je učestvovao u tom programu. Bio je to poslednji Titov rođendan.

Kasnije joj je Ljubivoje Ršumović ispričao da je doživotni predsednik SFRJ na pitanje da li želi još nešto, izrazio želju da još jednom vidi “Loknice”. One su u međuvremenu snimile i dva albuma, a za neke numere muziku je radio Sanja Ilić. Poslednji put aktivno su igrale 1983.

Autor: Gloria magazin/Zorica Zarić
Foto: Gloria magazin/Jakov Simović, privatna arhiva
Podelite sa prijateljima:
Tagovi