Ljubiša Samardžić o najvećoj tragediji za svakog roditelja: Kad je Gaga odlazio, mislio sam da neću izdržati i da će mi uskoro doći kraj


Legenda srpske i jugoslovenske kinematografije Ljubiša Samardžić (80), prvi put nakon operacije mozga, pojavio se na premijeri svog dokumentarnog filma “Panta rei” u okviru 64. Martovskog festivala. Publika koja je poslednjih meseci strahovala za zdravlje svog voljenog Smokija, pozdravila ga je onako kako dolikuje – dvadesetominutnim gromoglasnim aplauzom.

Emotivan susret s publikom: Dvadesetominutne ovacije za Ljubišu Samardžića i njegov dokumentarac “Panta rei”

U društvu supruge Mire koja mu je bezrezervna podrška već 50 godina, glumac koji se  zbog zdravstvenih problema povukao iz javnosti, obratio se svojoj vernoj publici, želeći da im pokaže da njegov oporavak dobro teče.

– Prikazivanje mog dokumentarnog filma “Panta rei” zateklo me je kada mi zdravlje nije baš najbolje, ali u svakom slučaju idemo dalje – optimistično je rekao ne odvajajući se od svoje voljene supruge.

 

Koliko je njihova veza snažna videlo se nebrojeno puta, posebno kad su se suočili s najvećom tragedijom za svakog roditelja. Njihov prvenac Dragan-Gaga, sa kojim je Ljubiša 1990. osnovao producentsku kuću “Cinema Design”, preminuo je u 34. godini od leukemije.

– Sve smo učinili da pobedimo tu opaku bolest. Supruga Mira stalno se brinula o njemu, a ja sam danonoćno radio, snimao i slao novac klinici u Londonu. Da sam dopustio da me bol sruši, možda se nikad ne bih latio režije “Nebeske udice”. Svestan sam da je moja priroda hazarderska, neukrotiva, da nosi rizik, ali bio sam siguran da ću svojim instinktom i upornošću snimiti ozbiljan film o bombardovanju Beograda onako kako sam ga ja doživeo. Bombardovanje je pogoršalo stanje našeg sina, a i briga o njegovo dvoje male dece uvela nas je u novu agoniju. Za našu kuću najveća nagrada ovom filmu nije bilo ni učešće na Berlinskom festivalu 2000, ni njegova prodaja velikim svetskim televizijskim centrima, nego trenutak u kojem je naš bledunjavi sin, posle prve projekcije, sve to predvideo i iz kreveta nam ponosno šapnuo: “Film će ti ući u takmičarski program Berlina! – ispričao je svojevremeno legendarni Smoki.

Spas od ogromne tuge pronašao je u radu, a glavni oslonac i tada bila mu je njegova Mira.

– Kad je Gaga odlazio, mislio sam da neću izdržati i da će mi uskoro doći kraj. Mira me prenula i trgnula, jer je bila svesna da sam moralno pao, smršao, izgubio volju za bilo čime. Govorila mi je: “Čoveče, život je smrt, upamti to! Nastavi da radiš jer ćeš u tome naći smisao opstanka”. Bila je u pravu. Šteta što nije završila psihologiju.

Autor: Gloria magazin/Zorica Zarić
Foto: Jakov Simović
Podelite sa prijateljima:
Tagovi