Karolina od Monaka: Život iz bajke, ali protkane tragedijama


Princeza Karolina od Monaka 60. rođendan proslavila je diskretno i u krugu porodice, uz brata Alberta (58), svoje četvoro dece – kćerke Aleksandru (17) i Šarlotu (30) i sinove Andreu (32) i Pjera (29) – snahe i unučad.

Od najranije mladosti ćutanje joj je služilo kao odbrana od svih koji su hteli previše da joj se približe. A takvih je bilo bezbroj, jer mediji, naročito tabloidi i njihovi čitaoci, jednostavno ne mogu da odole princezi čiji je život nalik na bajku, ali ipak protkan tragičnim gubicima i porodičnim skandalima.

Isprva je izgledalo da je kćerka vladara minijaturne, ali super bogate kneževine, “ugurane” između Francuske i Italije, i jedne od najčarobnijih filmskih glumica svih vremena rođena pod srećnom zvezdom. Uvertira je bila bajkovita: Karolinini roditelji, holivudska diva Grejs Keli i monački knez Renije, rekli su “da” 18. aprila 1956. u Katedrali Svetog Nikole u Monaku, na obredu koji su mediji proglasili venčanjem veka.

A post shared by Grace Kelly (@sogracekelly) on

Toma Karuzović: Tragedija koja mi je obeležila život

A tačno devet meseci i pet dana posle venčanja na svet je došlo prvo dete, princeza Karolina Luiz Margerit. Grejs je bila oduševljena ulogom majke i godinu kasnije rodila je i princa Alberta Aleksandra Luja Pjera, a potom, u februaru 1965, i princezu Stefani Mari Elizabet. Par je hteo još potomaka, ali su nakon nekoliko spontanih pobačaja odustali.

Mija Farou: Od porodičnih tragedija do skandala

Karolina danas kaže da se kao devojčica često osećala kao “modni dodatak” u idealizovanoj slici monačke vladarske porodice, koja možda ipak nije bila tako savršena kakvom se prikazivala – Renije je imao kratak fitilj pa je vikao i zbog gluposti, a Grejs je bila sputana zastarelim i uštogljenim dvorskim pravilima. Pritom su ih paparaci neumorno proganjali željni slika lepe bivše glumice i njene predivne kćerke.

– Mislila sam da to moram trpeti, ali ne zauvek. Majka mi je govorila kako ću otići, kako neću ostati tu. Moj brat je naslednik, on mora preuzeti sve dužnosti, a ja ću biti slobodna – seća se Karolina, koja je zamišljala da će trenutak slobode nastupiti kad napokon krene na fakultet.

Priča o kontroverznom geniju koji se zaljubio u svoju ćerku

Međutim, umesto toga, usledili su problemi. Upisala se na Institut političkih nauka, čuveni “Sciences Po” u Parizu, ali se istovremeno, valjda zato što se konačno rešila dvorske stege, naglavačke bacila u pariski društveni život.

A onda se Karolina, naravno, zaljubila u najneprikladnijeg od svih momaka. Filip Žino, plejboj nejasnih izvora prihoda, noći je provodio u popularnom “Castelu” uz mnogo pića i bezbroj devojaka, a od Karoline je bio stariji ravno 17 godina, ali mlada princeza je želela da se uda za njega. Grejs i Renije odgovarali su je koliko su mogli, čak su joj uskratili pristanak na nekoliko meseci u nadi da će ona u međuvremenu naići na nekog boljeg – upoznala je princa Čarlsa, ali od ljubavi nije bilo ništa – i na kraju su popustili.

Sa 18 godina, na Balu ruža 1975

Venčanje u junu 1978. bilo je skromno, ali među šezdesetak zvanica našli su se i Ava Gardner, Keri Grant i Frenk Sinatra, a princeza Gracija Patricija je izjavila kako je Žino “pametan i šarmantan”.

Džina Dejvis se prisetila mladosti: Momci nisu hteli ni da me pogledaju

No, san o porodičnoj sreći nije se ostvario. Žino ni kao oženjen čovek nije odustao od švalerisanja u svakoj prilici, što je Karolinu izluđivalo do te mere da je jednom promenila brave na vili u Monaku, a s vremenom je nevernom mužu i uzvratila istom merom: počela je da se viđa s Robertinom Roselinijem, sinom Ingrid Bergman i italijanskog reditelja Roberta Roselinija, naočitim arhitektom i stručnjakom za nekretnine koji je tad živeo u Monte Karlu i često pratio princezu na skijanju u Austriji ili vikendima u Rimu.

Njene veze nakon razvoda bile su kratkotrajne i ne previše ozbiljne. I dalje je izlazila s Roselinijem, kao i s Bobijem Šrajverom, članom šire porodice Kenedi i bratom Marije Šrajver koja se posle udala za Arnolda Švarcenegera, i teniserom Giljermom Viljasom, s kojim je bila na odmoru na Havajima, čemu je “Paris Match” 1982. posvetio naslovnicu.

Ni mesec posle tog izleta izgubila je majku u tragičnoj nesreći. Dok se njen brat Albert još tražio u vezama s manekenkama i sportskim uzbuđenjima, Stefani buntovno menjala karijere i momke, a ostareli otac tonuo u depresiju, Karolina je odjednom morala da se uozbilji i kao prva dama Monaka preuzme sve dužnosti i obaveze koje taj položaj nameće.

Prokletstvo porodičnog prezimena: Kakva se misterije krije iza života Karolin Beset-Kenedi

Stefana Kaziragija, sina industrijalca milionera iz Milana i ljubitelja brzine i adrenalina, upoznala je 1983. u diskoteci u Monte Karlu. Legenda kaže da je počela da se viđa s njim iz osvete, zato što se naljutila kad je u tabloidima izašla fotografija Roselinija – na kojeg je još nekako polagala pravo – kako se zabavlja s nekom starletom u Grčkoj.

– Želela sam pravi dom i decu. Mučila me je savest jer moj prvi brak još nije bio poništen, ali moja želja za decom bila je jača od svega. I mislim da je to razumljivo sa hrišćanskog gledišta – rekla je Karolina, koja je dve godine posle Andree rodila kćerkicu Šarlotu, pa sina Pjera, i posvetila se porodici.

Osam godina posle tragične pogibije majke monačka princeza izgubila je muža kad se 1990. njegov katamaran “Pinot di Pinot” pri brzini od 170 km na čas okrenuo u vazduhu i udario svom snagom o vodu. Stefanov kopilot izleteo je sa sedišta i preživeo, ali Kaziragi je već bio mrtav kad su spasioci došli do olupine. Karolina, koja je bila u Parizu kad je čula strašnu vest, vratila se u Monako u crnini. Ostala je udovica u 33. godini, s troje male dece: Andrei je bilo šest, Šarloti četiri a Pjeru tri godine. Tek nakon što im je poginuo otac deca su postala zakonita jer je papa napokon poništio Karolinin prvi brak i dao legitimitet braku s Kaziragijem.

Godine 1999. ponovo se udala, za Ernsta Augusta od Hanovera, nemačkog princa kojeg je Grejs još odavno izabrala za nju iz “Almanach de Gothe”, zbog besprekornog porekla, rodbinskih veza s engleskim dvorom i mogućeg stabilnog uticaja. Renije ga je s olakšanjem dočekao rečima:

A post shared by @caroline_charlotte_monaco on

– No, bar je jedan od nas!

Ipak, uprkos plavoj krvi, Ernst August se pokazao kao prilična sirovina, pijanac koji je mokrio na javnim mestima i voleo da se potuče. Nije ga smirilo ni rođenje kćerkice Aleksandre, a nakon što su se po tabloidima zaređale njegove slike s raznim ženama, uključujući i rumunsku manekenku koja je u donjem vešu reklamirala austrijski lanac bordela, braku je posle deset godina došao kraj.

Autor: Gloria magazin/Marta Štoos
Foto: Guliver/Getty images, Instargram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi