Jovan Lole Savić: Miris slobode i benzina

Muzičar i glumac Jovan Lole Savić veliki je zaljubljenik u vožnju dvotočkaša, a svoju strast preneo je i na sina Viktora, kome nesebično otkriva tajne motociklizma

Muzičar i glumac naturščik Jovan Lole Savić (65), koga šira javnost zna po upečatljivoj ulozi Bogdana Stanića Skočija u seriji “Pet”, veliki je zaljubljenik u motore, čak je svojevremeno osnovao moto-klub Beograd. Ljubav prema dvotočkašima preneo je i na sina Viktora Savića, našeg popularnog glumca, na isti način na koji je on flertovao s njima gledajući svog oca Ljubišu, višestrukog posleratnog prvaka u motociklizmu.


– Moj otac je od 1947. do 1953. godine bio prvak Jugoslavije, a prestao je da se takmiči kad sam se ja rodio. Te trke su bile neverovatno popularne, gledalo ih je hiljade ljudi. U Beogradu se vozilo oko Kalemegdana. Kasnije su se organizovale i u drugim gradovima, Sarajevu, Nišu, Skoplju. Čitavo detinjstvo bilo mi je protkano zanimljivim pričama jer je tata, osim takmičarskih, vozio i ture sa svojim drugarima. Na osnovu njih sam i ja zavoleo motore. Pošto je otac dugo imao “nortona”, i moj prvi ozbiljniji motocikl bio je stari model engleskog proizvođača, pa su me u kraju prozvali nortonciklista.

Kao što njegov otac nije bio oduševljen što mu se naslednik zanima za motore, tako i on nije presrećan što njegov sin Viktor pokazuje sve veće interesovanje za dvotočkaše.

– Od oca sam nasledio i ljubav prema popravkama, a pošto nikad nisam imao dovoljno novca da kupim nov motor, stalno sam popravljao neke stare krševe. Dok je bio mali, Viktor se često uz mene muvao po radionici. Trudio sam se da ga držim dalje od motora, nisam želeo da i on krene mojim stopama jer znam koliko to može da bude rizično. Kad je rekao da bi možda mogao da pokuša i sa njima pošto je usavršio vožnju bicikla, odgovorio sam ga od te ideje tako što sam mu za osamnaesti rođendan nabavio auto s klimom, iako sam bio svestan da ljubav prema dvotočkašima ne može da se obuzda tako lako. Pokazao sam mu i neke cake. Kao što je on mene učio da glumim, tako sam ja njemu otkrivao tajne motociklizma.

Nastavak teksta na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2
Autor: Gloria magazin/ Tanja Nikolić
Foto: Jelena Jovanov, Intermedia Network
Podelite sa prijateljima:
Tagovi