Ivana Žigon: Osećam da je mama sa mnom


Na godišnjicu smrti velike dive Jelene Žigon njena kćerka Ivana Žigon otkriva kakvo je emotivno iskustvo gledati majčin lik i slušati glas na sceni u poemi ‘Desanki za večnost’ 12 meseci pošto nas je zauvek napustila

Naučena od detinjstva da je u pozorištu sve moguće i da umetnost pobeđuje smrt i besmisao, glumica i rediteljka Ivana Žigon (51) kroz poeziju se i dalje “druži” sa svojom majkom, jednom od poslednjih istinskih diva jugoslovenske kinematografije Jelenom Jovanović Žigon, koja nas je napustila 10. aprila prošle godine. Već u maju Ivana ju je, zahvaljujući muzičko-scenskoj poemi “Desanki za večnost”, vratila u teatar. Dramatizaciju stihova velike pesnikinje Desanke Maksimović uradila je Jelena i tako još jednom pomogla kćerki da krene dalje.

Kad ostanemo bez majke, kao da nam se sruši ceo univerzum. Kako se vi nosite sa tim bolom?
Ispričaću vam simboličan događaj koji će možda najbolje odraziti ono što osećam. Kad sam se rodila, tata je u dvorištu posadio dve jelke, i bez obzira na to što su posađene za moj rođendan, one su bile jele, dve raskošne “jelene”. Zimus, kad je popadalo drveće po čitavom gradu od onog velikog snega, morali smo da posečemo jednu jer je od njene ogromne visine i snage pretila opasnost ljudima i kući. Mnogo sam plakala tog dana, a onda sam pogledala sa terase i shvatila da sam pola veka imala svoju jelku, svoju Jelenu, a sad umesto nje vidim čitavo nebo. Ja osećam da je moja majka sa mnom – u ljubavi, u svakom sećanju, nauku, ali i darovima koje je ostavila svima nama. Eto, sada i u tom pogledu na nebo. To je nešto što se ne može objasniti, kamoli prepričati u jednom intervjuu.

Scensko-muzička poema u Narodnom pozorištu: Veče sećanja na Desanku Maksimović i Jelenu Žigon

Sanjate li majku?
Ne, ali počela sam da pišem knjigu o svim onim tragovima koje mi pružaju snaga njene duše, energija, svetlost. O takozvanim znakovima ne pored puta, već na putu naše ljubavi, koja je pronašla nove načine da se izrazi.

U kojim situacijama Ivani majka najviše nedostaje pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Gloria magazin/ Zorica Zarić
Foto: Gloria magazin/ Dalibor Danilović, Jakov Simović, Marija Ćalić, Vukica Mikača
Podelite sa prijateljima:
Tagovi