Ines Janković: Moja oaza mira za devojačke snove


Posle devet meseci renoviranja modna dizajnerka stvorila je životni prostor u kome je oseća komotno i sigurno, a svako jutro se budi uz cvrkut ptica i umiljavanje bostonskog terijera neobičnog imena i nežne prirode

Modna kreatorka Ines Janković (34) uložila je mnogo energije i kreativnosti kako bi svoj dom u rezidencijalnom delu prestonice pretvorila u idealno mesto za život. Okružena mnoštvom zelenila, ušuškana u tišinu i sigurnost, svako jutro se budi uz pesmu ptica koje su se nastanile u njenom komšiluku.

Stan u kome živim nalazi se na Dedinju u blizini Belog dvora. Nikada nisam maštala da stanujem u ovom, po svemu rezidencijalnom delu Beograda, uvek sam sebe pre videla u centru grada. Mislila sam da će mi ovaj stan biti rešenje za neko vreme dok ne nađem drugi, ali kada sam prvi put ušla u njega, osetila sam pozitivnu energiju, a posle sam otkrila još mnogo stvari zbog kojih sam odlučila da tu i ostanem. Od tada je prošlo, evo, šest godina – kaže Ines i iznosi prednosti svog životnog prostora: – Sem prostranog dnevnog boravka koji je uređen tako da nema pregrada između dnevne sobe, trpezarije, kuhinje i predsoblja, dobre strane ovog stana su i mir, izolovanost od gužve, okruženje s mnogo zelenila i čist vazduh. Sve to mi sada još više znači nego pre šest godina kada sam ovde došla. Moj radni dan podrazumeva česte kontakte s ljudima, sastanke, putovanja, a kada dođem kući, zaista se lako regenerišem i opustim. Dnevna soba mi je omiljena prostorija u domu, izuzev u danima kada sam premorena i jedva čekam da zaspim ili beskonačno gledam filmove u spavaćoj. Ujutro kada se probudim jedino što čujem jesu ptice.

Modna dizajnerka Ines Janković: Mali saveti kako biti dosadan, ali zdrav čovek

SNAGA KREACIJE

Kako je stan dobrim delom opremila pre nego što se u njega zvanično uselila, preostalo joj je da pažljivo odabere nameštaj i detalje kako bi ga u potpunosti prilagodila svom senzibilitetu.

Ono što sam ovde zatekla bilo je lepo, prevladavali su svetli tonovi koje volim. Ma koliko nekome to zvučalo monotono, kada su zidovi beli i podovi i stolarija svetli, lako ćete prostor oživeti elementima u drugim bojama, menjati ga i osvežavati detaljima svaki put kada to poželite. Prošle godine, međutim, ipak sam osetila potrebu da stan u celosti renoviram. Ako sam već odlučila da živim u njemu, htela sam da sve bude osmišljeno po mom izboru. Pritom, ja sam se obrazovala za dizajnera enterijera, u toj branši sam i započela karijeru. Bilo je to pre nego što sam u Milanu završila studije na Modnom institutu Marangoni, tako da sam imala prilično jasnu ideju kakav prostor želim.

Renoviranje nije jednostavna i brza aktivnost. Iziskuje, pored mnogo strpljenja, i vreme. Ines je potrošila devet meseci pre nego što je u potpunosti realizovala sve svoje zamisli.

Promenila sam sve osim prozora. Po mojim uputstvima projekat je napravio arhitekta Đorđe. U stanu su sada podovi od beljenog hrasta, vrata i police od medijapana visokog sjaja, kuhinja, biblioteka i držači za knjige od keroka, materijala koji izgledom podseća na kamen, ali se obrađuje lako kao drvo. Može da se oblikuje tako da nema ivice i da deluje kao da je sve iz jednog komada. U prostor u kome sada dominiraju belo i ravne linije unela sam detalje u boji. Trpezarijske stolice brenda Kaligaris su, na primer, u boji senfa, modernog su dizajna, izrađene od izlivene plastike. Nisu tip komada nameštaja “za sva vremena”, tako da ću ih promeniti kada budem htela da osvežim prostor drugim koloritom.

Od pre godinu i po dana Ines ima i ljubimca, bostonskog terijera sa imenom i prezimenom.

Zove se Žika Pavlović i to ime mu baš pristaje, stalno juri neke “devojke” iz komšiluka. Godinama sam planirala da uzmem kucu, ali zbog posla i stalnih putovanja nisam se usuđivala da ga nabavim jer četvoronožni ljubimac zahteva mnogo pažnje i ljubavi. Htela sam baš ovu rasu pošto nije teška za održavanje. Raspitivala sam se na nekoliko mesta o bostonskom terijeru, međutim, oni su poprilično retki kad nas. Kada sam poslednji put pozvala jednu uzgajivačnicu, rekli su mi da imaju mladunca od devet dana koji je upravo progledao. Istog trenutka sam znala da je to moj pas. Nakon dva i po meseca dovela sam ga kod sebe. Divan je, voli društvo i velika je maza. Mali je i mogu svuda da ga vodim sa sobom. Iz dnevne sobe imam izlaz na terasu koju sam pretvorila u vrt. Zasadila sam razne biljke, među kojima i otpornu lovor višnju i čemprese, a na proleće će tu biti i sezonskih vrsta. Žiletu je to omiljeni deo stana.

KIĆENJE S PRIJATELJIMA

Ovih dana dom Ines Janković odiše prazničnom atmosferom.

Poslednjih nekoliko godina kićenje jelke s prijateljima kod mene postalo je tradicija. To je naš ritual i povod da se okupimo. Sa nekima se družim još od detinjstva, imamo posebne datume kada se viđamo. Budući da nekoliko mojih bliskih prijatelja živi u inostranstvu, poslednje dve godine sastajemo se po evropskim prestonicama za proslavu mog rođendana. Prošle smo bili u Beču, a ove u Rimu. To je neko naše vreme koje nam je izuzetno važno da negujemo. Za novogodišnje praznike smo kod mene, napravim večeru pa se družimo i ukrašavamo jelku. Ove godine u duhu novog enterijera kupila sam i kompletno novu dekoraciju. Izabrala sam zlatne, crne, crebrne i bele ukrase jer me podsećaju na grafike, koje obožavam. One su glavni detalji u mom stanu. Imam ih nekoliko i u spavaćoj sobi, a potiču iz kolekcije “Side Effect” u kojoj su dela više naših autora.

Za goste je s ukusom opremila i spavaću sobu, gde dominiraju bež tonovi.

Gostinska soba je posle renoviranja stana u toplim bojama, što ne znači da u nekom trenutku neću poželeti da izgleda drugačije. Volim da nameštaj i detalji budu različiti u svim prostorijama. Moja soba je sada u teget-plavoj kombinaciji, koju sam osvežila tabureom u persijskom stilu.

Ines Janković: Visoka moda za stolom

Gostima koji su u domu Ines Janković rado viđeni na raspolaganju je i velika trpezarija gde mogu svi zajedno da obeduju uz neko dobro crveno vino, njeno omiljeno piće.

Volim vina i rado posećujem dobre podrume svuda gde mi se ukaže prilika za to. Ne mogu da kažem da sam stručnjak za njih, ali znam da izaberem ono koje meni najviše prija. Obično su to suvlja vina, blago aromatizovana, tamnije boje. Volim crvena, dok bela retko kada pijem, uglavnom leti. Za trpezarijskim stolom sam nekada pravila i skice, ali tim ljudi sa kojima sarađujem se u međuvremenu povećao zbog obima posla. Sada češće dam nekom od asistenata da moju ideju ili grubu skicu pretoči u crtež.

Posle kratke praznične pauze Ines očekuje mnogo obaveza. Priprema novu reviju venčanica visoke mode koja će biti prikazana krajem februara i kolekciju proleće/leto 2018.

Radujem se poslu. Kao i u opremanju enterijera i u modnom dizajnu volim da stalno donosim nešto novo, a to zahteva mnogo truda. Kada sve prođe, nameravam da se odmorim na jednom putovanju koje sam već isplanirala i jedva čekam da krenem na njega.

Autor: Gloria magazin/ Mirjana Tasovac
Foto: Gloria magazin/ Dalibor Danilović/ Relja Ivanić
Podelite sa prijateljima:
Tagovi