Heroj našeg detinjstva: Branko Milićević Kockica otkriva šta “nije dobro za dečju dušu”

Poznati stvaraoci udružili su kreativnu snagu i ljubav prema deci kako bi napisali tekstove i komponovali muziku namenjene najmlađima, iz čega je nastao CD s jedanaest novih pesama

Nove generacije klinaca dobile su nove pesme uz koje će im detinjstvo biti lepše i sadržajnije. Naime, velika grupa najznačajnijih srpskih kompozitora, tektopisaca i pevača snimila je CD “Medela Dečje beogradsko proleće” na kojem se nalazi 11 potpuno novih kompozicija za najmlađe. One će, pored legendarnih numera od pre tri-četiri decenije kao što su “Zakleo se bumbar” ili “Vuče, vuče, bubo lenja”, ubrzo postati sastavni deo svake dečje zabave.


Branko Milićević Kockica (71), koji je bio junak mnogih generacija zahvaljujući svojoj emisiji “Kocka, kocka, kockica”, seća se da je na Prvom dečjem beogradskom proleću, održanom 1972. godine, izveo pesmu “Zakleo se bumbar” koju je komponovao Mirko Šouc, i s njom osvojio prvo mesto.

– Pesma je postala evergrin, pevamo je i danas u predstavi “Gusarijada” Pozorištanceta Puž. Naredne godine opet smo osvojili prvo mesto s kompozicijom “Majmun i ogledalo”, koja je takođe ušla u komad, izvodimo je u “Brankovom urnebesu”. Mirko i ja smo pobeđivali još nekoliko puta, a onda me je s “prestola” skinuo Minja Subota, ali samo zbog toga što pesmu tada nije pisao Mirko, nego ja. Drago mi je što je novo, obnovljeno Dečje beogradsko proleće revijalnog karaktera, i nadam se da će tako ostati. Navijam za slogan starogrčke olimpijade “Važno je učestvovati”, pošto je poslednjih godina zavladalo pravilo da je najvažnije pobediti. To nije dobro za dečju dušu.

VELIKI POMAK

Branko podseća da je staro Dečje beogradsko proleće lansiralo i kompozitore, i tekstopisce, i pevače koji su stvarali kompozicije za najmlađe.

– Mislim da je dobro kad u jednoj zemlji sva deca znaju iste pesme, naročito one dobre, stare. To jača jedinstvo naroda. Nije loša ona narodna poslovica “Pesma nas je održala, pesmi hvala”. Verujem da će ova nova manifestacija napraviti pomak u stvaranju numera za klince. I dobro je što je zadržano pravilo koje je uvela osnivač Donka Špiček, da numere izvode pevači različitih generacija, kao i da publika može da sazna ko je pesnik, odnosno pisac stihova, ko kompozitor, a ko aranžer. To, nažalost, nije običaj u svetu muzike – kaže popularni Kockica.

Autor: Gloria magazin/Tanja Nikolić
Foto: Gloria magazin/Dalibor Danilović, Jakov Simović, Facebook
Podelite sa prijateljima:
Tagovi