Entoni Burden: Antiheroj na putovanju bez rezervacije

Ostajući do kraja dosledan nekonvencionalnom stilu života koji je vodio, poznati kuvar, autor književnih i televizijskih bestselera i afirmator hedonizma, neočekivano je odlučio da bez pozdrava napusti životnu pozornicu u hotelskoj sobi u Strazburu, čime je ostavio dovoljno prostora za kreiranje mnogih teorija o uzrocima samoubistva

Kad je u zrelom životnom dobu, u pedesetima, počeo da zarađuje dovoljno da može da plati porez i bude zdravstveno osiguran, sarkastično je prokomentarisao:


– Došlo je vreme da uzmem stvari u svoje ruke.

I zaista, od te 1999. godine izgledalo je da njujorški kuvar Entoni Burden čvrsto kontroliše svoj život, strasti, poroke i želje, da je najzad u 43. rešio da se otarasi statusa autsajdera. Dok je svet brzinom šumskog požara obilazila vest da je izvršio samoubistvo u apartmanu hotela s pet zvezdica u Strazburu, većina je, posle čuđenja i neverice, pomislila kako je Burden poslednja osoba na planeti za koju bi se moglo pretpostaviti da bi digla ruku na sebe. Na takav zaključak nas je navodio njegov beskompromisni životni stil vremešnog vagabunda koji svakim gestom ili izjavom afirmiše čulno i senzualno i time se kandiduje da postane merna jedinica hedonizma u XXI veku. Koja ideja ili sila je naterala visokog Amerikanca (193 centimetra) da se obesi na zapadu Francuske u jeku priprema novih priloga za emisiju koju je radio poslednjih pet godina “Anthony Bourdain: Parts Unknown”, za sada nije poznato, uprkos šapatom izgovorenim spekulacijama da bi to mogla biti navodna preljuba njegove poslednje devojke, italijanske glumice Azije Arđento, koja je nekoliko dana pre nego što je Burden 8. juna oko svog vrata vezao omču viđena kako se ljubaka s nepoznatim muškarcem u Kanu.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 18. juna!

Autor: Gloria magazin/Boris Jakić
Foto: Guliver/ Getty images, Privatni album
Podelite sa prijateljima:
Tagovi