Ekskluzivno Žarko Laušević: Najbliži su mi zamerili


Posle briljantnih uloga u serijama ‘Državni službenik’ i ‘Koreni’ proslavljeni glumac i pisac otkriva kako je reagovala njegova porodica nakon objavljivanja dnevničkih zapisa iz zatvora i zašto se obično pokaje kad ne posluša savet supruge Anite

Ovih nedelja gledaoci ga s nestrpljenjem iščekuju u seriji “Državni službenik” na kanalu Superstar TV, u produkciji Telekoma Srbija, gde tumači zanimljiv i tajanovit lik Ilije. Godinu dana pre Ilije bio je čudesni Aćim Katić, tragični junak serije “Koreni”, koja je snimljena prema istoimenom romanu Dobrice Ćosića. Na pitanje potpisnice ovog intervjua kako pravda i koliko voli Aćima Katića, odgovorio je: “Ne volim ga ja koliko ga trpim. I sebe u njemu. A od sebe se teško može bilo gde. U bilo koji lik, bilo koje doba. Uvek nosiš sebe i on tebe, pa koliko se dogovorite. Nije to uvek tako lako kako na kraju izgleda, ili ispadne. Rvanje slobodnim stilom.”

Žarko Laušević (59) bio je glumac koji je mogao sve – imao je 25 godina kada je sa televizijskom serijom “Sivi dom” doživeo ogromnu popularnost, imao je 27 godina kada je 1987. za film “Oficir s ružom” dobio Zlatnu arenu na tada jugoslovenskom filmskom festivalu u Puli i Cara Konstantina u Nišu, imao je 30 godina kada mu je uručena Sterijina nagrada za likove Rastka Nemanjića i Svetog Save u predstavi “Sveti Sava” u Novom Sadu, vlasnik je i najviših priznanja na festivalu Grad teatar u Budvi, Gran prija na Filmskim susretima u Nišu, nagrade Zoran Radmilović…
Imao je Isusove godine kada je jedna tragedija prekinula njegovu glumačku karijeru. Ali, okrenuo se pisanju i objavio tri knjige koje nose zajednički podnaslov – “Dnevnik jedne robije”. Veliki tiraži i brojne hvale svedoče da je Žarko Laušević pokazao i ogroman spisateljski dar.

U prodaji je vaša nova knjiga – “Sve prođe, pa i doživotna”. Kako doživljavate reakcije čitalaca koje stižu do vas?

– Kao veliku satisfakciju za proživljeno. Mislim da mogu reći za dvaput proživljeno, jer je pisanje u žanru za koji sam se opredelio bilo zapravo ponovno bolno prolaženje kroz istu priču iz devedesetih. Zanimljivo je da čitaoci, pogotovu ako se radi o savremenicima kojima je taj period još u pamćenju, pored poistovećivanja, imaju jednaku reakciju podsećanja na svoje lične drame iz tog vremena.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Radmila Stanković
Foto: Vesna Lalić, Branimir Milovanović, Eye to Eye, Privatni album
Podelite sa prijateljima:
Tagovi