Džon Kliz u novoj “Gloriji”: Ministar humora

Legenda britanskog glumišta i osnivač ‘Letećeg cirkusa Montija Pajtona’, kojem će na 23. Sarajevo Film Festivalu biti uručeno Počasno srce Sarajeva, triput se razvodio, a iako su mu prijatelji rekli da će mu slomiti kolena ako se ponovo oženi, nije ih poslušao


Džon Kliz ne drži previše do počasti. Kad su 1996. hteli da mu dodele titulu “Commander of the British Empire” (Zapovednik Britanskog carstva), slavni komičar je odbio.

To mi se činilo blesavo. Pitao sam ih mogu li onda da se predstavljam kao zapovednik Kliz i odgovorili su mi da ne smem, pa sam im rekao da ne želim CBE – objasnio je tad montipajtonovac.

Nije prihvatio ni ponudu liberalnih demokrata, koje inače politički podržava, kad su nameravali da mu daju doživotnu plemićku titulu. Međutim, s radošću je primio nagrade kao što su Emi ili BAFTA, koju je dobio dva puta – jednom kao TV glumac za urnebesno smešnu seriju “Fawlty Towers”, drugi put za filmsku ulogu u ostvarenju “Riba zvana Vanda” – a sigurno će s jednakim zadovoljstvom dočekati i najnovije priznanje, Počasno srce Sarajeva, koje će mu biti dodeljeno u avgustu na 23. filmskom festivalu u gradu na Miljacki, za njegov izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Živa legenda, kako su ga opisali u obrazloženju nagrade, 77-godišnji Kliz proslavio se kao glumac i scenarista filma “Riba zvana Vanda”, u kojem se bori za naklonost Džejmi Li Kertis, kao prgavi Bazil Folti, vlasnik hotela “Fawlty Towers” u seriji čiji je takođe autor, kao pripadnik tajne službe u filmovima o Džejmsu Bondu, kao Skoro Bezglavi Nik u “Hariju Poteru” i kao glas kralja Harolda u “Šreku”, ali najveću slavu stekao je kao osnivač i možda i najpoznatiji član “Letećeg cirkusa Montija Pajtona”.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 7. avgusta!

Autor: Marta Štoos
Foto: Rex Features
Podelite sa prijateljima:
Tagovi