Danijela Pantić Conić: Zimovanje u Nasfeldu


Voditeljka Danijela Pantić Conić u austrijskom zimskom centru oprobala se u paralelnom veleslalomu i uživala u egzotičnim koktelima

Suprug Nenad i ja smo zaljubljenici u sneg i skijanje. Otkada smo se upoznali i spoznali da oboje volimo zimske sportove, skoro svake godine provedemo bar dve nedelje na zimovanju. Počeli smo od skijališta u Francuskoj, a zatim prešli na ona u Bugarskoj i Austriji jer su nam bliža. Najpre sami, a potom nam se pridružio i naš petogodišnji sin Ignjat koji takođe obožava sneg. Među skijalištima u Austriji posebno su nam se dopala Kaprun i Nasfeld. Oba mesta su veoma dobro turistički razvijena, pa posle skijanja odmor možete upotpuniti šetnjom, posetom restoranima i kafićima i, naravno, kupovinom.

Uređene staze

Nasfeld se nalazi na odličnoj poziciji u Austriji, blizu gradića Hermagora u Koruškoj, na desetak kilometara od granice sa Italijom, dok ga od Beograda deli oko 700 kilometara. Polazna stanica za skijalište je u selu udaljenom oko sedam kilometara, a gondola Millennium Express odvešće vas na 110 kilometara odlično uređenih staza, koje su spojene sa 30 žičara pa nema ni velikih gužvi ni čekanja na stazama. Ima ih četrdeset, 24 su namenjene dobrim skijašima, dok je za početnike rezervisano 14 blagih.

Prolazno vreme

Veliki je broj radnji za iznajmljivanje skijaške opreme, kao i škola skijanja za sve uzraste i nivoe, od početnih do onih za napredne skijaše i snoubordere. Ljubitelji skijanja na trenutak će se osetiti kao pravi profesionalci ako probaju paralelni veleslalom koji snimaju kamere i gde se meri prolazno vreme. Na pojedinim delovima staza možete se i besplatno slikati, a slike potom skinuti preko internet stranice.

Glečerske cene

Pored bogate ponude apartmana, kuća, hotela, u Nasfeldu su vam na raspolaganju i brojni restorani i kafići. Većina je na bazi samoposluživanja, a cene su uglavnom glečerske. Smeštaj se može naći znatno povoljnije u okolnim selima u austrijskom i italijanskom delu planine.

Hotel bez stepenika

Bili smo smešteni u hotelu na samom skijalištu, koji je renoviran pre nekoliko godina i potpuno prilagođen skijašima. Svaka soba ima svoju skijašnicu, postoji i zid za penjanje za decu i odrasle dugačak nekoliko metara, a u celom objektu nema niti jednog stepenika kako bi se lakše hodalo u pancericama. Hrana je veoma raznovrsna, veliki je izbor svežih salata, začina, suvog i svežeg voća, a dobar je i jelovnik za vegane i vegetarijance.

Pomoć turistima

Svuda se čuje srpskohrvatski ili hrvatski jezik, pa i u restoranima, jer u Nasfeldu radi veliki broj Hrvata i Slovenaca. Na samom ulazu u mesto nalaze se supermarketi i prodavnice u kojima možete kupiti hranu, piće i sve ostalo što vam je potrebno, uključujući i garderobu i skijašku opremu.

Festivali hrane

Ovaj deo Austrije poznat je po dobrim, ukusnim jelima i brojnim festivalima hrane kojih ima tokom cele godine: festival sira, meda, kupusa, slanine… Dakle, ako ste ljubitelj putovanja, a ne skijate, posetite ovo mesto u proleće ili leto i provedite opuštajući ili aktivan odmor uz dosta pešačenja u prirodi. A posle napornog dana na vrhovima jednog od najlepših austrijskih skijališta sigurno će vam prijati da se osvežite nekim od pregršt egzotičnih pića i koktela koji se nude. Nakon toga možete se spustiti do Italije na ručak ili u kupovinu. Za mene idealna kombinacija.

Nasfeld trivija

Skijalište se otvara početkom decembra, a sezona traje do sredine aprila. Okružuju ga planine Gartnerkofel (2.195 m), Roskofel (2.239 m) i Trogkofel (2.280 m).

Ne propustiti

Tokom proleća održava se ‘Festa de Cuba’ kojom se svake godine ‘plesom pozdravlja proleće’. Organizuju se plesovi i takmičenja na koja dolaze plesači sa Kube koji uz latinoameričke ritmove igraju i salsu, mambo i rumbu.

Autor: Gloria magazin
Foto: Privatni album
Podelite sa prijateljima:
Tagovi