Četvrt veka od smrti Kurta Kobejna: Otkriveni malo poznati detalji o životu tragičnog genija


Nekoliko deceija nakon što je hrapavi glas Kurta Kobejna izvukao generaciju X iz njihovih soba i odveo u klubove Sijetla, pokojni frontmen Nirvane, čija je 25. godišnjica smrti obeležena juče, i dalje je uzor mladima i nesrećnima širom sveta.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 🅖🅡🅤🅝🅖🅔 (@pennyyroyal) дана

Juče je obeleženo četvrt veka otkad je pionir “grandža” oduzeo sebi život u 27. godini, pridruživši se tako neslavnom klubu onih koji su takođe preminuli u toj dobi, poput Džimija Hendriksa, Džensi Džoplin, Džima Morisona, Brajana Džonsa ili, novijeg datuma, Ejmi Vajnhaus.

Kobejnov bivši menadžer Deni Goldberg je povodom godišnjice objavio knjigu o njemu, poručivši kako je napokon spreman javno da se osvrne na ostavštinu zagonetnog muzičara. Goldberg ga se seća kao avangardnog umetnika čiji su britki humor i humanost sijali u njegovom dubokom malodušju.

– Njegova medijska slika postala je pomalo iskrivljena i nesrazmerno usredsređena na njegovu smrt, umesto na život i umetnost –  smatra Goldberg. – Bio je pevač neverovatnog duha. Njegov glas prenosio je ranjivost i intimnost, a to je retkost – ekao je za AFP.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели _cobain1967 (@_cobain1967) дана

– Postao je neko ko je pomagao ljudima da se manje osećaju kao čudaci i budu manje usamljeni.

Ta empatična karakteristika osigurala je da je Kobejnova muzika i danas relevantna, smatra Goldberg. Odnosi se to i na današnje tinejdžere svetovima udaljene od kišnog pacifičkog severozapada formativnih godina Nirvaninog frontmena.

Univerzalnost njegove poruke je razlog za to što se od Toleda do Tokija i dalje mogu videti majice sa slavnim logom benda, ‘smajlija’ s precrtanim očima i isplaženim jezikom.

– On je jedan od nekolicine umetnika čiji rad putuje kroz vreme – ističe Goldberg.

Kurtov kult

Odrastao u šumovitom Aberdinu, dva sata zapadno od Sijetla, Kobejn se objavom “Neverminda”, drugog od tri studijska albuma Nirvane, preko noći pretvorio u boga roka. “Nevermindom” je Nirvana lansirana na muzikčki vrh i stvoren je kult Kurta Kobejna.

Goldberg je Kobejna upoznao 1990. kad je Nirvana tek počinjala i nadala se da će uspeti sa svojom jedinstvenom mešavinom panka, metala i melodijama nadahnutim Beatlesima.

S “Nevermindom” im je to pošlo za rukom. Album je postao jedan od najuspešnijih svih vremena, sa 30 miliona primeraka prodatih širom sveta. Majkl Džekson svrgnut je preko noći s vrha američkih top lista, a Nirvana postaje grupa koja je promenila smer pop kulture, inspirirala druge muzičare, modu i etos.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Smirnov Smirnov Smirnov (@smirnovsmirnov9204) дана

U tri i po godine koliko je sarađivao s Kobejnom, Goldberg je svedočio spektakularnom usponu Nirvane. Bio je uz njega u vreme njegove tople, ali burne veze s muzičarkom Kartni Lav i rođenja kćeri Frensis Bin, danas 26-godišnjakinje. Bio je i svedok intervencija kojim se Kobejn hteo odvratiti od heroina. Njegova smrt, kojom je nestao jedinstven glas, bolan kao i njegovo oproštajno pismo, šokirala je svet.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели scritti.canzoni.film.mood. (@scrittifattiapezzi) дана

– Više nemam strasti, pa zapamtite, bolje je izgoreti nego se ugasiti – napisao je, citirajući stih Nila Janga iz pesme “My My, Hey Hey”.

Vest o samoubistvu snažno je pogodila Goldberga koji se tek nedavno uspeo da se pomiri s tom činjenicom.

– Dugo vremena to mi je bilo previše bolno – kazao je i dodao – Nedostaje mi, i dalje ga volim. Ali drago mi je da sam ga uopšte poznavao.

Muzički genije

Bivši menadžer Nirvane, kojeg je Kobejn zvao “drugim ocem”, naglašava kako se iza drogiranja i depresije skrivao muzički genije. Goldberg veruje da je Kobejnov imidž “odrpanka” odvraćao pažnju s njegovog impresivnog intelekta. Naglašava i da se Kobejn borio za ženska prava i pomogao u “redefiniciji muškosti” unutar muzičkog sveta.

– Znao je biti veoma moćan i harizmatičan, a u isto vreme osećajan i brižan. To je bio otklon od tadašnjeg pravoverja u roku.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели amanda ramalho (@amandaramalho) дана

Sistem vrednosti

U svojim memoarima Goldberg se priseća nastupa u Argentini koji je Kobejna razljutio jer je publika izviždala žensku predgrupu Calamity Jane. Frontmen Nirvane osvetio se tako što je odbio da svira njihov najveći hit “Smells Like Teen Spirit”.

– Niste zaslužili da vam to sviramo – rekao je tada Kobejn.

– Bio je predan feminističkom idealu i poštovanju prema svima – ističe Goldberg i dodaje kako je Kobejn podržavao i prava homoseksaulaca.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Maëlis (@vousmeressemblez) дана

– Imao je istinski drugačiju viziju šta to znači biti rok zvezda.

Bivši menadžer je odbio da nagađa kako bi izgledao muzičarev put da je ostao živ, ali siguran je da bi i dalje bio inovativan jer je stalno evoluirao i “nije kopirao samoga sebe”.

– Samo se nadam da bi, štagod on radio, imao priliku da se družim s njim – zaključio je Goldberg.

Autor: Gloria.rs
Izvor: Agencije
Foto: Guliver/Getty images, Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi