Bolna ispovest Ešli Džad: Nisam želela da imam dete s čovekom koji me je silovao


Holivudska glumica Ešli Džad, prva koja je optužila Harvija Vajnstajna za seksualno zlostavljanje, progovorila je o jednom od tri ranija silovanja, posle kog je ostala u drugom stanju i odlučila da prekine neželjenu trudnoću

Holivudska glumica Ešli Džad (50), koja je tri puta bila silovana, otkrila je na samitu “Women in the World” u Njujorku da je nakon jednog od tih zločina ostala u drugom stanju i da je abortirala. Na skupu na kojem je bilo reči o feminizmu u svetu ona je javno govorila o vrlo ličnoj i bolnoj temi silovanja koje joj je obeležilo život, ističući da žena ima pravo da prekine neželjenu trudnoću. Džadova je rekla da je odlučila da abortira kada je shvatila da je otac još nerođenog deteta zapravo čovek koji ju je silovao. Dodala je da bi u suprotnom taj čovek imao pravo da zatraži starateljstvo nad detetom.

– Razlog zašto sam htela da ispričam vlastito iskustvo jeste što sam vrlo otvorena i, kao što svi znaju, silovanje sam preživela tri puta. Nakon jednog od njih ostala sam trudna i veoma sam zahvalna što sam uspela da pristupim sigurnom i legalnom abortusu. Silovatelj, koji je iz Kentakija u SAD, imao bi očinska prava i u Tenesiju, odakle sam ja. Morala bih da budem roditelj zajedno sa čovekom koji me je silovao – ispovedila se Ešli.

Abortus je legalizovan u SAD još 1973, nakon odluke Vrhovnog suda, oko koje su se vodile velike polemike. Glumica smatra da sada više nego ranije treba da se brani pravo žene na pobačaj, jer je prošlog meseca Gruzija donela zakon kojim se zabranjuje abortus ako se otkriju otkucaji srca fetusa, što se može dogoditi pre nego što žena uopšte shvati da je trudna. Džadova i mnoge njene holivudske kolege obećali su ranije da će bojkotovati Gruziju zbog ove restriktivne mere.

Zvezda filmova “Poljubi devojke” i “Dvostruki rizik”, koja još nije otkrila imena svih svojih zlostavljača, bila je među prvim glumicama koje su optužile Harvija Vajnstajna za seksualno zlostavljanje. Na konferenciji u Njujorku osvrnula se na odluku Federalnog suda u Los Anđelesu koji je odbacio njenu tužbu protiv uticajnog filmskog producenta.

– Vajnstajn me je seksualno uznemiravao, bez obzira na to šta sud kaže. Moj otac je krenuo sa mnom na sastanak sa njim, ali je ostao u lobiju hotela. Kada sam izašla iz Harvijevog apartmana i sišla u lobi, otac je po mom pogledu znao da se dogodilo nešto poražavajuće. Svima sam pričala šta se desilo, ali tada – 1996, kada je Vajnstajn bio mnogo moćan u Holivudu, niko nije želeo da me sasluša. Svi su okretali glavu.

PAGE    1   /   2
Autor: Gloria magazin/ Jelena Milinčić
Foto: Guliver/ Getty images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi