Baja Bange Namkose o razvodu i ćerkama: Šta god da se dešava, kroz sve to prolazimo sa osmehom na licu

Uz pomoć drevne istočnjačke veštine meditacije i disanja instruktorka joge koju znamo iz televizijskih i filmskih projekata Baja Bange Namkose uspela je da prevaziđe razvod i sa kćerkama Mijom i Vanjom izgradi kreativni odnos u kome svaku situaciju rešavaju osmehom

Instruktorka joge koju s vremena na vreme reditelji angažuju za filmove i TV serije (“Mrtav ’ladan”, “Vojna akademija”) Baja Bange Namkose (39) zahvaljujući drevnoj veštini kojom se bavi uspela je da prebrodi mnoge teške i izazovne situacije u životu, između ostalih i razvod.


– Tada mi je zaista značilo da vežbam, slobodno mogu da kažem da je taj težak period protekao relativno bez posledica – tvrdi autorka emisije “Baja i joga” na Novoj S, koja se razvela pre osam godina, u vreme kad su njene devojčice Mija (11) i Vanja (9) bile veoma male.

Drugarice su joj tada pričale kako se žena s dva mala deteta ne razvodi.

– Mnogo je lažnih brakova i zajednica, a najčešći izgovor za ostanak u njima jesu deca, koja bi trebalo da odrastaju u atmosferi ljubavi. Kad ona ne postoji, deci dajemo potpuno pogrešan model kako to treba da izgleda, iako su žene u takvim brakovima ušuškane, zbrinute i sigurne u svakom mogućem smislu, pre svega finansijskom. Nisam želela da živim u takvoj zajednici i odlučila sam se za razvod. Bilo mi je u početku teško, ali kad to krene da se dešava, nema povratka. Tek kad dođeš u takvu situaciju, shvatiš koliko zapravo možeš da uradiš.

Izraz samohrana majka ne voli da koristi, smatra ga rogobatnim i veruje da nagoveštava strašne stvari.

– Nažalost, on postoji samo u našem jeziku, stvorila ga je sredina i nekako se podrazumeva da je žena jadna i tragična. Sebi sam odredila misiju da razbijem tu predrasudu. Majka koja sama podiže svoju decu ne mora da bude niti jadna, niti da živi u strašnoj situaciji. Družim se sa mnogo žena poput mene, one su prave lavice i u odgajanju dece i u karijeri. Treba potencirati tu njihovu snagu, hrabrost i upornost, jer ćemo na taj način ohrabriti i neke druge žene koje se plaše da naprave taj odlučujući korak i preuzmu sudbinu u svoje ruke. Pre nekoliko godina sam na jednom seminaru čula rečenicu: “Ti sama s lakoćom i radošću podižeš svoju decu.” I onog momenta kad sam je usvojila i prihvatila, zaista je postalo tako.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Gloria magazin/Tanja Nikolić
Foto: Jelena Jovanov
Podelite sa prijateljima:
Tagovi