Aleksandra Erić Duende: Pronašla sam mir u najhaotičnijim mestu na svetu


Za vreme višenedeljnog obilaska indijskog potkontinenta di-džej i dizajnerka nakita prisustvovala je Holi festivalu koji slavi dolazak proleća, iskustila saobraćajnu gužvu na ulicama Nju Delhija, gledala kako majmuni vešto kradu hranu turistima na ulici i brzo shvatila da je upoznavanje druge najmnogoljudnije države na planeti uticalo da započne promene u svom životu

Ovo je bilo prvo putovanje na koje sam otišla potpuno sama. Jedan od razloga zbog kojih sam odabrala Indiju jeste inspiracija za posao, ali suštinski bio je drugačije prirode. Volim putovanja, ona su moja strast, i mislim da mi se ovo desilo u pravo vreme. Maroko, gde sam boravila prošle godine, bio mi je savršena priprema za Indiju. Ništa mi nije izgledalo čudno i šokantno. Bila sam potpuno otvorena za sve doživljaje, ali bez ikakve želje da tragam za nekim odgovorima ili da nađem nešto, a vratila sam se potpuno promenjena. Bilo je ovo jedno od najboljih iskustava u mom životu.

Solarna soba, mistika Inka, krompir i vrtoglavica: Putovanje Emilije Stojaković u Maču Pikču (foto)

Put promena

Obišla sam Nju Delhi, Meklau Ganj u podnožju Himalaja, Rišikeš, Udajpur, Džajpur, Amritsar, Haridvar, Agru. Svako od tih mesta je specifično. U Haridvaru, koji važi za najsvetije mesto hindu religije, bila sam veoma dirnuta ceremonijom kojoj sam prisustvovala. Mir u Rišikešu i čistota Himalaja takođe su ostavili divan utisak, dok sam, s druge strane, bila iznenađena haotičnim Nju Delhijem i raskošnim Džajpurom. Na ovom putovanju shvatila sam da svako odstupanje od života na kakav si navikao u većoj ili manjoj meri utiče na tebe, pod uslovom da si otvoren da nešto promeni tvoj uobičajeni način razmišljanja. I ovo, kao i nekoliko prethodnih putovanja, sigurno me je promenilo, neke stvari su počele odmah da se manifestuju, a neke će tek doći.

Mir

Ono što sam ovaj put uvidela jeste da sam u stanju da i na najhaotičnijim mestima pronađem mir, da dugo mogu da ćutim i da mi je i više nego prijatno u svojoj koži. Morala bih da provedem više od mesec dana u Indiji da bih u potpunosti shvatila kakvi su Indijci kao ljudi, ali ono što znam jeste da su oslobođeni materijalnog i obogaćeni duhovnim. A to je upravo ono što zapadnjačkoj civilizaciji nedostaje. Oni su jednostavno srećni s time što imaju. Beli ljudi tamo su čista egzotika, na svakom koraku će vam tražiti da naprave selfi sa vama.

Anja Alač: Moja švajcarska avantura

Buđenje prirode

Poznati Holi festival slavi dolazak proleća, pobedu dobra nad zlim, i tada nema razlike među društvenim slojevima, svi su isti i zajedno su na ulicama. Smatra se jednim od najvažnijih praznika i obeležava se u čitavoj državi, ali čini mi se da je fešta u Pušharu, gde sam se ja u tom trenutku zatekla, najluđa. Toliko osmeha i predivne energije na jednom mestu nikada ranije nisam videla. Holi je praznik koji je nastao mnogo pre nove ere, ali se njegovo značenje menjalo s vremenom. Ranije su se tokom njegovog održavanja objavljivale veridbe i sklapali brakovi, a danas on označava početak letnje sezone. Meštani i gosti se tri dana mažu i gađaju prahom jarkih boja, dobijenim od nekih vrsta cveća. Mada, poslednjih godina počeli su da koriste i boje dobijene od veštačkih materijala, pa sam pre izlaska na ulice morala da se namažem nekim uljem kako bih ih posle lakše skinula, ali s kose nisam uspela, sve dok po povratku u Beograd nisam otišla kod frizera.

O kravama i majmunima

Sve ono što mi je na početku posete Indiji bilo veoma čudno, od krava koje se svuda šetaju potpuno slobodno do majmuna koji ljudima kradu hranu i stvari iz ruku, s vremenom mi je postalo potpuno uobičajeno i normalno. Nisu mi smetale preglasne trube i muzika, kao ni nezamisliva gužva i haos u saobraćaju. Kad boraviš duže u Indiji, shvatiš da je sve ono što ti se čini da uopšte nema smisla i nelogično zapravo korisno i sasvim logično.

Slađana Tomašević: Čarobnim stazama Elizabet Tejlor i Fridriha Ničea

Rizik u tanjiru

Hrana je predivna, ali nezahvalna za naše stomake. Želela sam da probam sve ono što tamošnji narod jede, ne plašim novih ukusa, kao ni toga da uzmem jelo na uličnom štandu, ali treba biti veoma oprezan u Indiji. Nije preporučljivo jesti voće koje se ne ljušti, kao ni povrće koje nije termički obrađeno, niti piti vodu sa česme. Ipak, sva ta pravila sam prekršila, ali tek posle dve nedelje boravka, kad mi se stomak navikao. Meso nije mnogo zastupljeno u indijskoj kuhinji, većina jela se bazira na voću i povrću, što mi je izuzetno prijalo kako bih pripremila organizam za leto.

Promene

Kad sam se vratila iz Indije, odmah sam odlučila da posvetlim boju kose, tačnije da se ofarbam u plavo. Sa tamnom bojom sebi sam izgledala previše mračno, a iznutra sam sijala. Ne bojim se toga da menjam fizički izgled, još i pre ovog putovanja na svim životnim poljima izašla sam iz svoje zone komfora. Takođe, po povratku sam rešila da napravim i novu tetovažu. U pitanju je jedna od najlepših buba na svetu, na kojoj smo moj tatu majstor Gidra i ja iscrtali indijske ornamente. Simbolika je jasna: Indija je samo na prvi pogled prljava i haotična zemlja, zapravo, ona je sa svojom celokupnom kulturom, arhitekturom i prirodnom divna, baš kao i ta buba, koja možda deluje gadno, ali se, na primer, na suncu presijava u najdivnijim bojama koje postoje.

Indija trivija

U Bolivudu, odnosno Mumbaju, nekadašnjem Bombaju, indijskoj prestonici filmske industrije, tokom jedne godine snimi se više od hiljadu filmova koji zarade preko tri milijarde dolara. Inače, pre svake projekcije u svim bioskopima u Indiji prvo se intonira državna himna.

Ne propustiti

Indijska kuhinja obiluje specifičnim namirnicama i začinima, obaveznim dodacima za svako jelo. Najpoznatiji je kari, koji na tamilskom znači začin, a zapravo je mešavina od pet do čak trideset različitih sastojaka i može biti blag, ljutkast i veoma ljut.

Autor: Gloria magazin
Foto: Privatni album, Guliver/Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi