Adel: Izvinite što ste čekali


Najuspešnija muzička zvezda 21. veka, poznata po animozitetu prema medijima, u novembru će najzad objaviti treći studijski album, a kao i uvek do sada javnost je sama obavestila o tome preko facebooka

Kad je 18. oktobra u toku emitovanja britanskog izdanja šou-programa “X-Factor” krenuo reklamni blok, malo ko je očekivao da će začuti pesmu koja počinje rečima “Hello, it’s me” (Zdravo, to sam ja). Ali nije trebalo da prođe ni 29 sekundi tog snimka a da čitav svet shvati da se na scenu vraća Adel (27). Popularna pevačica je i sama, putem facebooka, nekoliko dana kasnije potvrdila da će 20. novembra objaviti dugo očekivani, treći studijski album, jednostavno nazvan “25”. Muzička zvezda je inače poznata po tome da svojim albumima nazive daje u zavisnosti od toga koliko je godina imala kad je nastajao materijal, pa je tako njeno debi muzičko izdanje izašlo pod imenom “19”, a ono koje je usledilo pod “21”.

– Kad sam napunila 25 godina, to je za mene bila prekretnica. Klackala sam se na ivici adolescencije i odrasle osobe. I izvinite što mi je trebalo tako dugo da objavim novi album, ali, znate, dešavao mi se život – napisala je Adel na svom facebook profilu.
Pevačica je objasnila i šta je tema novog albuma.

– Moj poslednji album je bio o raskidu, a ako bi ovom trebalo da dam neko obeležje, onda se može reći da on govori o pomirenju. Mirim se sama sa sobom. Sa izgubljenim vremenom. Sa svim onim što jesam i nisam uradila.

U prilično ličnoj poruci, koju su mnogi doživeli kao Adelino obraćanje mlađoj sebi, napisala je i kako joj nedostaje sve što ima veze s njenom prošlošću, i dobre i loše stvari, i to samo zato što se nikada više neće vratiti.

Rad na novom albumu trajao je preko dve godine, a prvi napis o tome objavio je “The Sun” 8. aprila 2013. Otad su se u medijima s vremena na vreme pojavljivale spekulacije kada bi novi materijal mogao da ugleda svetlost dana, a u izjavi za magazin “Billboard” od 9. januara ove godine producent Pol Epvort objasnio je da će Adel novi album objaviti “kad bude bio gotov”. U međuvremenu brojni poznati muzičari dolazili su u studio gde je ona radila, donoseći svoje pesme, ali čak i oni čije je kompozicije već snimila, poput Marka Ronsona ili Dejmona Albarna iz grupe “Blur”, nisu sigurni da li će se one pojaviti na novom izdanju. Zanimljivo je da se među numerama koje je odmah odbacila nalazi i najnoviji hit popularne Sije, “Alive”.

Adel nije samo najprodavanija već je sigurno i najneobičnija muzička zvezda današnjice, jer ne izgleda kao manekenka sa piste, ne oblači se provokativno i nije sklona skandalima. Rođena je kao Adel Lori Blu Adkins 5. maja 1988. u Totenhemu, severnom predgrađu Londona. Njena majka Peni bila je još tinejdžerka u to vreme. Buduća zvezda imala je samo tri godine kad ih je napustio njen otac, s kojim ne želi da komunicira ni danas. Za pevanje se zainteresovala kao četvorogodišnjakinja i priznaje da je “bila opčinjena glasovima”, a prvi uzor bile su joj “Spice Girls”. Iako su mnogi na to priznanje znali da podignu obrvu, Adel kaže da im je večno zahvalna jer su “one napravile od nje ono što je danas”. Dok je odrastala, upoznavala se i sa muzikom drugih, čuvenih pevčica, poput Ele Ficdžerald, Ete Džejms i Roberte Flek.

Inače, veći deo detinjstva riđokosa devojčica provela je u selidbama. Kao samohrana majka Peni je ćerku vodila svuda sa sobom, a to je podrazumevalo i promenu sredine zbog posla. Kada je Adel imala devet godina, preselile su se u Brajton, potom u Brikston, a zatim u Zapadni Norvud. O ovom poslednjem je sa 16 godina napisala pesmu “Hometown Glory”, koja se našla na njenom prvom albumu.
Jedan od presudnih trenutaka koji je uticao na odluku da počne da se bavi muzikom bio onaj na Akademiji u Brikstonu kad je gledala nastup pevačice Pink, koji je opisala kao neverovatan. Impresija je bila toliko velika da je odlučila da upiše umetničku školu “Brit”, na kojoj je diplomirala u maju 2006. S njom u klasi bile su buduće velike zvezde Leona Luis i Džesi Džej.
Po završetku škole nije morala mnogo da čeka na prvi ugovor. Naime, jedan njen prijatelj postavio je na “MySpace” tri njene pesme i uskoro je usledio poziv iz diskografske kuće “XL Recordings”, s kojom je u septembru 2006. potpisala ugovor. Godinu kasnije objavljen je prvi sing, već pomenuta pesma “Hometown Glory”. Ipak, pravi proboj napravila je sa sledećim singlom, moćnom baladom “Chasing Pavements”, a zatim i albumom “19”. Kritičari su se utrkivali ko će joj uputiti bolje pohvale, a nije izostao ni finansijski uspeh. O nagradama je nepotrebno govoriti, mada je nemoguće ne pomenuti podatak da je na dodeli Grammyja 2009. osvojila dva priznanja – za najboljeg novog umetnika i za najbolji ženski pop vokal. Uprkos ogromnom uspehu, Adel se uplašila da bi mogla da izgubi dodir sa savremenom muzikom, pa se odlučila na korak koji se ne očekuje od dobitnika dva Grammyja – zaposlila se u muzičkoj prodavnici “Rough Trade” u zapadnom delu Londona, gde je sortirala i klasifikovala kompakt-diskove. Taj potez jednostavno je objasnila: “Učinila sam to zbog sebe”.

Drugi album, “21”, koji je postao najprodavanije muzičko izdanje u 21. veku, objavila je u januaru 2011, a godinu dana kasnije bukvalno je pomela konkurenciju na dodeli nagrada Grammy, osvojivši ih šest. Uspeh je još veći ako se uzme u obzir da je Adel pevala samo o ljubavi i čoveku koji joj je naneo bol. Naime, pesma “Rolling in the Deep” nastala je dan posle raskida dok je još bila ljuta i razočarana, a “Someone Like You” napisala je kad se bivši dečko verio s drugom devojkom, nedugo pošto ju je ostavio. Pevačica je dugo odbijala da otkrije identitet muškarca koji joj je slomio srce, ali britanski mediji nekako su uspeli da otkriju kako je reč o malo poznatom muzičaru i glumcu Slinkiju Vinfildu, koji nastupa pod umetničkim imenon “Slinky Sunbeam”. “Britanski Hendriks”, kako ga još često nazivaju zbog fizičke sličnosti sa legendarnim muzičarem Džimijem Hendriksom, uspeo je da u jednom trenutku šokira javnost tražeći od Adel da mu isplati honorar s obzirom na to da je zahvaljujući njemu postala svetski uspešna. Ipak, i pored dramatičnog raskida i još neobičnijeg zahteva, muzička zvezda kaže kako su ona i bivši sada u prijateljskim odnosima.

– Znam da je čudno, ali moje srce je izlečeno i znam šta radim. Činjenica je da mi je on promenio život – izjavila je pre nekoliko godina.

A u tom “lečenju srca” najveću zaslugu imao je Sajmon Konecki, šef humanirne organizacije “Drop4Drop” iz Brajtona, kojeg je upoznala 2011. preko pevača Eda Širana. Nepotrebno je naglašavati da je novi izabranik odmah postao meta tabloida, koji su u rekordnom vremenu “iskopali” da je Konecki još uvek u braku sa stilistkinjom Kleri Fišer i ima kćerku (tada petogodišnjakinju). Kako je preneo “Daily Mail”, par “ne živi zajedno jer su ih pre nekoliko godina poslovi odveli na različite strane, zbog čega je njihov brak zapao u krizu, i da je razvod samo pitanje vremena”. Adel se nije mnogo uzbuđivala oko takvih pisanja i otvoreno je rekla da joj je taj detalj iz Sajmonovog života poznat. Sreću sa izabranikom nije mogla da poremeti ni knjiga “Adele: The Biography” Marka Šapira, u kojoj su izneseni detalji poput onog da je pevačica zavisnica od alkohola, te da zbog toga zaboravlja tekstove pesama na koncertima, kao i da ju je prvi dečko, za koga je znala da je biseksualac, ostavio zbog njenog gej prijatelja.

Možda Adel nije obraćala pažnju na sve to jer je u junu 2012. objavila da ona i Sajmon očekuju prinovu. Četiri meseca kasnije, 19. oktobra, na svet je došao mali Anđelo. U međuvremenu su se ona i Konecki preselili u vilu u Zapadnom Saseksu. Na selidbu se odlučila iz praktičnih razloga – da zaštiti svoju privatnost, jer se sa onim što slava nosi suočila tako što su se u tabloidima pojavljivale priče sa mnogo detalja iz njene intime. Osim selidbom, taj problem je rešila na još jedan način. Ljudima u koje je sumnjala govorila je detalje iz svog života, pamteći dobro šta je kome rekla, i kada bi se nešto pojavilo u medijima, znala je koga da ukloni iz svog okruženja. Taj proces je, kako je izjavila, bio i depresivan i zabavan u isto vreme.

A 2012. uspešno je okončala pesmom za film o tajnom agentu Džejmsu Bondu “Skyfall”, koja joj je početkom sledeće godine donela i Oskara. Od tada su mediji više puta objavljivali informaciju da su se Adel i Sajmon venčali, ali nikada nije stigla zvanična potvrda. A ako ikada i budu uplovili u bračnu luku, pevačica će to sama saopštiti javnosti putem društvenih mreža, bez uplitanja PR timova, baš kao što je učinila kad je ostala trudna ili kad je pre nekoliko dana saopštila da će u novembru objaviti novi album, koji fanovi s nestrpljenjem očekuju.

Tekst je originalno objavljen u štampanom izdanju magazina “Gloria” u broju 647.