Brajan Rašić: Bez Čarlija ništa neće biti isto

Autor:

05.09.2021 21:00

Foto:

Foto:

Poznati fotograf Brajan Rašić, koji je godinama bio zvanični saradnik Rolingstonsa, otkriva kakav je bio privatno i profesionalno nedavno preminuli bubnjar najdugovečnijeg rokenrol benda Čarli Vots



Vest da je u 81. godini preminuo bubnjar Rolingstonsa Čarli Vots potresla je, poput celog sveta koji je formatiran na rokenrol postulatima, i beogradskog fotografa Brajana Rašića (67). Osim što je godinama bio oficijelni fotograf Stonsa, Brajan je veoma dobro poznavao Čarlija.

- Čitav život proveo je u Londonu, sa jednom ženom. Suprugu Širli En upoznao je pre nego što je postao poznat, bili su u braku 57 godina - otkriva Brajan u dahu i nastavlja istim tempom: - Godinama je odlazio u isti restoran u Čelsiju, u okolini Londona držao je konje koje je obožavao. Bio je poznat po sjajno krojenim odelima i delovao je kao da nije deo te rokerske priče. Bio je divan, neposredan i vrlo ljubazan prema svima. Iako je po struci bio grafički dizajner, čak je uradio i neke od prvih omota benda, muzika ga je veoma zanimala, pa je počeo da svira prvo džez, da bi se približio nekima od svojih muzičkih idola. U Stonsima je bio od 1963.

Pročitajte i Držao je Stonse na okupu - Odlazi veliki bubnjar Čarli Vots

getty images

 

S obzirom na to da je on jedini od svih stalno boravio u Londonu, Brajan je bio upućen na njega kad je trebalo slikati promocije ili snimanja. Jedno mu je posebno ostalo u sećanju.

- Stonsi su za 50. godišnjicu od osnivanja benda imali izložbu i predstavili slikovnicu, a pošto su se svi raštrkali po svetu, trebalo je da uradim snimanje sa Čarlijem. Našli smo se u jednom divnom, malom londonskom hotelu. Došao je gospodski obučen. Družili smo se i brzo odradili foto-sešn. Rekao sam mu da nemamo zajedničku fotografiju, te da bih veoma voleo da je uradim, za obojicu. Odmah je pristao i kasnije mi je fotografiju, koja mi je izuzetno draga, i potpisao. Kod njega je moglo sve, bio je običan čovek, jedan od najjednostavnijih koje sam u životu upoznao, koji je uspevao da s lakoćom nosi težinu svog imena.  

Pročitajte i Brajan Rašić - Kako me Peru i bukvalno ostavio bez daha

facebook screenshot

 

 

OVACIJE ZA STIDLJIVKA

Bio je stidljiv i na sceni, a zanimljivo je da je tokom čitave karijere imao jedan set bubnjeva, i to skromniji, koji je s vremenom samo obnavljao.

- Kad bi Džeger na bini počeo da predstavlja članove benda, Čarli bi stidljivo izašao napred, delovao je poput malog, zbunjenog deteta, pomalo bi se i pogubio pod tim reflektorima. A uvek je dobijao najveće ovacije, ljudi su umeli da skandiraju njegovo ime i po nekoliko minuta. Pošto mu je najbolji drugar bio Kit Ričards, on bi obično došao, zagrlio ga i poveo da stane ispred publike.

Poslednjih godina na turneje je s njim putovala Čarlijeva unuka Šarlot, koja je od dede nasledila talenat za grafički dizajn. Prema njoj je bio neverovatno nežan i pažljiv. Još se pamti njegov odgovor kad su ga za 25. godišnjicu Stonsa novinari pitali šta to za njega znači. Rekao je: “To znači dvadeset godina na aerodromima i pet godina svirki.” Pamti se da je sedamdesetih nokautirao Mika Džegera, koji je nekom iz ekipe rekao da mu pozovu bubnjara. Čarli mu je prišao i staloženo izjavio: “Nisam ja tvoj bubnjar, ti si moj pevač”. Nakon toga je usledio udarac i nokaut.

Pročitajte i Brajan Rašić - Na večeri sa Eltonom Džonom, Kitom Ričardsom i Flojdima

Jakov Simović/Gloria

 

- Ne znam da li će Stonsi biti u stanju da izađu na binu bez Čarlija, jer su zajedno proveli 59 godina i bili više nego familija. Ponosan sam što sam bio deo te priče i što sam s njima počeo da radim 2006, kad su na Kopakabani u Riju održali najveći koncert ikad. Tad sam uradio i naslovnu stranu tog live albuma. Sve to je nezaboravno, a sad su mi osećanja nekako izmešana, jer bez Čarlija više ništa neće biti isto. On je davao snagu bendu, i nekako ne mogu da zamislim da kraj bubnjeva nema pločice s natpisom "Closed" (zatvoreno), koju bi okrenuo uoči početka svirke u "Open" (otvoreno).

Komentari. (1)

Loading
Natasa Petrovic

06.09.2021 14:57

Predivno i tako jednostavno opisan odnos dvojice saradnika.....i cini mi se u srz pogodjen profil jedne legende. Pocivaj u miru ,Charlie !