Sve je isto samo njega nema: Potresna slika iz Gračanice supruge Miloša Šobajića

Autor:

24.06.2021 15:45

Foto:

Foto:

Supruga preminulog slikara Miloša Šobajića, Maja Iskjerdo priredila je posthumno njegovu izložbu u Kulturnom centru Gračanica



Umesto da se zajedno raduju njegovoj izložbi u Kulturnom centru Gračanica, a zatim i crkvenom venčanju u manastiru Visoki Dečani, profesorka arhitekture Maja Iskjerdo (42) izložbu dela svog supruga Miloša Šobajića priredila mu je posthumno.

Slavni srpski slikar preminuo je 24. aprila posle tronedeljne borbe sa virusom korona. Mada je 3. juna suprugu dala četrdesetodnevni pomen, Maja ne može da prihvati činjenicu da ga više nikada neće videti, dodirnuti, čuti.

Pročitajte i Prva ispovest Maje Iskjerdo nakon smrti supruga Miloša Šobajića - Crnina umesto venčanice

Foto: Jakov Simović

 

Maja je objavila potresnu fotografiju, na kojoj je sama ispred manastira, iako je samo dve godine pre, na istom mestu, čak istog datuma, tu stajala sa voljenim Milošem, ne sluteći rastanak koji im predstoji.

Pročitajte i Miloš Šobajić i Maja Iskjerdo - Ljubav ne broji godine

Facebook screenshot

 

- Nedostaje mi njegovo prisustvo, naši razgovori. Umeli smo uveče da plešemo i brbljamo do pola noći, pa bismo u krevet odlazili tek u zoru, oko četiri-pet. Ne postoji nijedna tajna koju nismo znali jedno o drugome. Fale mi njegova energija i snaga, mada moram priznati da ih i dalje osećam oko sebe. Moja sreća je tako naglo prekinuta, ali sam istovremeno izuzetno srećna što sam imala tu čast da doživim bezuslovnu ljubav, koju, verujem, retko ko doživi u svom životu. Možda bi mi bilo lakše da naš brak nije bio tako idealan, ili da je makar postojalo neko upozorenje, priprema. Ovo je bio nagli i surov kraj. Oduvek sam govorila da ne verujem u smrt, a sad mi je taj koncept poljuljan. Ali moram da idem napred, onako kako bi i on to uradio. Činjenica je da mi planiramo, a da se Bog smeje. Čuvam ga u srcu, osećam se kao da mi je amputiran deo duše, međutim, moram da naučim da živim s bolom. Nas dvoje smo imali bajkovitu i nestvarnu priču. Bila je to najlepša ljubavna priča koju znam, i još je bila moja. Sad mi je jezivo, ali neprestano se sećam njegovih reči: “Ja sam Feniks i opet se vraćam, uvek sam početnik i uvek učim.” To mi je govorio kad padnem i uspevao svaki put da me podigne. Izložba na Kosovu, kojoj se veoma radovao, već je bila dogovorena, a želeli smo i da se venčamo pred Bogom u Visokim Dečanima. Nije uspeo ni da završi knjigu o svojoj majci Mirjani, koja je trebalo da bude objavljena u septembru za njen stoti rođendan - ispričala je Maja nedavno za Gloriju.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading