Glumica Bojana Novaković: Od malih nogu sam na protestima!

Autor:

19.06.2021 17:00

Foto:

Foto:

Posle deljenja kadrova s Melom Gibsonom i Kijanuom Rivsom, jedna od naših najuspešnijih glumica u svetu Bojana Novaković sumnja da je zbog svog ekološkog aktivizma ostala bez nekih uloga, a prihvatila je da radi u seriji "Operacija Bivo" zato što se bavi problemima zagađenja



Srpska glumica Bojana Novaković (39), koja godinama živi i radi u Australiji i Americi, nastavlja pažljivo da gradi inostranu karijeru. Nakon filmova sa Melom Gibsonom i Kijanuom Rivsom, rođenu Beograđanku gledaćemo od 17. juna na kanalu Epic Drama u seriji “Operacija Bivo”. Zasnovana na istinitoj priči, radnja serije se odvija 1956. u vojnoj bazi u Maralingi, središtu južnoaustralijske divljine. Testiranje nuklearnih bombi stavlja na test granice ljudske odanosti i spremnost na izdaju. Zaplet počinje kada nestane jedna prijateljica noći, kojoj je nadređena Moli koju igra Bojana.

- Serija je dotakla teme korupcije i ekocida i kroz humor, ali nam daje do znanja šta se desilo i da i dan-danas građanstvo tamo ima ozbiljne zdravstvene probleme. Vrlo lako može da se povuče paralela sa sadašnjom situacijom u svetu i sa Srbijom. Kroz međunarodne ugovore, koji nisu dostupni javnosti, dovode se strani investitori, prodaju im se prirodni resursi i truju zemlja i ljudi. Sredinom 20. veka deo Australije je bio smatran nevažnim pa je bombardovan nuklearnim oružjem - objašnjava Bojana, koja je samo zbog tematike serije prihvatila da igra lik prostitutke, nezadovoljna što su žene na ekranu uglavnom predstavljene samo kao majke ili prostitutke.

Pročitajte i NIJE MU SVEJEDNO - Zdravko Šotra učestvovao u “Ustanku”

Profimedia

 

Moli, junakinju koju tumači, opisuje kao hrabru.

- Ne znam da li je luda zato što je hrabra, ili obrnuto? Njen cilj je da žene koje rade za nju bezbedno vrati kućama. Uvlači se u rizične situacije do nivoa da ucenjuje političare, zbog čega je juri australijska obaveštajna agencija.

Kako je društveno odgovorna, nedavno je podržala ekološki ustanak u Srbiji, a posebno ju je obradovala njena starija koleginica Svetlana-Ceca Bojković koja je svojim telom sprečila kamion da istovari građevinski otpad na bari Reva.

- Skakala sam od sreće kad sam videla šta je Ceca uradila. Svaka joj čast. Ne možemo očekivati od glumaca da sebe stavljaju u poziciju da budu žrtve u društvu i da kroz protivljenje vlastima rizikuju život i karijeru. Ali oni i te kako stoje uz narod. Ja sam u prilici da to uradim za Srbiju jer imam posao van nje.

Pročitajte i Svetlana Ceca Bojković - Nećemo ćutati zauvek!

Strahinja Aćimović

 

Ipak, zbog svog aktivizma i podrške ekološkom osvešćenju, ima i probleme.

- U Srbiji za mene sada nema posla. Ranije sam dobijala ponude da snimam u Beogradu, ali su posle mojih izjava prestali da me zovu. Važnije mi je da radim nešto što me se tiče ili da, kao sada, montiram dokumentarac o svojoj tetki. To sam ja, to je moj izbor. Više mi se čini kao da je gluma bila problem za moj aktivizam, a ne da je aktivizam problem za glumu.

LEKCIJE O SAVESTI

Ponosno ističe da je bila aktivistkinja i pre nego što je postala glumica.

- Meni je zadovoljstvo da sam društveno odgovorna i aktivna. Tako su me odgajili. Od malih nogu sam na protestima. Iz Jugoslavije sam otišla kada sam imala sedam godina. U našoj kući u Australiji moji roditelji su svako veče gledali televiziju i pratili četiri dnevnika na različitim kanalima jer je svaki na drugačiji način izveštavao o ratu u Jugoslaviji. Sećam se njihove odlučnosti da saznaju istinu. Zvali su prijatelje u Beogradu, Užicu i Požegi, ali i one u Banjaluci i Hrvatskoj, da bi čuli šta se stvarno dešava. I sećam se snimka poginulog deteta. Tada mi je bilo mnogo teško. Napisala sam pesmu i rekla sebi: “Ne smeš ovo da dozvoliš, moraš da menjaš svet.” Videla sam prilog o princezi Dajani i maštala kako ću da postanem princeza, nađem princa i spasem svet. Kada sam pogledala dokumentarac o Grejs Keli, shvatila sam da moram da postanem glumica.

Pročitajte i Ceca Bojković brani Revu - Zaustavila kamion! 

Profimedia

 

Već sa 13 godina organizovala je protest protiv nuklearnog testiranja u Francuskoj.

- Dugo sam mislila da je to instinktivno, ali zapravo sam to naučila od roditelja. Oni su otvoreni i obrazovani na način da ne samo da čitaju knjige i citiraju ih nego i kopaju i pitaju zašto. To je blagoslov ali i prokletstvo koje su preneli i na mene.

Iako je igrala u blokbasteru “Ptice grabljivice”, hit filmu “Ja, Tonja” i nagrađivanoj seriji “Zapadni svet”, Bojana ne namerava da stane.

- Da sam zadovoljna, imam utisak da bih odlebdela negde. Zadovoljna sam što nisam zadovoljna i dobro se nosim sa tim. Moj mozak ne prestaje da radi čak i kada meditiram. Nezadovoljstvo sobom bacalo me je u teške depresije i anksioznost kad sam bila mlađa, ali sada sve razumem. To sad shvatam kao voz nezadoljstva, koji dođe i prođe. I kažem mu: “Vidimo se na sledećoj turi”, jer znam da će ponovo doći. Danas znam kako da ne uđem u taj voz i ne ostanem u njemu danima - kaže Bojana, koja je nedavno postala i član pokreta “Marš sa Drine”.   

Komentari. (0)

Loading