Biljana Krstić: Više nemam strah koji me je pratio svih ovih godina

Autor:

13.06.2021 17:00

Foto:

Foto:

Dok željno očekuje početak turneje na kojoj će obeležiti 20 godina orkestra Bistrik i priprema dokumentarac ‘Sedam sati udara’, pevačica Biljana-Bilja Krstić objašnjava na koji način tradicionalnu srpsku i regionalnu muziku približava mlađim generacijama



Kad je pre dvadeset godina s kolegama sa Fakulteta muzičke umetnosti oformila orkestar Bistrik, pevačica Biljana-Bilja Krstić (65) nije ni slutila da će tradicionalnu srpsku i balkansku muziku proslaviti širom sveta. Jubilej će obeležiti radno, koncertima. 

- Proslavu ćemo početi u Kruševcu 26. juna, a nastaviti u mom rodnom Nišu, Novom Sadu, Beogradu, kao i gradovima u okruženju, Banjaluci, Podgorici i Skoplju. Uželela sam se publike, nismo nastupali više od godinu. Slavljeničku turneju završićemo početkom marta 2022. koncertom u Londonu, koji je ovog marta otkazan zbog pandemije. Poštovaoce će obradovati i dokumentarni film “Sedam sati udara”, koji smo finansirali zajedno sa Ministarstvom kulture Srbije, u kome ćemo Bistrik i ja otkriti šta nas to vodi i zavodi svih ovih godina. Ispričaćemo kako biramo pesme i stvaramo moderne aranžmane i čuvamo našu tradicionalnu muziku. Imam običaj da kažem da Bistrik pravi novi ram za stare slike. Novo je vreme, ne možemo da živimo u prošlosti, ali se trudimo da ljudima na najbolji način, pre svega zahvaljujući šefu Bistrika Mikiju Stanojeviću, koji je sjajan aranžer, približimo pesme koje su se vekovima prenosile s kolena na koleno.

Pročitajte i Biljana-Bilja Krstić o rođendanu, koncertu, radu s mladim pevačima

Jakov Simović/Gloria

 

Pročitajte i Biljana Krstić - Opasnost vreba na ulici

VETAR U LEĐA

Već prvo veliko gostovanje na svetskom sajmu umetnosti Mercado Strictly Mundial u San Salvadoru u Brazilu 2001. pokazalo je da publika u svetu prepoznaje melodije specifične za ove prostore.

- Ljudi koji ne razumeju naš jezik osećaju emocije i duh koje želimo da im prenesemo. Često se dogodi, kao recimo na Baliju, gde smo držali radionicu, da polaznici na perfektnom srpskom otpevaju “Oj, Moravo”. Takve situacije nam uvek daju vetar u leđa, baš kao što su to uradile i odlične prve kritike Petra-Pece Popovića, Dragana Kremera, Ivana Ivačkovića. One su potvrdile da smo na pravom putu. Kao neko ko traje ovoliko, uvek osećam odgovornost, ali više nemam strah koji me je pratio svih ovih godina: šta će reći kolege i etnomuzikolozi, da li će neko od njih zameriti što sam neki ukras otpevala drugačije... Ne razmišljam više o tome, jer muzika jeste najuniverzalnija umetnost, pruža ogromnu slobodu, i ne želim više da se ograničavam ni u jednom pogledu.

I Biljana i članovi Bistrika uvereni su da je muzika kojom se bave njihova istina i veza sa izvorom.

- U njoj je kroz vreme zapisivano šta volimo i u šta verujemo. Moć muzike je ogromna. Često se prisetim stiha jednog pesnika-mistika koji glasi: “Smejao sam se kad su mi rekli da je riba u vodi žedna.” E, ja bih u ovom životu bila žedna bez muzike.

Komentari. (0)

Loading