Sentimentalno putovanje

Rade Šerbedžija: Trudim se da se ne družim mnogo sa glumcima

Autor:

22.05.2021 20:00

Foto:

Foto:

Svaku posetu Beogradu dramski umetnik Rade Šerbedžija iskoristi da se priseti nezaboravnih druženja i saradnje s velikanima kao što su Živojin-Žika Pavlović i Ljuba Tadić, kao i sočne avanture sa Fransisom Fordom Kopolom u bifeu Ateljea 212



Glumca Radeta Šerbedžiju (74) za Beograd veže mnogo prijatnih trenutaka, lepih sećanja, starih i novih prijatelja. Zato ne čudi što je sada u naš glavni grad, gde mu je na otvaranju FEST-a uručen Beogradski pobedik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, došao uz pesmu. U video-snimku koji je podelio na svom fejsbuk profilu, na vrhu jednog prestoničkog hotela zapevao je: “Beograde, Beograde, na ušću dveju reke ispod Avale. Beograde, Beograde, lepotica u belom to si ti.” Ta pesma možda najbolje opisuje Radetov odnos prema gradu kojem se uvek vraća, odakle je ponikla njegova supruga, rediteljka Lenka Udovički, gde mu je jedno vreme živela kćerka Nina i gde je upoznao i sarađivao sa brojnim kolegama, među kojima je i jedna ikona američkog filma.

Pročitajte i Nije mogao dugo da se nosi s tim - Šerbedžija priznao zašto otac nije želeo da gleda filmove u kojima je glumio!

Petar Đorđević

 

- U Beograd često dođem a da se to ni ne zna. I tako je možda najbolje. Trudim se da se ne družim mnogo sa glumcima jer mi je branše previše. Uglavnom sam na Dorćolu, gde živi mama moje supruge Lenke, pa tamo imam svoj krug kafića i restorana u kojima sedim. Tokom jednog od poslednjih boravaka hteo sam da obiđem veći deo Dorćola. I pošto je brdovit, uzeo sam štapove za pešačenje, nalik onima za hajking. I već sutradan sam čuo: Šerbedžija nosi štap. To me je nasmejalo. A štap mi još nije potreban.

Voli da šeta ulicama kojima je nekada, u vreme velike Jugoslavije, prolazio sa kolegama posle izvođenja brojnih predstava po beogradskim pozorištima. Često prođe i kroz ulicu Majke Jevrosime.

- U toj ulici je živeo reditelj Živojin-Žika Pavlović. Na jednoj od zgrada te tihe ulice je i tabla sa njegovim likom. O, kako smo se nas dvojica dobro razumeli. Snimili smo zajedno četiri filma i jednu seriju, što smatram svojim najvažnijim filmskim ulogama. Divno sam drugovao i sa Ljubom Tadićem. Sa mojim Ljubom sam postao jedno vreme nerazdvojan prijatelj i danonoćno smo se družili. Bio sam sretan čovek koji je toliko životnih tajni od njega saznao.

Pročitajte i Otvoren 49. FEST - Radetu Šerbedžiji i Puriši Đorđeviću nagrade za izuzetni doprinos

Profimedia

 

BRIONSKA IZNENAĐENJA

Otkrio je i kako se nekada provodio u Beogradu, na FEST-u, i to sa legendarnim američkim rediteljem Fransisom Fordom Kopolom, autorom trilogije “Kum”.

- Bilo je to vreme kada je Jugoslavija bila lider Pokreta nesvrstanih i most između istoka i zapada. Sretali smo tada na FEST-u velike filmske zvezde. Za mene je poseban bio dolazak Fransisa Kopole. Dušan Makavejev i njegova supruga Bojana, koji su se s njim poznavali odranije, zamolili su nas nekoliko mlađih glumaca da mu budemo domaćini i da mu pravimo društvo. Kopola je želeo da ode u teatar. Očigledno je čitao Albera Kamija koji je u jednom od svojih eseja napisao: “Ako želiš da upoznaš zemlju u kojoj nikada nisi bio, najpre idi u pozorište.” Odveli smo ga u Atelje 212, gde se igrao Bulgakovljev “Gospodin de Molijer” sa Zoranom Radmilovićem. Kopola nas je zamolio da kažemo glumcima da će se nažalost zadržati samo pola sata u teatru zbog obaveza koje još ima te večeri. Kasnije, ipak smo završili u bifeu Ateljea. Milena Dravić, Neda Arnerić, Dragan Nikolić i još nekoliko nas uživali smo družeći se s njim i slušajući sjajne priče o Americi. A čini se da je i Kopola uživao u našem društvu. Onda su se pojavili neki estradni tipovi sa nekim kič lepoticama i sa sobom doneli ukus jeftinog. Bili su iritantni, pa se Kopola latio gitare i zapevao. Dobro je pevao.

  Ceo intervju pročitajte u našoj Gloriji!

Komentari. (0)

Loading