Ekskluzivno za Gloriju

Bračni par Stojković otkriva koji je ključni faktor stabilnosti njihove bračne zajednice: Jedna reč rešava sve!

Autor:

02.05.2021 21:00

Foto:

Foto:

Dok se spremaju za proslavu 30. godišnjice braka, selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi i njegova supruga Snežana samo Gloriji otkrivaju koji je bio najteži period u njihovoj vezi, kako spavaju razdvojeni kad su kod njih unuke i zašto imaju Titove biste u svojim beogradskim domovima.



Kad se okrenu iza sebe i pogledaju na 30 godina zajedničkog života, selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (56) i njegova supruga Snežana imaju razloga da budu zadovoljni. Osim što su vaspitali i iškolovali troje dece, kćerke Andreu i Anju i sina Marka, sačuvali su ljubav. Posle uspešnog starta kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine i osvojenih sedam bodova, lakše se diše domu porodice Stojković smeštenom u srcu Beograda, u gornjem delu Dorćola. Ugostili su nas u vreme proslave 30. rođendana njihove kćerke Anje.

Nebojsa Babic

 

Dom je bio okićen balonima i pretvoren u botaničku baštu. Uprkos brojnim obavezama koje ima, na Piksijevom licu se nije video umor. Ubrzo smo zaključili zašto je to tako. Oko velike većine stvari vezanih za funkcionisanje porodice, pa tako i oko obeležavanja tri decenije braka 21. juna, brigu vodi supruga Snežana. 

- Ona će osmisliti kako ćemo proslaviti vredan jubilej, mene će samo obavestiti šta je isplanirala - priznaje Piksi. - Ja se povinujem njenim odlukama. Dolazi nam jedan veliki datum, koji simboliše naš veliki uspeh. Očuvali smo brak tri decenije na zdravim osnovama, uspeli smo da decu vaspitamo i iškolujemo kako bi postali svoji ljudi. To su stvari na koje sam najponosniji.

Izazov iskušenja!

Bračni par Stojković veoma dobro zna koji je ključni faktor za stabilnost njihove bračne zajednice.

- Postoji jedna reč koja rešava sve. Ona glasi: ljubav. Ljubav je pokretač svega. Ne ljubav iz koristi, ne ljubav iz strasti, već ona suštinska. Snežanu i mene upravo vezuje ta ljubav, suštinska. Sigurno da ima lepših žena od nje, sigurno da ima lepših muškaraca od mene, ali nikada nismo podlegli iskušenjima, jer naša ljubav postoji nesmanjenim intenzitetom više od 30 godina. A to je dovoljno snažan argument da oboje zaključimo kako smo napravili pravi izbor partnera za ceo život. Čovek ima izazove u životu, ne možemo da se pravimo ludi i kažemo da nije tako. Ali meni je uvek bilo lako da donesem odluku: stavite na kantar šta gubite a šta dobijate i odgovor vam se sam da. Mnogo više sam mogao da izgubim nego da dobijem, zbog čega sam takve izazove lako izbegavao - iskren je Piksi, a Snežana se nadovezuje:

Pročitajte i Dragan Stojković Piksi svima je dobro poznat, a ovo je njegov naslednik! (foto)

Nebojsa Babic

 

- Nas definitivno vezuje velika ljubav. Posao kojim se Dragan bavi i njegova česta odsustvovanja od kuće nekada su nam dobrodošla jer osvežavaju i osnažuju našu vezu. Mi se uvek u takvim situacijama uželimo jedno drugog. Ranije, dok sam ja kod kuće vodila računa o vaspitavanju i školovanju dece, on je mogao na miru da se bavi svojim poslom, znao je da je sve pod kontrolom. Bilo je momenata kada sam se više posvećivala njemu, kad sam osećala da je vreme da budem uz njega. Tada su me deca podržala, mada su bili u tinejdžerskom dobu, koje je verovatno bilo najteže za njih. Pitala sam ih da li žele da im mama i tata ostanu u braku, ili žele da prave probleme zbog toga što sam ja sa njim. Iako mladi, znali su da postave prioritete i dobila sam njihovu podršku. U to vreme Dragan je bio predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije i to je bio najteži period naših života.

Pokretač i oslonac Piksi je svestan da ne bi postigao ni pola uspeha u životu da pored sebe nije imao ženu poput Snežane

Nebojsa Babic

 

- Ako nemate mir u kući, ako nemate spokojstvo, teško da ćete biti uspešni. Energija se rasipa, gube se koncentracija i volja jer ste opterećeni problemima koje imate kod kuće. Bogu hvala, ja nisam imao takve probleme, pre svega zahvaljujući supruzi. Mi se volimo i podržavamo. Ona veoma dobro razume posao kojim se bavim. A ja, sa druge strane, veoma dobro razumem te neke ženske potrebe koje ona ima. Snežana je fenomenalna majka, verujem da ne postoji bolja na svetu. Možda ovo što kažem zvuči pretenciozno, ali to je moje mišljenje. I kao supruga je fenomenalna. Da nije tako, ne bismo bili 30 godina u braku. I to je samo prva faza, verovatno ćemo još toliko biti zajedno. Nisu ovo što izgovaram fraze ili puko laskanje, ja to zaista mislim - kaže Piksi, dok Snežana dodaje kako nije navikla na njegove pohvale:

- Ovo je i za mene iznenađenje. Škrt je na komplimentima - ističe ona uz širok osmeh, a Dragan potvrđuje njene reči:

Pročitajte i Radost u porodici Stojković: Porodila se Piksijeva ćerka

Nebojsa Babic

 

- Istina je, škrt sam na pohvalama. Nisam tip koji voli da izgovara hvalospeve ili da rečima miluje nečiju sujetu. Ona zna šta ja mislim i kakav sam po karakteru. Ne trebaju njoj lepe reči ako ne oseća koliko mi znači, koliko je volim i koliko je poštujem. A ona to sve zna. Ko zna kakva bi bila moja karijera da nije bilo Snežane... Ona je moj pokretač. Nikada, ili skoro nikada, nisam donosio odluke a da se pre toga ne konsultujem s njom. Kasnije, kad su deca odrasla, i sa njima. To je ključ uspeha. Nije dobro raditi na svoju ruku, donositi sam odluke ako ste porodičan čovek, jer to nije fer prema partneru. Takođe, nije se desilo da me ona nije pitala ili konsultovala oko nekih važnih stvari. To su činjenice. Verovatno zato tako dobro funkcionišemo.

Iako ih vezuju snažne emocije, ne guše jedno drugo.

- Snežana je najslobodnija žena na svetu - smatra Piksi, a ona na to kaže:

Nebojsa Babic

 

- Zaista imam slobodu, tu je potpuno u pravu. Ali šta zapravo znači sloboda? U vreme kad je on kod kuće nikada nisam zakazala kozmetički tretman ili otišla da se vidim s prijateljicama. To je respekt prema njemu i našem zajedničkom vremenu. Znam mnogo žena koje ceo dan provode po raznoraznim
salonima lepote dok je njihovim muževima dosadno pa zovu prijatelje da izlaze. Nekada mi drugarice prebacuju kako nemam vremena da se viđam s njima, ali navikle su se da mi je Dragan prioritet. Čak su i deca, kad su bila mala, pokazivala određenu ljubomoru zato što smo mi imali naše male rituale. S druge strane, uvek sam znala kada treba da ga ostavim samog. Nedavno, pred početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, Dragan je bio pod velikim stresom, svestan koliko odgovornosti nosi mesto selektora Srbije. Videla sam da su mu potrebni prostor i mir. Rekla sam sinu i kćerki da se pakuju i da putujemo u Majami.

Za Snežanu nema dileme šta je najveći uspeh u njihovim životima.

- Osećam ponos i snažnu satisfakciju kad vidim kako smo od Andree, Anje i Marka napravili ljude spremne i sposobne da formiraju svoje porodice. Da bismo sve to postigli, zapostavila sam svoju profesionalnu kariju, svoje profesionalne ambicije, jer nije bilo moguće pratiti takvog čoveka kao što je Dragan, sa tako uspešnom karijerom, i paralelno graditi svoju. I to je bila moja svesna odluka. Prekinula sam studije arhitekture na poslednjoj godini jer smo otišli da živimo u inostranstvu. Kasnije sam ostala u kontaktu sa profesijom tako što sam uređivala sve prostore, kuće i stanove u kojima smo živeli. Sređivanje enterijera me veoma ispunjava i čini srećnom.  

Pročitajte i Anja Stojković Valente: Duplo slavlje u jednom danu (foto)

Nebojsa Babic

 

Od kada su od kćerke Anje dobili dve unuke, petogodišnju Indiju Rouz i dvogodišnju Kasiju Ginzu, otkrili su istinitost tvrdnje kako se unuci više vole od dece.

- Njihovim dolaskom sve se promenilo. Nas dvoje prvi put posle toliko godina braka spavamo odvojeno kad su unuke sa nama. Rečima je teško opisati ljubav koju osećamo prema njima dvema - objašnjava Snežana.

Maršal iz dnevne sobe Posle petnaestak godina Beograd je ponovo mesto u kome provode najviše vremena. Piksiju prija da opet korača ulicama glavnog grada.

- Beograd se promenio od vremena kad smo mi živeli u njemu. Hteli mi to da priznamo ili ne, a mi nemamo nikakve političke okove koji bi nas sprečavali da kažemo ono što vidimo i mislimo, grad se promenio nabolje. I to me veoma raduje. To je činjenično stanje, svidelo se to nekome ili ne. Mi Beograd zapravo nikada nismo napuštali. To što smo zbog mog posla često bili u inostranstvu ne znači da nismo svaki slobodan termin koristili da boravimo ovde. Srbija je uvek bila naša zemlja, i ne postoji lepši osećaj nego kad se vratite kući. Uprkos tome što živimo u modernom svetu, što koristimo društvene mreže i nove tehnologije, mi smo tradicionalisti. Ja se ne odričem svog patrijarhalnog vaspitanja, ono me je formiralo ovakvim kakav sam danas. Bez obzira na to šta sam uradio u životu, šta sam stekao i postigao, nikada se neću odreći svog porekla, svog rodnog Niša. Možete mi dati Njujork i Majami skupa, ja uvek biram Niš.

Nebojsa Babic

 

O postojanosti karaktera porodice Stojković svedoči i bista Josipa Broza Tita u salonu njihovog doma na Dorćolu.

- Ova bista je rad čuvenog vajara Antuna Augustinčića. Otkupli smo je od porodice nekadašnjeg generala jugoslovenske armije. U kući na Dedinju takođe imamo Titovu bistu koju smo, zahvaljujući jednoj našoj prijateljici, pronašli. Ne možete se odreći istorije. Tito je istorijska ličnost i to ne može niko da opovrgne. Ceo svet je došao na njegovu sahranu, američki predsednik je poslao svoju majku. To govori nešto. Uživao je veliko poštovanje. Svestan sam da je to vreme prošlo, da više nema Jugoslavije, ali ne mogu da kažem kako tada ništa nije valjalo. Bila je to lepa zemlja, u geografskom smislu imala je more i planine, imala je lepu veličinu, 22 miliona stanovnika, nismo bili ni veliki, ali ni mali. Bili smo baš onako kako treba. A to baš kako treba je nekome smetalo - konstatuje Dragan. 

Predaja ne postoji Za kratko vreme koliko je na mestu selektora reprezentacije Srbije Piksi je postigao mnogo. Osim što je u tri utakmice (sa Irskom, Portugalom i Azerbejdžanom) osvojio sedam od mogućih deset bodova, vratio je veru u mogućnosti nacionalnog tima.

Nebojsa Babic

 

- Iako neki misle da sam mađioničar, ja to nisam. Ne volim da pričam o sebi, kao ni da gledam sebe na televiziji niti da čitam svoje intervjue. Nisam tip koji voli medijski da se eksponira. Čvrsto sam sa obe noge na zemlji, takav sam bio i kao igrač, takav sam i sada kao trener. Rekao sam igračima neke stvari. Imali smo zajednički sastanak, rekao sam im ono što sam osećao. Ja sam čovek inspiracije, ne spremam govore već me jednostavno ponese trenutak. Objasnio sam im šta znači nošenje državnog grba na grudima, intoniranje himne i posmatranje zastave naše zemlje. Ubeđen sam da su me odlično razumeli. Reč predaja ne sme da postoji u našem rečniku. Poštujemo svakoga, ali najviše nas same. Takođe, rekao sam im da nemaju izbor, da moraju da veruju u ono u šta ja verujem.    

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading