Mišel Obama otvoreno o borbi sa depresijom: Tiha bolest napada svakog!

Autor:

18.04.2021 13:00

Foto:

Foto:

Bivša prva dama Amerike Mišel Obama otkriva da je tokom godine pandemije pobedila svoja česta neraspoloženja i proživela šok kada su joj se kćerke vratile sa studija kući.



Bivša prva dama Amerike Mišel Obama (57) najzad je pobedila depresiju s kojom se suočila još u vreme kada je njen suprug Barak Obama izvojevao prvi mandat u Beloj kući, postigavši tako važan lični uspeh, i to u godini pandemije. Kako se ispovedila magazinu People, u virove neraspoloženja ponovo je počela da tone nakon brutalnog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, maja prošle godine. Međutim, Barakovo insistiranje na razgovorima i sportska aktivnost bili su njeni saučesnici u borbi protiv opasne bolesti. Odlučna u nameri da depresiju ostavi u prošlosti, ona se posvetila plivanju i toliko napredovala da je prvi put u životu isplivala dužinu od 1.500 metara.

O svom problemu odlučila je da govori javno kako bi drugima dala primer da se suoče sa sopstvenim demonima, kao i da, u težim slučajevima depresije, potraže stručnu pomoć.

Pročitajte i Nakon Donalda Trampa i Mišel Obama se oglasila o kontraverznom intervjuu: Ne postoji ništa važnije od porodice!

Gettyimages

 

- U životu postoje usponi i padovi, svejedno čime se bavite. Bez obzira na društveni i profesionalni status i zaradu pojedinca, ta tiha bolest napada svakoga, za nju nema nedodirljivih. Depresija je svuda oko nas, o njoj treba govoriti jer je možemo pobediti. Sećam se koliko me je obuzimala u vreme kada je Barak bio predsednik i imao mnogo posla a ja ostajala sama u Beloj kući. Taj njen prvi udar teško sam pregurala. Ali pošto sam uz stručnu pomoć naučila kako da pružim otpor, na novi pokušaj da me uvuče u svoje opasne kandže odgovorila sam u startu i rekla: “Ne, ne dam se, pobediću te” - ispričala je Mišel, koja se početkom godine vakcinisala protiv virusa korona jer smatra da je masovna vakcinacija jedino svetlo na kraju tunela zdravstvene krize u svetu.

Nova realnost!

Umesto da 2020. provede pripremajući edukativni lutkarski šou “Waffles & Mochi”, o zdravoj ishrani dece, Mišel se našla u haotičnoj svakodnevici pandemije čija su pravila diktirala život i rad od kuće. Vreme je provodila sa svojom porodicom, suprugom i kćerkama Malijom (22), studentkinjom prava na Harvardu, i Sašom (19), brucošem na Univerzitetu Mičigen, u njihovom domu u Vašingtonu i letnjikovcu u Masačusetsu. Priznala je da je doživela šok kada su se kćerke vratile kući zbog pandemije.

- Kada su Malija i Saša otišle na fakultet, Barak i ja smo se na neki način oprostili od njih jer smo simbolično prerezali pupčanu vrpcu i dali im slobodu da započnu svoje živote. Nakon što su univeziteti zatvoreni i počela nastava onlajn, obe su se vratile kući i opet sve delile sa nama, od hrane i pića u frižideru do wi-fija - otkrila je Obama i dodala da je njihov novi zajednički život prošao mnogo bolje nego što su se svi nadali.

Pročitajte i Spektakularna inauguracija Džoa Bajdena - Jedna dama 'ukrala' svu pažnju! (foto/video)

Gettyimages

 

Kako je rekla, sa njom i Barakom sada ne stanuju njihove devojčice koje su od roditelja tražile savet i utehu, već odrasle žene koje žele da diskutuju o raznim temama.

- Razgovarali smo o svemu, od politike preko problema rasizma do naših iskustava i porodičnih odnosa, koji su sada još više učvršćeni. Najdraže mi je bilo da prisluškujem njihov rad na onlajn seminarima i predavanjima, razgovore sa kolegama i profesorima. Inače, okupirale su mi kuhinju jer same spremaju hranu - ispričala je i otkrila da je usled viška vremena kod kuće tokom pandemije naučila da štrika.

U njenoj radinosti nastali su rukavice i šalovi koje su svi nosili, a sada se okreće džemperima za bivšeg američkog predsednika i čarapama za svoje naslednice.

- Vreme mi je da štrikam. Barak i ja smo u godinama kada razmišljamo o povlačenju sa društvene scene i penziji: on će tada ceo dan provoditi na golf terenima, a ja ću ga zbog toga zezati - našalila se Mišel Obama.         

Komentari. (1)

Loading
Nataša

19.04.2021 08:46

Brate mili, Ajde nemojte više objavljivati ovakve tekstove. Upravo neko ko ima depresiju NIJE U STANJU DA KAŽE, ne dam se, pobediću te. Koje gluposti, eto naučila je da štrika...o Bože.