Sećanje na legendu

Reči Šabana Bajramovića koje i danas odzvanjaju: Čovek koji nije bio u zatvoru i nije čovek!

Autor:

16.04.2021 21:30

Foto:

Foto:

Sećanje na Šabana Bajramovića ne bledi, čuveni romski muzičar, kralj kafane i gospodar romske muzike svojevremeno za naš magazin prisetio se svojih dana na Golom otoku.



Na današnji dan, 16. aprila, pre 85 godina u Nišu je rođen Šaban Bajramović. Kralj romske muzike i apsolutni gospodar kafane imao je život vredan holivudskog filma. Iskusio je najveće uspone i padove i o njima svedočio iskreno i verno kao da govori o drugoj osobi. Malo je poznato da je zbog ljubavi završio na Golom otoku. 

- U jesen 1956. godine krenuo sam na odsluženje vojnog roka. Rastao sam se od devojke koja me je mnogo volela i koju sam ja mnogo voleo. Četrdeset dana obuke sam jedva izdržao. Stalno sam mislio na nju. Ne misleći na posledice, pobegao sam iz kasarne. U Rumi me je uhapsila patrola vojne policije. Presuda vojnog suda bila je surova: tri godine robije na Golom otoku.

Pročitajte i Šaban Bajramović rođen je na današnji dan pre 82 godine: Džez muzej "Nišvil" ovako odaje počast legendarnom umetniku

Privatna Arhiva

 

- Bio sam buntovan i revoltiran. Rekao sam sudiji: "Ne možete vi da me kaznite koliko ja mogu da izdržim". Sudija je preinačio presudu. Umesto tri, osuđen je na pet i po godina. Danas sam im zahvalan što su me poslali na fakultet. Ne jedan, četiri fakulteta sam završio na Golom otoku. Stalno sam čitao knjige, i izgradio svoju filozofiju. I dan-danas mislim da čovek koji nije bio u zatvoru i nije čovek – rekao je Šaban za Gloriju.


 

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading