Kuliinarski mag Rudolf van Ven otkriva šta je nezamenljiv sastojak svakog gurmanskog remek-dela!

Autor:

03.04.2021 16:30

Foto:

Foto:

Čuveni holandski kuvar Rudolf van Ven obožava srpsko kulinarsko nasleđe, posebno ajvar i kajmak, najviše se raduje obrocima koje deli s porodicom, suprugom i sinom, i razmišlja o ideji da napravi TV emisiju posvećenu specijalitetima našeg regiona



Za najpoznatijeg holandskog kuvara Rudolfa van Vena (54) najvažniji začin u kuvanju je ljubav. Ako nje nema, bolje je da u kuhinju ne ulazite, ubeđen je autor brojnih gledanih kulinarskih šou-programa.

- Naravno da je u kuvanju najvažnija ljubav, ali zar nije u svemu, u muzici, poeziji, sportu. Kapkejk ili tanjir supe od paradajza takođe su čista manifestacija ljubavi, mada možda ne baš toliko romantična. Ukoliko se ne osećate dobro ili ste pod stresom, bolje da ne prilazite šporetu.

Pročitajte i Lepota je u deljenju - Vaja Dujović i Milan Marić otkrili kako se snalaze u kuhinji!

24 kitchen

 

Simpatični šef tri godine je putovao po svetu i obišao 36 zemalja, od Aljaske do Južne Afrike. Tvrdi da je Beograd, u kome je za poslednjih sedam godina boravio tri puta, jedan od najgostoprimljivijih gradova na svetu.

- U Beogradu je lako osećati se kao kod kuće jer se vaša kultura ne razlikuje mnogo od holandske. Ljudi su izuzetno prijateljski nastrojeni, i otvoreni za nove ideje i eksperimente u kuhinji. Volite i da delite i uvek ću rado dolaziti kod vas. Nažalost, pandemija nam je svima promenila planove i putovanja mi zaista nedostaju.

Balkanska kuhinja ga veoma zanima i voleo bi da o njoj sazna više, kao i da napravi TV šou koji bi se zvao “Balkan ekspres” i bio posvećen jelima iz ovog regiona.

- Radoznao sam da saznam više o balkanskoj kuhinji i da bolje razumem vaše recepte, jer imate sjajnu hranu i odlične tradicionalne specijalitete. Nažalost, ne umete da ih promovišete poput Italijana ili Amerikanaca. Znam da se skoro sve zasniva na mnogo mesa, čuvenih ćevapčića, ali bez nekog koncepta. Ja obožavam kajmak i ajvar.

Pročitajte i Skrivena strast glumice Nine Nešković - Slatki zalogaji u pola noći!

Svetlana-Cherruty iStock Getty Images Plus via Getty Images

 

Rudolf uživa da eksperimentiše i da koristi različite sastojke za neka jela. Priznaje da to ponekad ispadne odlično, a ponekad i nije baš na nivou.

- Kuvanje nije teško, ono je poput komponovanja. Ako znate sastojke i tehnike, možete da smislite bilo šta. Pustite mašti na volju. Meni je zanimljivo da smišljam nove nazive koji imaju veze s lepim mestima. Ko ne bi probao preliv za tortu koji se zove “punč Kopakabana” ili “beli sos od Vaikikija”. Često mi se desi da prvo smislim naziv za nešto, jer zvuči super, pa tek onda razmišljam koje ću sastojke u to da uklopim. Omiljeni sastojak skoro svih kolača mi je čokolada, i koristim je vrlo često, mada je i vanila uzbudljiva i elegantna. A najomiljeniji mi je kapkejk, u bilo kojoj varijanti. Svidela mi se i Vasina torta koju sam probao u Srbiji. Kasnije sam je pravio u jednoj od svojih emisija.

Pročitajte i Glumac Miloš Đorđević tvrdi - Nema dobre drame na prazan stomak!

zefirchik06 iStock Getty Images Plus via Getty Images

 

Iako zbog brojnih obaveza ne jede često sa svojom porodicom, suprugom Simonom i sedmogodišnjim sinom Ralfom, smatra da je lepo deliti obroke sa ukućanima.

- Onda čak i nešto sasvim jednostavno može da ima odličan ukus. Ponekad je mnogo važnije da ste u dobrom društvu nego šta je na stolu.

Ostatak intervjua pročitajte u aktuelnom broj magazina Gloria!

Komentari. (0)

Loading