Sopran Tamara Rađenović glasom probija granice, a bila je poslednja učenica ove svetske dive!

Autor:

20.03.2021 18:00

Foto:

Foto:

Sopran Tamara Rađenović objašnjava šta je naučila od slavne operske dive, da ne bi uspela da nije imala podršku roditelja i s kakvim emocijama se sprema za koncert u rodnom Beogradu



Uoči nastupa na Kolarcu 3. aprila, operska pevačica, sopran Tamara Rađenović (25) otkriva kako je primljena na Kraljevski koledž u Londonu i kako je dobila priznanje “Exceptional Promising Artist’’ od Ministarstva kulture Velike Britanije. O ovoj rođenoj Beograđanki nedovoljno se zna u našoj javnosti, uprkos tome što je bila poslednja učenica slavne Monserat Kabalje.

Pročitajte i Odlazak dive anđeoskog glasa - Preminula operska pevačica Monserat Kabalje

Jakov Simović/Gloria

 

- Govorila mi je da uvek slušam sebe, a ne druge, misleći da ne treba da se upoređujem sa ostalim pevačima jer je svako od nas autentičan. U umetnosti nema takmičenja, ona je stvar emocije koju nosimo u sebi. Monserat me je naučila da treba biti iskren prema publici i naći put do njihovog srca bez imalo arogancije, koju često imaju oni koji poseduju neki dar. Ona je i dalje jedan od mojih najvećih uzora u ovom poslu, ne samo u pevačkom smislu već i zbog toga što je svojim delovanjem učinila da planeta postane bolje mesto za život. Takav je bio i Pavaroti, koji je pomagao mnogim humanitarnim organizacijama. Što se tiče pevanja, moj uzor je Nadin Sijera, divna i prizemna devojka koja osvaja svet, a samo su joj 32 godine. Imam ih i u Srbiji, ali ne bih pominjala imena. Hvala im na inspiraciji.

Trening ponosa

Sa svojim timom iz Londona, gde živi i radi, osmišljava scenario za dalji razvoj karijere.

- Britanska prestonica je u tom smislu fantastična jer pruža mogućnost da sarađujem sa najvećim profesionalcima na planeti. Tamo je svaki dan drugačiji, ali ono što se kod mene nikad ne menja, gde god da sam, jeste vežbanje glasa, on mora da bude u savršenoj formi. Za to je neophodna i fizička kondicija, pa život jedne profesionalne pevačice mnogo podseća na život profesionalnog sportiste. Ako ne vežbate jedan dan, to samo vi znate, ako ne vežbate dva dana, to primete vaši saradnici, a ako ne vežbate tri - to može da opazi i publika. Verujem da u budućnosti neću toliko vežbati glas, a do tada se izvinjavam svim mojim komšijama koji se verovatno mole da se preselim na neko drugo mesto. Šalim se, dosad nisam imala primedbi na pevanje, a obećavam da ću im se odužiti jednog dana tako što ću ih sve dovesti na neki moj koncert.

Pročitajte i Kreativni direktor modne kuće Burberry na novom zadatku - Rikardo Tiši dizajnira kostime za operu Marine Abramović

Osim što vežba glas, Tamara koja je dva puta nastupala i u Karnegi holu, ide i na časove glume, do detalja istražuje likove iz opera, karaktere koje tek treba da oživi, pohađa časove dikcije iz nekoliko stranih jezika na kojima peva.

- Pored toga, trudim se da živim zdravo: vodim računa o ishrani, pijem mnogo tečnosti, spavam dovoljno i izbegavam ljude koji mi crpe energiju. Čitava plejada nove generacije operskih umetnika danas se pridržava ovih postulata i daje drugačiju dimenziju umetnosti koju čuvamo od zaborava. Evo jednog zanimljivog primera. Nekada davno, kompozitori su pisali uloge za određene pevače, tačno su imali u glavi za koga je koja uloga. Kada je pisao “Travijatu”, Verdi je imao na umu krhku i nežnu devojku, a onda se grdno razočarao kada je na premijeri video da je ulogu dobila zrelija pevačica, koja nije bila po meri njegovih estetskih kriterijuma.

Da se operske dive ne rađaju već to postaju velikim trudom i radom, pre Tamare shvatili su njeni roditelji.

- Osim talenta koji mi je dat od Boga rođenjem, morala sam da imam nekoga ko veruje u mene, ko će mi otvarati sva vrata i pomoći da idem napred ako posustanem. Moji roditelji zajedno sa mnom dišu i žive za umetnost. Nijednog momenta se nije postavljalo pitanje alternative u mom životu, dobila sam stopostotnu podršku u tome da se posvetim onome što najviše volim, muzici. Verujem da bez njihove podrške ne bih mogla da napravim nešto što je globalno. Mnogo sam im zahvalna na svemu i uvek ću se truditi da budu ponosni na mene dok me bodre iz prvog reda.

Pročitajte i Renato Balestra Beogradu - Veče italijanske muzike i mode za obnovu Kolarca (foto)

Jakov Simović/Gloria

 

Kao neko ko je rođen u Beogradu, gde je sa roditeljima živela do treće godine, nakon čega su se preselili u Podgoricu, oseća posebno zadovoljstvo kad treba da peva pred beogradskom publikom na Kolarcu.

- Čast je biti na sceni gde su nastupali brojni vrhunski umetnici, i domaći i strani. Akustika sale je neverovatna i divan je osećaj pojaviti se pred beogradskom publikom koja ima istančan ukus i poznavalac je klasike. Bila sam u prilici da nastupim pre dve godine na gala koncertu sa divnim pijanistom Đorđem Nešićem, a sada sa njim i sa slavnim baritonom Davidom Bižićem nastupam u aprilu opet.

Komentari. (1)

Loading
Andjela

21.03.2021 14:17

Mediteranska lepotica predivnog glasa i veliki talenat...