Ljubica i Filip Karađorđević iskazali podršku Hariju i Megan Markl

Autor:

15.03.2021 14:45

Foto:

Foto:

Šta o aferi Megzit misle naši plemići? Koliko su kraljevske dužnosti privilegija, a u kojoj meri su one teret i obaveza - princeza Ljubica i princ Filip Karađorđević.



Kako se približava godišnjica Megzita - 31. mart, koji se uzima kao zvanični datum odlaska princa Harija i Megan Markl sa britanskog dvora, sve je više povoda za priču o njima dvoma, jer su potezi suprotnih strana sve usijaniji i šokantniji za javnost.

Pročitjte i Megan Markl emotivnim rečima šokirala javnost, kako će na to reagovati Bakingemska palata?

Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

 

Podsetimo, njih dvoje su u nedavnoj emisiji kod Opre Vinfri izneli uznemirujuće priče o nefer tretmanu prema Megan, odbijanju da joj se pruži stručna pomoć, rasizmu i oduzimanju titule Arčiju na osnovu boje kože.

Ljubica Karađorđević

Koliko je život na dvoru privilegija, a koliko teret i kakve opasnosti tamo vrebaju osobu koja dolazi iz sfere "običnih" ljudi, možda najbolje može da objasni princeza Ljubica Karađorđević svojim iskustvom.

- Život u kraljevskoj porodici sa strane deluje kao bajka, ali je zapravo jedan niz obaveza i ograničenja koja nekada umeju teško pasti – istakla je za "Story" Ljubica, supruga princa Mihaila Karađorđevića.

- Ako Megan i Hari nisu mogli da se izbore sa ovom vrstom tereta, povlačenje iz takvog života je jedino što su mogli da urade. Moj stav je da je kraljevska titula privilegija, ali i obaveza. Ne samo da se povinujete obavezama i ograničenjima koja ona nameće već i nosite teret uzdignute glave i sa ponosom - dodala je Karađorđevićeva.

Pročitajte i Megan Markl - od simbola novog početka do žrtve rasizma?

 

 

Kada sam upoznala Mihaila, bilo mi je jasno da se radi o nekome ko živi sa obe noge na zemlji, sa kim je lako razgovarati i ko nikada ne postavlja nikakva očekivanja pred vas. To mi je u ogromnoj meri olakšalo da se naviknem na obaveze i ograničenja koja nosi titula - ispričala je princeza.

Neke stvari mi još uvek teško padaju, ali sam ih prihvatila kao deo moje obaveze – zaključila je Ljubica.

Princ Filip Karađorđević

Ceo svet već nedeljama pomno prati sva dešavanja koja su usledila nakon takozvanog Megzita, vagajući da li je to bio ispravan potez i da li je bio opravdan. Takođe, mnogi očekuju da će s početka uljudno primljen otkaz svog unuka, kraljica Elizabeta ipak protumačiti kao neku vrstu napada, pa se njen pravi odgovor na Megzit tek naslućuje.

Pročitajte i Princ Hari otvoreno o boravku na dvoru - Bilo nam je neverovatno teško, ali barem smo imali jedno drugo!

Ata Images

 

O nemogućnosti da vojvoda i vojvotkinja od Saseksa nadalje koriste titule Njihovog kraljevskog visočanstva, "Alo" je razgovarao sa princem Filipom Karađorđevićem, drugim po redu sinom prestolonaslednika Aleksandra.

Kraljević je najpre naglasio da izuzetno poštuje odluku Harija i Megan, navodeći potom i da veruje da oni nisu preko noći odlučili da napuste britanski dvor...

- Siguran sam da su detaljno i ozbiljno razmislili o svojoj odluci i ja im želim sve najbolje u životu. Verujem da će se Hari sa svojom porodicom zauvek truditi da bude koristan kraljici i kruni uopšte. Ne treba biti surov i osuđivati njihov gest, a to je i kraljica Elizabeta pokazala svojim ličnim primerom uslišivši njihovu želju - kazao je princ Filip.

Pročitajte i Niski udarci sa dvora ili je Megan Markl stvarno zlo?

 

 

Veze Karađorđevića s kraljicom Elizabetom?

U septembru 1945. patrijarh Gavrilo krstio je prestolonaslednika Aleksandra u Vestminsterskoj opatiji, a kum i kuma na krštenju bili su kralj Džordž VI i kraljica Elizabeta II (tada princeza Elizabeta). Prestolonaslednik Aleksandar uvek je isticao da izuzetno poštuje kraljicu Elizabetu II i da je veoma ponosan što je ona njegova kuma. Roditelji prestolonaslednika Aleksandra kralj Petar II i kraljica Aleksandra prisustvovali su venčanju kraljice Elizabete II i princa Filipa, sada vojvode od Edinburga, a pre nekoliko godina Aleksandar i Princeza Katarina bili u zamku Vindzor, na proslavi 70. godišnjice njihovog venčanja.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading