Godinu za nama obeležili su brojni odlsaci - Svet je ostao bez velikih ljudi!

Autor:

11.01.2021 18:00

Foto:

Foto:



U proteklih 365 dana životnu pozornicu napustili su umetnici Neda Arnerić i Goran Paskaljević, književnica Isidora Bjelica, pevač Džej Ramadanovski, sportisti Kobi Brajant i Dijego Maradona, glumci Kirk Daglas i Šon Koneri.

U godini kada je od virusa korona preminulo više od 1,7 miliona ljudi, sa ovoga sveta otišli su mnogi velikani. Početkom 2020, posle čvrstog zagrljaja depresije, u 67. godini napustila nas je filmska diva Neda Arnerić, a u decembru Srbija se oprostila od pevača Džeja Ramadanovskog, koji je preminuo u snu od posledica srčane slabosti u 57. godini. Za njim su Beograđani večerima lili suze, pevajući tiho njegove najpoznatije balade.

Fudbalski trener Radomir Antić, koji je vodio Real Madrid i Barselonu, umro je u Madridu u 72. godini, a u Beogradu je, posle poluvekovne karijere, tokom koje je dirigovala na više od 10.000 koncerata, preminula Darinka Matić Marović (83), prva žena rektor u Srbiji. Posle sedmogodišnje borbe s kancerom, književnica Isidora Bjelica zauvek je sklopila oči u 53. godini. Filmski reditelj Goran Paskaljević (74), autor klasika jugoslovenske kinematografije, bitku sa teškom bolešću izgubio je u Parizu, a njegova urna položena je u Beogradu.

foto: xDiegoxCorredor/MediaPunchx

Od komplikacija uzrokovanih infekcijom virusom korona umrli su glumac Ivan Bekjarev (75) i muzičar Miroslav-Miša Aleksić (67), a za njima su otišli Borivoje-Bora Kandić (59), poznat po ulozi Vuka Karadži a u istoimenoj TV seriji, i Tihomir-Tika Arsić (64).

I region je ostao bez velikih umetnika: glumac Mustafa Nadarević (77) preminuo je u Zagrebu nakon borbe sa karcinomom pluća, kompozitor i član Novih fosila Rajko Dujmić (65) u Rijeci je podlegao posledicama teške saobraćajne nesreće, dok je život pozorišnog reditelja Igora Vuka Torbice (33) prerano zaustavljen u Rovinju.

Sportska planeta izgubila je tri velikana. Košarkaški as Kobi Brajant (41) poginuo je u helikopterskoj nesreći zajedno sa kćerkom Đijanom. Svet je mnogo žalio za NBA zvezdom, a još više je tugovao za Dijegom Armandom Maradonom, koji je preminuo od infarkta. Tiho i bez pompe otišao je i Paolo Rosi (64), takođe fudbalska legenda.

foto: AP Photo/Bob Leverone

Ove godine muzičari su se oprostili od Žilijet Greko (94), ikone francuske šansone i muze Žan-Pola Sartra i Albera Kamija, zatim od pionira rokenrola Litl Ričarda (87), kao i od Florijana Šnajdera (73), pionira elektronske muzike i jednog od osnivača nemačke grupe Kraftverk, i Edija Van Hejlena (66), jednog od najboljih gitarista svih vremena.

Moda je ostala bez Kenza Takade (81), prvog japanskog dizajnera koji se “ustoličio” u Parizu, a književnost bez britanskog majstora špijunskog trilera Džona le Karea (89).

Boli tuga!

Svet filma napustili su holivudska legenda Kirk Daglas, koji je preminuo u 104. godini, najomiljeniji Džejms Bond, škotski glumac Šon Koneri, koji je umro u snu u 91. godini na Bahamima gde je živeo, i italijanski kompozitor Enio Morikone (92), ostavivši oproštajno pismo u kome je naveo da bi hteo diskretnu sahranu jer ne želi nikoga da uznemirava.

Otišli su i švedski glumac Maks Fon Sidou (90), zvezda filma “Sedmi pečat”, ikona francuskog filma Mišel Pikoli (95), zvezda “Crnog Pantera” Čedvik Bouzman (43), američki reditelj Džoel Šumaher (81), koji nije otkrio nijedno ime sa liste od 10.000 svojih partnera, britanski dramski pisac Ron Harvud (86), češki sineasta Jirži Mencl (82) i poslednja zvezda ranog Holivuda, čuvena po filmu “Prohujalo sa vihorom”, Olivija de Hevilend (104). U 58. godini borbu s kancerom izgubila je američka glumica Keli Preston, posle čije smrti se suprug Džon Travolta, slomljen tugom i bolom, povukao iz javnosti, dok je srce izdalo komičarku Končatu Ferel (77), poznatu kućepaziteljku u seriji “Dva i po muškarca”.

(Photo by Bob Penn/Sygma/Sygma via Getty Images