Bolno priznanje Danijele Štajnfeld: Nisam se usudila da bilo kome kažem šta mi se desilo (video)

Autor:

20.01.2021 20:00

Foto:

Foto:



Glumica Danijela Štajnfeld u svom dokumentarnom filmu "Zaceli me", predstavljenom na Filmskom festivalu u Sarajevu, otkriva da ju je silovao moćnik iz filmske industrije, zbog čega je navodno i napustila Srbiju.

Danijelu domaća publika najviše pamti po ulozi u jednom od najpopularnijih domaćih filmova, "Ivkova slava" iz 2005. godine, u kom je igrala lepu Mariolu, devojku u koju je bio zaljubljen Svetislav (Nikola Đuričko).

Priznanje glumice šokiralo je domaću javnost. Danijela je za TV Sarajevo govorila o dokumentarcu, rekavši da se na priznanje ohrabrila tek kada je film završila.

- Moja ideja je bila da napravim film o posledicama silovanja, seksualnog zlostavljanja, iz perspektive žrtava i ljudi koji su počinili zločine. Kad smo napravili sirovi materijal, prvi montažni tejk narativa, u tom momentu sam se ohrabrila da podelim moju priču. Deo moje priče je došao u zadnjem momentu nastanka ovog filma - rekla je Danijela. (Pročitaj: Klupko se odmotava – Isplivavaju sve gori detalji slučaja Miroslav Mika Aleksić)

Danijela Štajnfeld smatra da je žrtvama neophodna podrška

- Taj naslov "Zaceli me" je direktan poziv društvu da se podrži žrtva silovanja u preboljevanju posttraume. Jedna stvar je preživeti strašnu traumu seksualnog zlostavljanja, a druga stvar preboleti čitav zid srama i tišine u kojoj žrtva treba da bude, zato što postoji implikacija da je žrtva silovanja ili bilo kakvog seksualnog zlostavljanja, bilo ko da je to - muško, žensko ili dete, da su nešto učinili ili na neki način doprineli da se taj zločin desi - objasnila je.

- Nisam se usudila bilo kome da kažem šta se meni desilo u danima posle seksualnog zlostavljanja. U prvim momentima posle traume, mozak se "razračuna" i vidi da, ako bilo kome kažem, posledice toga da ako prijavim će možda biti mnogo gore za mene i moju bezbednost, moju porodicu, budućnost... Poveravala sam se laptopu... Radila sam male video zapise, na koje sam čak i zaboravila, danima sam bila u šoku. Onda, kad smo u montaži smislili da vidimo ima li nešto arhivsko, pronašli smo to na hard drajvu koji se skroz raspao. Ti materijali su sad dragoceni testament, kako žrtva podnosi i kako se nosi sa tim u danima posle zločina - objasnila je Danijela. (Pročitaj: Traumatična ispovest Milene Radulović pokrenula lavinu – Glumica nije bila jedina žrtva!)

"Niko mi ne može oduzeti moć da pričam. Ta priča je iza mene. Slobodna sam od okova koje sam do sada imala", govori Danijela u jednom trenutku svoje ispovesti.

Zbog nemilog događaja koji je preživela, Danijela se pre tri meseca obratila policiji i tužilaštvu, a svojim koleginicama koje prolaze kroz isti pakao, pruža punu podršku. (Pročitaj: Milena Radulović pružila podršku Ivi Ilinčić: Bez tebe bih bila sama, samo napred, brate!)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danijela Štajnfeld (@danijelastajnfeld)

Lana Dedić

Autor