Glumica Katarina Žutić otkrila skrivenu strast: Bez toga ne umem da živim!

Autor:

31.01.2021 21:50

Foto:

Foto:



Kada je zbog pandemije obustavljen rad pozorišta i filmskih ekipa, glumica i pozorišna rediteljka Katarina Žutić otišla je u porodičnu vikendicu gde je otkrila strast prema likovnoj umetnosti.

Glumica Katarina Žutić (48) kad god ima viška slobodnog vremena ozbiljno počne da se bavi nekom umetnošću. Pre dve i po godine upisala je master studije iz režije, a tokom pandemije virusa korona otkrila je svoju ljubav prema slikarstvu.

- Kada smo zbog pandemije bili zatvoreni u svojim domovima, bilo mi je stresno, između ostalog, i to što ništa ne radim, pošto sam pre toga imala mnogo poslovnih obaveza. Na moju sreću, baka i deka su mi u nasleđe ostavili vikendicu pored Beograda, pa sam se sa suprugom i kucom preselila tamo. Nisam gledala televiziju kako se ne bih napajala paranojom. Ubrzo mi je trebalo nešto više od samog bega, nešto zbog čega ću se osećati kao kreativna osoba, jer bez toga ne umem da živim. Polako je kretalo proleće, stidljivo su cvetale biljke, pa mi je palo na pamet da ih prenesem na papir. I ranije sam slikala, ali ovog puta sam odabrala akvarel.

Pročitajte i Katarina Žutić: Žene ne treba samo da sede u kući i bave se decom, to treba da bude podeljeno na oba pola

Katarina Žutić i Svetlana Bojković

Koje motive najčešće birate?

- Na početku sam se trudila da slikam cveće, bila sam inspirisana prolećem. Kad je stiglo leto, primetila sam da imam želju da slikam letnje pejzaže, more i prirodu. Zapravo, kako su se smenjivala godišnja doba, slikala sam upravo one pejzaže koje priroda donosi svojim promenama. Nisam baš preterano uspešna, ali ipak ne odustajem.Da li ste se navikli na onlajn časove slikarstva?- Jesam, pratim nekoliko slikarki i od njih učim. Njihovi stilovi se jako razlikuju, a ja bih volela da se nađem negde između.

Jeste li talenat nasledili od oca Miloša Žutića, s obzirom na to da je on lepo crtao?

- Moj otac je čak hteo da upiše slikarstvo, ali je ipak krenuo drugim putem. Imam nekoliko njegovih slika i zaista ih volim. Verujem da mnogi ljudi poseduju inicijalni dar za slikarstvo. Kao deca svi mi prvo crtamo, neko sa manje, neko sa više uspeha. Takođe to mislim i za glumu, tako se razvijaju mašta i kreativnost kod dece. Kasnije, kad se opredelimo za životni put, neminovno zanemarimo neke talente kako bismo se posvetili drugim. Mislim da sam ovog puta imala vremena da se posvetim jednom delu svoje kreativne ličnosti, pa sam došla do nekih rezultata.

Ne želim da zvučim pretenciozno, nisam slikarka. Planirate li da organizujete izložbu?

- Nisam na slikarskom nivou koji bi mi dao za pravo da razmišljam o izložbi. Ako se budem dovoljno posvetila akvarelima, možda jednom dođem i do izložbe, ali dalek put me čeka. Trebalo bi, pre svega, da ustanovim svoj stil, koji bi definisao moj stav, pa tek onda da razmišljam o praktičnim stvarima.

Pročitajte i Katarina Žutić prihvatila izazov: Iznenadila fanove letnjim izdanjem (foto)

Katarina Žutič

Kako su prijatelji reagovali na vašu novu strast?

 - Uglavnom im se dopada ono što radim. Naravno, ne pokazujem im propale pokušaje, već neke radove kojima sam relativno zadovoljna. U principu, dosta sam stroga prema sebi i retko kad sam nečim zadovoljna do te mere da bih to podelila sa nekim, pa bi se moglo reći da od marta do danas imam možda desetak radova koje me nije sramota da pokažem drugima.

Znam da vam je mama Svetlana Ceca Bojković tražila jedan akvarel kao rođendanski poklon.

- Da, napominjem da moja mama nije likovni kritičar, ona navija za mene, pa možda i nije preterano objektivna. Njoj se dopala jedna slika, koju sam u međuvremenu uspela da pokvarim, pa je dobila neku drugu.Šta trenutno radite?- Snimam drugu sezonu serije “Švindleri” i uživam u tome, poverena mi je vrlo lepa uloga i zaista se radujem tom poslu. Igram prvi put sa mladim Slavenom Došlom i sa mojim dragim kolegom Dejanom Lutkićem, s kojim sam dosta puta radila i u pozorištu i pred kamerama.