Nije mogao dugo da se nosi s tim - Šerbedžija priznao zašto otac nije želeo da gleda filmove u kojima je glumio!

Autor:

04.02.2021 15:12

Foto:

Foto:



Njega svi svojataju, a on je jedan od najvećih umetnika današnjice sa naših prostora. Retko ko sa ovih prostora može da se pohvali uspehom kakav je ostvario Rade Šerbedžija.  Paralelno sa karijerom u regionu i brilijantnim ulogama, uspešno je gradio karijeru i u Holivudu.

1966. godine Šerbedžija je debitovao na filmu. Prvu glavnu ulogu je ostvario dve godine kasnije u filmu „Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata“. Nakon toga su usledili angažmani koji su ga svrstali u krug najuspešnijih jugoslovenskih glumaca. Samopouzdanje je gradio godinama i kako sam kaže na negativne kritike se nije obazirao iako ih je slušao, postojala je samo jedna osoba u njegovom životu koja nije bila zainteresovana za njegovu karijeru, što je Šerbedžiju brinulo - to je bio njegov otac, Danilo.

Na dodeli nagrade "Aleksandar Lifka"

,,Ne pratim kritike. I ne smeta mi ako su neke od njih i loše za mene. Dođavola, celi su me život uglavnom samo hvalili. Negativna kritika, ako je opravdana i promišljena, može biti i konstruktivna i korisna. Bilo je dana kada sam se zabrinuto pitao zašto me moj otac Danilo nikada u životu nije gledao kao glumca ni na filmu, ni u pozorištu... Jednom sam ga to i pitao, a on mi je rekao: “Rade, to tamo je neki drugi čovek, a ja hoću svoga sina onakvoga kakvog znam i kakvog volim... Danas se ponosim tim njegovim stavom" - istakao je Rade za Večernji list

Tokom karijere koja traje već više od pola veka igrao je brojne istorijske ličnosti, počevši od Nikole Tesle, do Josipa Broza Tita, međutim kako kaže, to mu nije predstavljalo teret, međutim postojala je samo jedna uloga koja mu je stvarala probleme, a to je uloge u filmu “Ribanje i ribarsko prigovaranje”, u kojem tumači glavni lik Petra Hektorovića.

Pročitajte još: Rade Šerbedžija: Svoj uspeh u Holivudu ne smatram naročito velikim

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rade Šerbedžija (@radeserbedzija.official)


,,Igrajući te poznate likove, glumac mora uvek voditi računa da im udahne nešto životno i ljudsko. Ne valja kada im pristupamo kao da su božanstva. Pa i Hamlet je samo običan ranjivi čovek sa svojim manama i vrlinama. A kada već spominjete te slavne ličnosti koje sam svojevremeno igrao, premda sam jako voleo kako smo zajedno s našim sjajnim Edom Galićem sedamdesetih godina napravili TV-seriju o Nikoli Tesli, voleo bih ponovno odigrati “starog Teslu” sada, sa svojim godinama i iskustvom. Tada sam imao samo 28 godina.  Nije bilo lako Petra Hektorovića. Igrati likove iz nekoga davnog vremena uvek je poseban angažman. Treba razumeti vreme u kojem se priča događa, proučiti običaje, navike. Trebalo je svladati starohvarski dijalekt. U tome sam najviše uživao. To je bio prekrasan jezik. Jezik kojim mi danas govorimo izmišljeni je jezik i ne izlazi iz naših pluća i grla na prirodan način. Pogledajte samo koliko je kajkavski jezik tačniji i istinskiji nego ovaj naš kolokvijalni hrvatski jezik."

Šerbedžija ne krije da mu je teško pala cela situacija sa pandemijom korona virusa,da mu nedostaju druženja sa publikom i prijateljima i da ga to čini tužnim i nervoznim.

Pročitaj i: Rade Šerbedžija: Mog oca više nema, ali ja i dalje slavim njegov život i njegovu pobedu 

,,Teško je neizmerno, ali čini se da su ljudi koji vode teatre uspeli nešto da učine i da ćemo uskoro moći da se družimo svi zajedno. I da će naš život ponovno biti normalan... Naravno, nikada isti jer posle ove tragedije izaći ćemo, nadam se, ozbiljniji i odgovorniji za svet u kome postojimo i za život koji živimo."

Čuveni glumac koji je početkom godine nominovan za najstariju medijsku nagradu u Hrvatskoj, Večernjakovu ružu, u kategoriji glumačkog ostvarenja godine.