Snežana Bogdanović: Sećanje na druženje sa Mirom Furlan

Autor:

07.02.2021 21:00

Foto:

Foto:



Glumica Snežana Bogdanović otkriva detalje prijateljstva sa Mirom Furlan, dugog 30 godina, i njihovih razgovora u Americi i Beogradu i kako posle ovog velikog gubitka sve teže pronalazi smisao

Glumica Snežana Bogdanović (60) s tugom se seća naše glumačke dive Mire Furlan koja je u 66. godini u Los Anđelesu preminula od posledica infekcije groznicom Zapadnog Nila, ali i gorčinom i ljutnjom što nepravda koja je nanesena takvoj umetnici i čoveku nikada nije ispravljena za njenog života. Snežana nežno odmotava klupko sećanja na dragocena druženja s Mirom.

- Bila sam studentkinja na Fakultetu dramskih umetnosti, Mira je već bila prava jugoslovenska zvezda. Sećam se kako smo moj klasni drug File i ja s divljenjem pričali o njoj, o njenim ulogama, Petrunjeli... Bila nam je velika inspiracija, pitali smo se da li ćemo i mi tako jednog dana, kao ona. Maštali smo i zamišljali sebe u tako važnim i velikim ulogama i prepričavali bismo neke priče koje smo čuli o njoj. Imala je “ono nešto”. Danas bih to nazvala velikom harizmom. (Pročitaj: Mira Furlan: Kroz laži i buku je sve teže razaznati istinu)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Snezana Bogdanovic (@snezib)

- Mira je bila nosilac duboke istine, pre svega svoje, a onda i naše kolektivne. Živela je kroz svoje uloge i bespoštedno im se davala, kao da je svaka prva, ili poslednja. Njeni karakteri su u stvari bili njeno razumevanje i pronalaženje tih veza u sebi i onda potpuno predavanje sebe nama. U svakoj ulozi sam videla Miru, hrabru, iskrenu, ogoljenu, Miru koja se bori i koja nas poziva u svoj svet, Miru koja traži ljubav i podršku. Ali nije ona bila samo glumica, imala je i veliki dar za pisanje, koje je isto bilo njena egzistencijalna potreba. Tražila je smisao u ovom našem postojanju i odgovore na velika pitanja. U tome je bila njena najveća snaga. Umela je da nepogrešivo stvarima da dijagnozu, često ne štedeći ni sebe ni druge. (Pročitaj: Goran Marković – Neke stvari ne shvatate, a posle je kasno)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CINEMANÍA (@cinemania.es)

Izgubljeni identitet

Početkom rata u bivšoj Jugoslaviji filmska i pozorišna diva našla se na udaru nacionalista iz oba rova. Sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem, odselila se u Njujork, potom u Los Anđeles gde su 1998. dobili sina Marka Lava. Njena razmišljanja o ljudima i svetu bila su apsolutno suprotna svemu što nacionalizam nosi. Koju godinu kasnije iz sličnih razloga preko Atlantika se uputila i Snežana kako bi bila pored supruga, glumca Uliksa Fehmijua.

- Kada sam 1994. otišla u Ameriku, prvi telefonski poziv stigao je od nje. Zvala je iz Los Anđelesa. Bilo je leto, Kejp Kod, ne sećam se koliko dugo smo pričale, a pričale smo dugo, o svemu. Bila je to emigrantska dobrodošlica. Delile smo iste stavove o raspadu i nesreći naše zemlje, iako smo o tome možda najmanje razgovarale. Prosto, ništa se o tome nije moglo više reći. Delile smo tu muku onih koji su izmešteni, borbu za legalne papire, preživljavanje, a iznad svega taj bol za izgubljenim identitetom. Njoj je naravno bilo neuporedivo teže jer se činilo da ona nije mogla imati drugačiji izbor. Nije nažalost imala alternativu posle užasnih javnih progona kojima je bila izložena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Snezana Bogdanovic (@snezib)

Po dolasku u Ameriku Mira Furlan je bila prinuđena da jedno vreme radi kao konobarica u restoranu, a posle je taj paradoks pretvarala u humor.

- Nasmejale smo se kada je izjavila: “Bila sam najgora kelnerica koja postoji i ne mogu to više raditi.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LIRIKA Blog (@lirika.blog)

Nisu mnogo razgovarale o nepravdi koja joj je naneta.

- Nekako je to uvek bilo prisutno, bez mnogo razgovora. Iako je već uspešno radila u američkoj TV seriji “Babilon 5”, mislim da je i dalje nosila svoje rane. Kad su se naši ratovi završili i ona polako počela ponovo da igra na svom maternjem jeziku, govorila je kakav je to fantastičan osećaj. Samo svoj jezik tako osećamo.

Ime za zvezdu

Vest o Mirinoj smrti posebno je bolna zbog gorke pomisli da je s njom, makar delom, otišla i vera u pravdu.

- Znala sam da nešto nije dobro, poštovala sam Goranovu i njenu privatnost, ali nisam mogla ni da zamislim da je baš tako ozbiljno. Te večeri kad nam je vest javila zajednička prijateljica, Uliks i ja smo zanemeli. Tuga. Velika. Neverica, a onda ljutnja. Odavno smo navikli da je nepravda neodvojivi deo života koji živimo, da je njegova dominantna karakteristika, na koju smo pristali. Ali ovo nije u redu, slomilo se nešto u meni. Čovek se nada da na kraju bitke dobrog i lošeg dobro uvek pobedi. Kako inače da živimo ako nije tako? Kako objasniti da njena priča ne može tako da se završi, kao da su nam uzeli glavnu junakinju na pola romana. Znamo da oni veliki i hrabri uglavnom hodaju sami, usamljeni i ranjeni. Ipak, teško je naći smisao, i sve je manje onih koji nam mogu u tome pomoći. Mira nam svojim odlaskom ostavlja sve ove sumnje i sva ova pitanja. Mira Furlan, kakvo lepo ime, ime za pravu filmsku zvezdu, ime za zvezdu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Terry Geo (@terryjgeo)

Lana Dedić

Autor