Desnom nogom izlazi na teren i svaki dan jede po četiri jabuke: Otkrivene sve čudne navike Rafaela Nadala

Autor:

31.07.2020 16:39

Foto:

Foto:



Teniser nekada zaista preteruje...

 

Španski teniser Rafael Nadal poznat je po tome što na terenu ponavlja određene radnje kako bi uklonio negativne misli i oslobodio se stresa. Kako i sam navodi ove rutine mu podižu samopouzdanje i pomažu prilikom ostvarivanja ciljeva u sportu kojim se bavi.

- Ljudi moraju da imaju pravu rutinu i da uvek ponavljaju iste stvari. Ja držim do reda, pogotovo u stvarima koje smatram važnima. Godinama već imam istu rutinu pre mečeva i to mi mnogo pomaže. To ponavljanje daje mi samopouzdanje i mir, vodi me ka saznanju da zaista dajem sve od sebe - rekao je Nadal.

Ljubitelji tenisa su odlično upoznati sa njegovim neobičnim radnjama tokom mečeva, a ono što nisu znali jeste da određene radnje svakodnevno ponavlja i van terena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal) on Jul 27, 2020 at 9:11am PDT

Španac tako mora svaki dan da se istušira tačno tri puta, budi se uvek u isto vreme i navija dva alarma kako slučajno ne bi spavao duže.

Ishrana je posebna priča. Jede 172 kilograma voća godišnje (četiri jabuke dnevno). Svaki dan je kod svog fizioterapeuta i utvrđeno je da godišnje provede 568 sati sa njim.

Što se tiče mečeva. kada izlazi, na teren staje isključivo desnom nogom, a reket obavezno drži u levoj ruci. Stolice i peškiri moraju biti u ravni. Nadal tokom pauza u mečevima kada sedne na stolicu uvek korišćeni peškir stavlja na desnu stranu od sebe i čisti noge iznad kolena.

Flašice su dijagonalno poređane u odnosu na teren. Stavlja dve flašice perfektno dijagonalno u liniji, zatim uzima prvu flašicu, otvara je i pije vodu, a posle toga je vraća na identično mesto. Onda uzima drugu flašicu, otvara je i pije vodu i vraća je na identično mesto koje se vidi jer je ostao trag.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal) on Dec 29, 2019 at 10:33am PST

Nakon bacanja novčića uvek usledi sprint do osnovne linije. Nikad ne gazi linije na terenu, osim u igri, a posle pauze obavezno ustaje posle protivnika, piše Srbija Danas.

Tokom serviranja takođe ima ustaljene radnje. Kada igra na šljaci, pre obavljanja servisa najpre očisti terensku liniju, potom povlači šorts iz zadnjice na dole, a majicu gore. Onda sledi čuveni "Nadalov pokret": obriše se po nosu, stavi kosu iza levog uha (iako uvek nosi maramu koja drži kosu), opet pipne nos, pa kosu smesti iza desnog uha.

goran.anicic

Autor