Kraljica Ranija nikada nije nosila hidžab niti to namerava: Ovo je posao koji nema veze s dvorcima i vožnjom u kočiji!

Autor:

21.09.2020 13:20

Foto:

Foto:



Zahvaljujući tituli, neverovatnoj lepoti te istančanom modnom ukusu stekla je popularnost širom sveta, ovog puta govorila je i o stvarima o kojima se ćuti u arapskom svetu.

Svako ko je imao prilike da je upozna tvrdi s punim pravom - kraljica Ranija od Jordana ni najmanje ne liči na druge kraljice iz evropskih zemalja. učiteljica je, zagovornica ljudskih prava, modna ikona ali i zvezda društvenih mreža. Zahvaljujući svemu tome, ali i mnogim drugim stvarima, danas je jedna od najvažnijih figura u arapskom svetu i što je još važnije, u svemu što radi ima bezrezervnu podršku svog supruga, jordanskog kralja Abdulaha II.

Samu sebe opisala je kao 'mamu i suprugu sa 'cool' svakodnevnim poslom', no kraljica Ranija puno je više od toga. Rođena je 31. avgusta 1970. godine u palestinskoj porodici u gradu na Zapadnoj obali. Njen otac Feisal Sedki al Jasin bio je pedijatar dok je majka Jasmin bila kućna pomoćnica, a iako je današnja jordsnska kraljica odrasla u Kuvajtu, od rođenja ima jordansko državljanstvo. Njeni roditelji s Ranijom, starijom Dinom i mlađim Magdijem preselili su se sa Zapadne obale u Kuvajt pre nego što je 1967. godine počeo treći šestodnevni Arapsko-izraelski rat.

Od najranijeg detinjstva imala je najbolje školovanje, pohađala je privatnu školu Nju Ingliš u Kuvajtu, da bi 1987. godine započela obrazovanje na američkom fakultetu u Kairu, na kojem je studirala ekonomiju i informatiku. Godine 1991. diplomirala je, a potom otišla na magistrat u Švajcarsku u ženevsku školu biznisa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on Oct 8, 2014 at 11:59pm PDT

1990 godine. počeo je Zalivski rat, a već godinu dana kasnije Ranija je, sa porodicom napustila Kuvajt te se skrasila u Amanu u Jordanu, u kom je kratko radila u marketingu Citibanke, a potom i 'Applea'.

Ipak njeno školovanje palo je u vodu nakon što je u januaru 1993. godine upoznala tadašnjeg jordanskog princa Abdulaha na jednoj večeri koju je organizovala njegova sestra, princeza Ajša.

Prema rečima Ranije, kada ga je ugledala na drugoj strani prostorije, bila je to ljubav na prvi pogled, toliko velika da su se dva meseca kasnije verili, a pet meseci od tog susreta bili su u braku.

- On je imao neodoljiv osmeh i energiju kojom je privlačio poput magneta. Šta reći, ostalo je istorija. Kad govorim o našem prvom susretu, priča zvuči kao bajka, no stvarnost je drugačija. Biti kraljica zapravo je posao kao bilo koji drugi. - rekla je u jednom od retkih razgovora o svom privatnom životu i prvom susretu s suprugom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on Mar 2, 2020 at 1:26pm PST

Venčanje je održano u junu 1993. godine s tradicionalnom muslimanskom ceremenojiom, a budućom Abdulahovom suprugom navodno je najviše bila impresionirana njegova baka, kraljica Zejn Al Šaraf Talal, koja je Raniji na venčanju rekla - ti si dijamant koji će postati deo porodice Hašemita. 

Budući da ulazak u kraljvsku porodicu, koja se smatra najbližim potomcima proroka Muhameda, nosi obaveze koje ne idu ruku pod ruku s ostvarivanjem karijere, Ranija se odrekla svega i kompletno se posvetila porodici. Inače princ Abdulah nije trebalo da postane kralj jer je jedan od dva mlađa brata pokojnog kralja Husejina, princ Hasan, godinama je nosio titulu jordanskog prestolonaslednika.

Važan datum u kraljevskoj porodici: Kraljica Ranija radost podelila sa celim svetom (foto)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on Aug 31, 2020 at 2:15pm PDT

Ipak kralj je 1999. godine na svojoj samrti odlučio na iznenađenje svih da proglasi svog sina Abdulaha jedinim i pravim naslednikom trona. Smrću kralja Husejina 7. februara 1999. Abdulah je proglašen novim jordanskim kraljem, a šest nedelja nakon njegovog proglašenja i njegova 28-godišnja supruga službeno je dobila status kraljice te je tako postala najmlađa kraljica na svetu.

- Biti kraljica je posao koji nema veze s krunom, dvorcima i vožnjom i kočiji. Obavezala sam se jordanskom narodu da ću mu služiti najbolje što znam i svaki dan dajem sve od sebe da ga ispunim. - izjavila je kraljica suverene Hašemitske Kraljevine Jordan koja je nedavno proslavila 50. rođendan.

Zahvaljujući tada svojoj mladosti, kraljevskom statusu ali i neverovatnoj lepoti, Ranija je gotovo preko noći stekla popularnost kako u zemlji tako i u svetu.

Takvu situaciju odlučila je da okrene svoju korist, te da skrene pažnju na stvari o kojima se do tada ćutalo u arapskom svetu. Osnovala je savetovalište za zlostavljanu decu, borila se i protiv kontraverznih 'ubistava iz časti', koja u arapskom svetu počine muškarci kako bi kaznili sestre ili ćerke koje su navodno osramotile porodicu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on Feb 11, 2020 at 8:18am PST

Takođe je pokrenula reformu školstva, bori se protiv stereotipa o ulozi žena u arapskom svetu, kao i za osnažavanje žena i njihovu ekonomsku nezavisnost, a već 16 godina pukovnik je jordanskih oružanih snaga.

Titulu pukovnika dodelio joj je suprug kako bi zaustavio dalja nagađanja kontraverznih kriticara i dao joj javnu podršku u modernizaciji zemlje, a sve nakon što su želeli da joj nametnu nošenje hidžaba, koji nikada nije nosila, a kako kaže niti će.

Kraljica Ranija: Savršen stajling za druženje s mladima (foto)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on Jan 8, 2020 at 7:30am PST

Ne samo da su njeni potezi promenili život u Jordanu, već je sve to prepoznala i svetska javnost.

Proglašena je počasnom članicom inicijative Ujedinjenih naroda za obrazovanje, kao i UNICEF-a, a napisala je i najprodavaniju dečiju knjihu po pisanju Nju Jork Tajmsa 'The Sandwich swap' inspirisanu vlastitim detinjstvom.

Koliko je uticajna, govori i to da ju je Forbs 2011. stavio na svetsku listu najuticijanijih žena, a posebno je zanimljivo i to da iako ima brojne pomoćnike u svojoj kancelariji, sama brine o svojim profilima na društvenim mrežama, na kojima je itekako uticajna. Na Instagramu prati je 6.8 miliona, na Facebooku 16, te na Twitteru dodatnih 10 miliona ljudi. Uz to ima svoj kanal na Youtubu, na kojem je odlučila da javnosti da uvid u svoju svakodnevnicu, dopustivši svima da joj postave pitanja na koja je potom, poput onog o ubistvu zbog časti, ali i pravima žena u arapskim zemljama, odgovarala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on Oct 16, 2019 at 7:03am PDT

Suprugu pomaže i u prikupljanju međunarodne pomoći za izbeglice u Jordanu jer je ta zemlja do sada primila približno 4 miliona izbeglica iz Sirije. Zbog toga, ali i svih ostlaih odluka, mnogi smatraju kako je Abdulah smatra sebi ravnom, sluša njene ideje i predloge i zapravo su savršen par, što je i tajna njihovog braka.

Zahvaljujući izgledu, ali i istančanom modnom ukusu, zbog kog je redovno proglašavaju jednom od najbolje odevenih žena na svetu, Ranija je zauzela svoje mesto i u modnom svetu, jednom prilikom je tokom posete Americi u senci ostavila i prvu damu Amerike Melaniju Tramp.

Melanija Tramp zasenila je prvu damu Izraela – Lepota nema cenu!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on Sep 30, 2019 at 7:11am PDT