Na godišnjicu odlaska voljenog Gage: Dragan Nikolić dobija ulicu u Beogradu

Autor:

11.03.2019 18:45

Foto:

Foto:



Danas se navršavaju tri godine otkako nas je napustio legendarni glumac, "šmeker sa karakterom gospodina", čuveni Dragan Gaga Nikolić.

Sećanje na velikana: Na današnji dan nas je napustio Dragan Nikolić

Nikolić je preminuo u 72. godini nakon duge i tepške bolesti, a sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju. Dve i po godine kasnije, pridružila mu se njegova najveća ljubav, životna partnerka preko četiri decenije i najomiljenija srpska glumica Milena Dravić.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Војислав Родић (@vojislavrodic) дана 30. Дец 2017. у 7:04 PST

Milena Dravić o spomeniku Draganu Nikoliću: Da sačuvamo uspomenu na Gagu

Dragan Nikolić je rođen 20. avgusta 1943. godine u Beogradu. Posle završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio jer je bio premešten u Ekonomsku školu. Nakon dve godine provedene u srednjoj školi polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, i tada, kao sedamnestogodišnjak, bio najmlađi student. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Laušević otkrio statuu Dragana Nikolića u Vrnjačkoj Banji: Njegov postament je istorijska kategorija

Za preko pola veka karijere, Gaga, kako su Nikolića odmilošte zvali, odigrao je preko 180 nezaboravnih uloga - Džimi Barka, Flojd, Popaj, Prle, Urke... samo su neke od njih. Bio je obožavan u narodu, omiljen od strane kolega.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Domaća kinematografija!!!??? (@sfrj_filmovi) дана 11. Мар 2019. у 8:48 PDT


Dirljiva anegdota o velikoj ljubavi Milene Dravić i Dragana Nikolića: Gagin kompliment vredniji od Oskara

- Bio je vrlo misaon i dubok, čak i više nego što je bio šarmantni boem. Samo što je ovo drugo, možda i po njegovoj odluci, više dolazilo do izražaja. Bio je čovek izuzetnog umetničkog talenta, talenta snažnog i širokog raspona. Po mom uverenju, uz svu njegovu karijeru, nedovoljno prepoznatog i vrednovanog – rekla je prilikom otkrivanja Gaginog spomenika u Vrnjačkoj Banji Milena Dravić – Dragan je imao toliko iskrenih i odanih prijatelja koji su bezrezervno u njemu prepoznali čestitost, iskrenost, ljubav, skromnost.

Tužna godina bez Gage Nikolića: Voja Brajović – Ne mogu o njemu da pričam u prošlosti

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Boba Nikolić (@boba.booklover) дана 11. Мар 2019. у 6:47 PDT

Osim po brojnim ulogama, Nikolić će zauvek ostati upamćen kao čovek koji je navike i prijatelje iz detinjstva zadržao do poslednjih dana, veliki gospodin, još veći humanitarac i dobar prijatelj, simbol Beograda kakvog više nema.

A uskoro će Beograđani imati priliku da mu se oduže. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da će na prvoj narednoj sednici Skupštine grada Beograda biti doneta odluka da jedan deo Vračara dobije ime po ovom čuvenom boemu, šmekeru i predstavniku jedne generacije "časnih beogradskih mangupa".

Promocija monografije o Draganu Nikoliću: Svi detalji iz života “gospodina mangupa”

Vesić je to napisao na svom fejsbuku povodom trogodišnjice Nikolićeve smrti.

- Koja će to ulica biti, odlučićemo narednih nekoliko nedelja u saradnji sa Gradskom opštinom Vračar, prijateljima Dragana Nikolića i građanima Vračara. Dragan je zaslužio da ga se Vračar i Beograd trajno sećaju - napisao je Vesić.

Maja Gašić

Autor