Jelena Gajšek: Porodično putovanje u meste gde se sreća meri osmehom

Autor:

13.05.2019 13:15

Foto:

Foto:



U zemlji bogate istorije i kulture televizijska voditeljka Jelena Gajšek zatekla se na tradicionalnoj svadbi kao neplaniran gost i ostala nema pred lepotama Petre

U Jordan sam se uputila iz Izraela, dolinom reke Jordan. Putovala sam sa suprugom Aleksandrom i kćerkama Anjom i Teodorom. Sa zebnjom i blagim strahom prilazili smo tromeđi Sirije, Izraela i Jordana. Ispratili su nas do zuba naoružani i strogi izraelski graničari, a dočekali nasmejani i za šalu spremni Jordanci.

Srpski zet

Po dolasku u Jordan doživeli smo lepo iznenađenje. Saznali smo da je naš vodič, harizmatičan Medždi, u Beogradu završio Fakultet za turizam i bio oženjen ovde. Kada je počelo bombardovanje 1999, vratio se u Jordan. Sjajno govori srpski, engleski, francuski i kineski.

Hleb dobrodošlice

Vijugavim putem autobus se kretao uzbrdo, penjući nas u kršovit i vetrovit planinski deo zemlje. Prosečna nadmorska visina je iznad hiljadu metara, iako se baš u Jordanu nalazi i najniža tačka na planeti - Mrtvo more. U jednom momentu na putu se pojavio čovek sa zavežljajem u ruci i mahanjem zaustavio autobus. Naš vodič je izašao i uzeo zavežljaj. Neznanac je bio lokalni pekar koji je častio sve u autobusu vrućim hlebom, nalik libanskom. Pomalo zbunjeni tom srdačnošću i neposrednošću Jordanaca, stigli smo do mesta rođenja Svetog Ilije, potom i do savršeno očuvane krstaške tvrđave.

Sreća se meri osmehom

Za razliku od arapskih suseda, Jordan nema gotovo ni kapi nafte, od prirodnih bogatstava postoje samo rezerve fosfata, a od svih bliskoistočnih država Hašemitska Kraljevina ima najveće probleme sa pitkom vodom. Skoro celu teritoriju zemlje čini besplodna pustinja, a izlaz na more u zalivu Akabe dug je samo 26 kilometara. Od oko šest miliona stanovnika više od 60 odsto čine Palestinci, od kojih je više od 1,6 miliona sa izbegličkim statusom. Uglavnom su ljubazni, gostoljubivi i iskreni. Jordan je već decenijama jedna od najstabilnijih zemalja u tom regionu, sa nemerljivo više slobode i demokratije nego što ih ima u susedstvu. A turistima je upravo to najbitnije.

Prestonica siromaštva i luksuza

Dvomilionska prestonica Aman prepuna je blistavih novih hotela i zgrada u kojima su smeštena predstavništva vodećih svetskih kompanija i banaka. Istočni deo grada naseljava uglavnom palestinska sirotinja, dok se u zapadnom ubrzano grade luksuzna, ekskluzivna naselja.

Među svatovima

Upravo u lepom hotelu zapadnog Amana desila nam se dirljiva situacija. Doputovali smo u petak, koji je njima neradni dan i tada se priređuju veselja. U hotelu je u toku bila svadba. Primamljivi zvuci i mirisi dopirali su iz prelepe svetlucave sale, gde su kao u “Hiljadu i jednoj noći” plesale lepotice u raskošnim haljinama. Očarani glamuroznim prizorom, stali smo kraj vrata svadbene sale i posmatrali. Kad su nas domaćini primetili, celu grupu srpskih turista pozvali su za sto, poslužili nas najrazličitijim đakonijama, pozvali na plesni podijum i dozvolili da snimamo tradicionalnu igru i prelepe žene.

Svetsko čudo

U Jordan bi vredelo krenuti samo zbog Petre. U nekadašnju prestonicu Nabatejskog carstva može se ući samo na jedan način, kroz prolaz koji je nastao kada je nekad davno planina pukla i razdvojila se. Prolaz je na nekim mestima širok samo dva metra, a stene su visoke i do dve stotine metara. Jedan od najspektakularnijih prizora koji se mogu zamisliti jeste izlazak iz kilometrima dugog kanjona i pogled na Hazne (riznicu), prvu građevinu na koju se nailazi u Petri.

Crveni grad

Petra je u 12. veku potonula u zaborav. Tek 1812. švajcarski avanturista Johan Burkhart slučajno je zalutao u te krajeve i pronašao izgubljeni crveni grad. Ma koliko o Petri slušali i znali pre dolaska, iznenađenja vas neće mimoići. Lepote crvenog grada, sa stenama najfantastičnijih oblika u svim nijansama crvene, žute, crne, sive i plave, koje se menjaju u zavisnosti od doba dana, teško se opisuju rečima. Desetine hiljada davno uklesanih stepenika vode do vrhova planina na kojima su brojna svetilišta i veličanstvene građevine u stenama, poput divovskog manastira El Deir.

Najlepša kraljica

Jordan ima mnogo toga da ponudi. Džeraš, smešten na granici sa Sirijom, koji je vekovima bio sakriven u pesku, najbolje je očuvani grad rimskog carstva. Planina Nebo veoma je značajna za hrišćansku i jevrejsku religiju. Sa nje se pruža pogled na Jordansku dolinu sve do Mrtvog mora. Po izuzetno lepom vremenu odatle se može videti čak i Jerusalim. Trebalo bi obići hrišćanske crkve u Madabi, fascinantne pustinjske pejzaže u Vadi Rumu, gde je Dejvid Lin snimao film “Lorens od Arabije”, i fantastično očuvane mozaike. Na kraju, u Jordanu živi i najlepša kraljica na svetu - Ranija, koja se bori za prava žena, kao i ljudi puni topline i ljubavi.

Ne propustiti

Najveća turistička atrakcija u Amanu je Citadela. Na njoj se nalaze ostaci Herkulovog hrama izgrađenog između 161. i 166. godine pre nove ere.

Maja Gašić

Autor