Feđa Stojanović: Sicilijanska svadba sa ukusom srpske rakije

Autor:

21.06.2019 21:15

Foto:

Foto:



Slavni glumac Feđa Stojanović emotivno je preživeo venčanje kćerke Zoje sa Đovanijem Farinelom u Palermu, a setu mu je donekle ublažila kajsijevača iz Grocke koja je potpuno osvojila italijanske domaćine

Ljubav očeva prema kćerkama je beskrajna, a veza između njih dvoje uvek posebna. Veoma poseban momenat je i kad se kćerka udaje i odlazi od kuće. To je potvrdio i glumac Feđa Stojanović (71), koji je nedavno sa suprugom Oljom udao jedinicu Zoju (30). Svadba je održana na Siciliji, u crkvi u Palermu Feđa je predao kćerku u ruke izabranika Đovanija Farinela (31) i bio je uzbuđen više nego na pozorišnim premijerama.

- U trenucima kad sam uvodio Zoju u crkvu u glavi mi se odmotavao čitav njen život, od rođenja pa do venčanja - otkriva poznati glumac. - Gledajući je kako se smeje, bilo mi je drago, pa sam i sam počeo da se smejem. A opet, nisam mogao da se otmem utisku blage tuge što je sve tako brzo prošlo i što ujutru neću moći da čujem njen smeh, koji na mene deluje lekovito. Onda bih pogledao njenog divnog Đovanija, savršeno svestan da je našla pravog čoveka, pa bi sreća potisnula tugu. Patetično? Možda, ali osećao sam se upravo tako i ništa mi ne možete. Da ovo izgovaram na pozorišnoj sceni, čuli bi se smeh i aplauz u publici.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

Pošto ga dobro poznaje, Zoja je znala da će njen tata emotivno doživeti venčanje. Uzbuđena je bila i ona. Panika ju je okupirala uoči velikog dana.

- Osetila sam blagu dozu panike i stresa, ne zbog samog čina venčanja, već zbog neiskustva, očekivanja i iščekivanja - priznaje Zoja. - Govorila sam sebi da upravo iz tog razloga i nisam želela da budem glumica poput tate, kome je to bila verovatno najveća životna bojazan. Ne volim da sam u centru pažnje, zato sam i odabrala da se bavim menadžmentom u marketingu.

S obzirom na to da je venčanje obavljeno u katoličkoj crkvi, mladenci su sedeli ispred sveštenika. Zoja je pokušala da pogledom dobije podršku najbližih.

- Bili smo leđima okrenuti gostima i to mi je baš bilo neobično, nekoliko puta poželela sam da se okrenem i “ukradem” neki pogled podrške, ali nas je sveštenik sve vreme trajanja ceremonije gledao u oči, pa nisam uspela. Italijani mnogo pričaju, međutim, ovog puta priča je delovala baš umirujuće.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

ŽURKA DO ZORE

Jedan od najemotivnijih momenata desio se kad je Feđa vodio kćerku do oltara najstarije crkve u Palermu, pomažući joj da se ne spotakne o venčanicu.

- Crkva se zove Martorana i veoma je zanimljiva jer su u njenoj arhitekturi spojeni džamija, vizantijska bazilika i normanska crkva u kojoj se obavlja katolička misa - kaže Feđa. - Sveštenik koji je vodio obred više mi je ličio na nekog mog kolegu glumca. Bio je zabavan. Po protokolu je bilo određeno da ja pročitam deo iz Biblije na srpskom jeziku. Kasnije sam primetio da su sa strane, u oltaru, postavljene dve pravoslavne ikone u Zojinu čast. Posle ceremonije, koja je završena obaveznim bacanjem pirinča preko glave mladenaca, na platou ispred crkve pila se kajsijevača iz Grocke. Bogami, baš se popilo. Italijani vole našu kajsiju.

Svatovi su zatim otvorenim autobusom krenuli u Mondelo, prelepo letovalište u blizini Palerma.

- Sve vreme tokom puta pozdravljale su nas sirene automobila i motociklista. I naravno, zaorile su se italijanske kancone u autobusu. Kajsijevača je odradila svoje. Slavlje je održano u jahting klubu, čiji travnjak dopire do samog mora. Jelovnik je osmislio kuvar sa Mišlenovim zvezdama. Ukusno i maštovito. I sicilijanska vina imaju sjajan ukus. Lepota. Za muziku su bila zadužena trojica Sicilijanaca koja su svirala do zore. Zaista sjajan doživljaj. Nisam odoleo da ne zapevam i sam “Nemoj poći sad”, kao i Zojinu omiljenu pesmu “Brod plovi za Beograd”.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

Mladence, Kalabrijca i Beograđanku, spojila je gastronomija na tradicionalnom sajmu hrane. Ona je došla po zadatku kao novinar časopisa najvećih kuvara sveta World Chefs, on kao gost Privredne komore Italije. Planula je ljubav na prvi pogled, koja je krunisana brakom na jednom od najlepših italijanskih ostrva, a zajednički život nastaviće u Luksemburgu, gde su se i upoznali.

- Sutradan, kad se sve završilo, kćerka je pitala suprugu i mene: “Mama, tata, da li vam je bilo lepo?” Odgovorio sam: “Jeste, ali sada kad je prestao da me drma adrenalin, boli me svaka kost. Neka ste vi srećni, živi i zdravi, a ova bol će da prođe.”

Maja Gašić

Autor