Goca Tržan u novoj "Gloriji": Kako preživeti pubertet

Autor:

02.01.2018 10:13

Foto:

Foto:



Pevačica se suočila sa nezgodnom fazom u odrastanju kćerke Lene koja, iako još nema ni jedanaest godina, počinje da prevrće očima na svaku maminu reč, a odlazak u zajedničku kupovinu doživljava kao neviđenu dosadu

Ono što poslednjih nedelja muči pevačicu Gocu Tržan (43) nisu ni poslovni ni ljubavni problemi već kćerkin pubertet. Njena Lena, iako još nema 11 godina, uveliko prolazi kroz jedan od najznačajnijih perioda u životu, a na mami je da kako zna i ume “preživi to nezgodno doba”, koje je opisala na sledeći način: “Frkćemo jedna na drugu kao mačke”.

- Znam da postoji spisak grešaka koje roditelji, pogotovu majke, prave u vaspitanju dece, i da na njemu specijalno mesto zauzima “neodgovarajuće prolaženje kroz period kćerkinog puberteta”. Psiholozi su to opisali kao dve krajnosti: dozvoliti sve samo da se ne izgubi kontakt i zabraniti sve da se nešto ne bi otelo kontroli. A, zapravo, obe su loše. Moj muž i ja Leni ne zabranjujemo sve, ali joj takođe ni ne dozvoljavamo sve. Meni kao majci najteže pada psihološki momenat kod ženske dece u pubertetu kad ona moraju “da ubiju majku”, odnosno da je pobede. Znam da je to neizostavno u Leninom procesu sazrevanja, a strašno mi je što je tako. Inače, devojčice u toj fazi se sa majkama bore a tate su im najvažnije osobe, sa njima se odlično razumeju.

Ostatak teksta pročitajte u novom, prazničnom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 30. decembra!

Maja Gašić

Autor