Tonja Harding u novoj "Gloriji": Mračna strana umetničkog klizanja

Autor:

24.02.2018 17:44

Foto:

Foto:



Sportistkinja koja je pre Olimpijade 1994. bila upletena u napad na svoju najveću suparnicu - o čemu je snimljen film ‘Ja, Tonja’ - bila je nevaljala devojka američkog klizanja: odrasla je u prikolici, pušila je i previše pila, razvodila se i sukobljavala s policijom

Tonja Harding bila je veličanstvena klizačica, višestruka američka prvakinja, ponosna vlasnica srebrne medalje sa Svetskog klizačkog prvenstva održanog 1991. u Minhenu, prva Amerikanka i druga žena u istoriji klizanja koja je na takmičenju izvela trostruki aksel, tehnički najzahtevniji skok na ledu, s tim da je ona na Skate America 1991. uspela da ga izvede čak dva puta u istom programu. No, svi njeni blistavi uspesi pali su u senku pred skandalom koji je kao grom odjeknuo u sportskoj i celokupnoj svetskoj javnosti.

Samo mesec i po pre Olimpijskih igara 1994. u Lilehameru ispostavilo se da je Tonja umešana u napad na klizačicu Nensi Kerigan - koji je za cilj imao da njena najveća suparnica bude povređena i time sprečena da učestvuje na američkim kvalifikacijama za Olimpijadu na kojoj je Hardingova očekivala medalju. Napad u kojem je dobila udarac u nogu na kraju nije sprečio Nensi da nastupi na Olimpijadi gde je osvojila srebro. Tonja se takođe takmičila, ali nije osvojila ništa.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 19. februara”!