Na karipskom ostrvu se ne radi svakog 20. februara, na dan kad je pre trideset godina rođena njihova najpoznatija državljanka, koja je do sada prodala više od pola milijarde albuma širom sveta iako joj je karijera krenula iz kolibe u kojoj je gledala kako joj se otac opija i drogira pa je dobila glavobolje za koje su lekari mislili da je tumor

Barbados je karipsko ostrvo koje je steklo nezavisnost 30. novembra 1966. Taj dan je nacionalni praznik u ovoj državi, a 277.000 građana slavi još jedan datum: 20. februar 1988, kad je najslavnija među njima ugledala svet. Naravno, reč je o Rijani, svetskoj pop divi koja je za samo trideset godina života učinila da na dan njenog rođenja niko na Barbadosu ne radi. Devojka koja je prodala više od 540 miliona albuma širom planete to apsolutno zaslužuje.

Spojila nespojivo: Rijana u omiljenom modnom brendu od glave do pete (foto)

Barbados je ipak malo mesto za ovakvu zvezdu. Rijana je globalni fenomen, a osim muzikom, uspešno se bavi i modom i kozmetikom. Kad to stiže – ne zna se, ali ono što je pozdano jeste da je u junu prošle godine lansirala kozmetičku liniju koja je u prvih nekoliko minuta posle promocije zaradila preko 14 miliona dolara (da, dobro ste pročitali: minuti i milioni). U prvih mesec dana zarada je dostigla 72 miliona. Od muzike je u poslednjih 12 meseci, pre nego što je zakoračila u četvrtu deceniju života, inkasirala 36 miliona dolara. To je, prema magazinu Forbes kome treba verovati, tek 77. mesto među selebritijima mlađim od 30 godina, ali treba imati na umu da su tu i svi fudbaleri, košarkaši, teniseri i glumci. Što se muzičara tiče, tu Rijana nema konkurenciju.

Krajem januara njen singl “Lemon” došao je na 40. mesto top-liste magazina Billboard. To joj je jubilarni pedeseti singl na top 100 listi ovog uglednog muzičkog magazina, čime se pevačica sa Barbadosa pridružila elitnoj ekipi koju predvode Elvis Prisli (80 puta na top 100), Tejlor Svift (55), Bitlsi (50) i Madona (49). Nije loše za devojku koja je krenula bosonoga sa neke zabačene karipske plaže.

Robin Rijana Fenti je pravo ime devojčice koja se 20. februara 1988. rodila u Sent Majku, jednoj od 11 crkvenih opština Barbadosa. Njena majka Monika je doseljenik na Karibe iz Gvajane, a otac Ronald je irskog porekla. Mala Robin bila je najstarije dete u porodici, posle nje rođeni su braća Rori i Redžald.

Sa ocem Ronaldom

Majka je radila kao knjigovođa, a otac u nekoj samoposluzi. Živeli su u maloj kolibi gde je Ronald svako veče dolazio pijan. Kad bi dobio platu, sav novac bi potrošio na krek, a u svojim “izmenjenim stanjima” bio je krajnje agresivan. Najčešća žrtva bila mu je supruga, a deca su sve gledala i patila. Čak toliko da je pevačica u ranom detinjstvu imala stalne glavobolje. Cela kuća bila je puna ispijenih flaša i lula za krek, a Rijana je jednom od pijanog oca dobila teške batine jer je ostala na plaži deset minuta duže od dogovorenog. Glavobolje su joj se pojačavale i postajale sve češće, pa je lokalni lekar posumnjao na tumor.

Imala je samo sedam godina kad je izlaz iz kućnog košmara pronašla u radiju. Po ceo dan bi slušala Madonu, Dženet Džekson i Maraju Keri i pevala uz njihove hitove. Glava ju je i dalje bolela, sve do njene 14. godine, kad su se roditelji razveli. Tad su Rijanine glavobolje odjednom nestale.

Međutim, posle razvoda pojavili su se drugi problemi. Novca je bilo sve manje u kući, majka Monika je radila dva posla uporedo, pa je i njena maloletna kćerka Rijana morala da se zaposli. Najpre kao kasirka u samoposluzi, a potom na ulici u barbadoskoj prestonici Bridžtaunu, gde je prodavala garderobu okačenu na štender. Uz to, imala je obavezu i da vodi brigu o braći.

Već u srednjoj školi svi su je zvali po njenom srednjem imenu - Rijana, što na arapskom znači “slatki bosiljak”. Upisala je školu Kombermer gde je prvo sa 15 godina pobedila na školskom izboru lepote, a onda se kao misica prijavila za - vojsku. Tačnije za poseban program za mlade koji je organizovala vojska Barbadosa. Bilo kako bilo, mlada Rijana je dobila uniformu i cokule, i krenula na obuku koju je predvodila narednica Šontel Lejn. Ovo ime nije preporučljivo odmah zaboraviti, jer radi se o danas slavnoj muzičarki koja je poznata samo kao Šontel.

- Maltretirali smo mlade kadetkinje, šta bismo drugo radili - rekla je mnogo godina kasnije Šontel u intervjuu za BBC. - Terali smo ih da se isprse i stoje mirno pošto smo se pripremali za paradu. Mada sam i ja, kao narednica, uporedo s njima gazila blato. Još čuvam jednu sliku na kojoj smo Rijana i ja u blatu do guše.

Na 85. rođendanu svog dede bila je počasna gošća

Blatnjava misica je, pored vojne obuke, podjednako volela i muziku, pa je oformila svoj školski muzički trio. Uporedo je pevala i igrala, u čemu joj je obilato pomoglo iskustvo vojnih marševa. Izvodile su repertoar Maraje Keri, i baš su ga dobro uvežbale kad je audiciju za mlade talente zakazao američki producent Evan Rodžers, koji je tada letovao na Barbadosu. Trio je otpevao “Hero” i “Emotion”, a Rodžers je bio fasciniran jednom od njih. Rijanom. I samo njoj je ponudio ugovor, dok su ostale dve devojke pokunjeno gledale kako njihova dojučerašnja drugarica kreće u svoj američki san.

Evan Rodžers nije nepoznat producent, pre Rijane otkrio je Kristinu Agileru i Džesiku Simpson. Impresioniran onim što je čuo i video na Barbadosu, ponudio je Rijani ne samo ugovor nego i da se ona i majka presele u njegovu kuću u američkoj državi Konektikat. Tako se 16-godišnja buduća zvezda obrela u predvorju slave.

Odmah je uletela u “mašinu”. Rodžers joj je pronašao advokata i menadžera čiji zadatak je bio da pronađu izdavača za budući album. Trebalo je napraviti demo snimke za njega, ali posao se odužio jer je Rijana upisala i srednju školu u Americi. Tek posle skoro godinu dana materijal je bio gotov, ali kakav! Na njemu su se nalazile pesme “Pon de Replay” i “The Last Time”. Snimak je nekako dospeo do producenta koga ne treba predstavljati - njegovo ime je Džej-Zi. On je tada (2004) bio predsednik i glavni izvršni direktor kuće “Def Jam Recordings”. Pozvao je Rijanu na audiciju, a ona je, osim svojih, otpevala i pesmu Vitni Hjuston “For the Love of You”. Ostavila je na Džej-Zija takav utisak da joj je ovaj iste večeri ponudio ugovor za šest albuma. Pesmu “Pon de Replay” objavila je kao singl 2005, i to je bio prvi svetski hit mlade pevačice sa Barbadosa.

Sa Džej-Zijem

Nije jasno da li je Džej-Zi imao nešto više sa Rijanom osim poslovnog odnosa. Šuškalo se 2006. da su njih dvoje ljubavnici, on se dve godine kasnije oženio Bijonse, a ona je 2007. upoznala repera Krisa Brauna.

Nije Kris bio prvi dečko tada dvadesetogodišnje lepotice. Još kao 15-godišnjakinja zaljubila se u Negusa Silija, momka koga su u Bridžtaunu, prestonici Barbadosa, devojke zvale Doktor za ljubav. Nije poznato da li je obavljao svoju doktorsku praksu i u Rijaninom slučaju, ali zna se da su se njih dvoje ponovo sreli 2011. na festivalu na karipskom ostrvu, i odigrali “prljavi ples” na plaži.

Veza sa Krisom Braunom od početka je bila priča o alkoholu, drogi, tučama i ljubomori. Pune dve godine su se vukli zajedno, raskidali, ali nisu mogli jedno bez drugog. Čaša se prelila kad je Braun prevario Rijanu, i to joj priznao. Ona je bila šokirana.

- Zamrzela me - pričao je kasnije Kris. - Pokušao sam sve, ali nije je bilo briga. Nije mi više verovala. Od tog trenutka sve je propalo. Svađali smo se, tukli. Ona bi mene udarila, ja nju, i svaki put bismo došli do trenutka kad bismo se zapitali šta, dođavola, radimo. Osećao sam se kao čudovište.

Sukob je kulminirao u noći 8. februara 2009. Kris i Rijana krenuli su na žurku, a on je obećao da tamo neće biti devojka s kojom je imao ljubavnu aferu. Međutim, ona mu je poslala poruku da će ipak biti tamo, a kad su se sreli, čak se pozdravila sa zapanjenom Rijanom. Posle nekoliko pića par je seo u Krisov lamborgini, i krenuli su kući. On je Rijani pružio svoj mobilni telefon, da joj dokaže da nikakvu poruku nije primio. Međutim, ona je pronašla SMS, i poludela je.

Na sceni sa Krisom Braunom

- Počela je da me vređa, bacila je telefon, vikala je da me mrzi - tako je bilo prema Braunovim rečima. - I mi smo u tom malom automobilu počeli da se bijemo. Udario sam je u glavu, pukla joj je usna. Pljuvala je krv po meni, što me je dodatno razbesnelo.

Sutradan su slike prebijene Rijane završile na naslovnim stranama svih novina, a Kris Barun u zatvoru. Osuđen je na uslovnu kaznu, ali to nije bio kraj njihove veze. Sve do 2013. su se svađali, mirili, povremeno i tukli, da bi na kraju definitivno raskinuli.

Pevačica sa Barbadosa nije zbog turbulentne veze zapostavljala svoju karijeru. Već 2007, kad je počela da se viđa sa Krisom, bila je poznata kao vlasnica jednog od najlepših tela na estradi. To je prepoznala kompanija Gillette, uzela je za zaštitno lice i osigurala njene noge na milion dolara.

- Pitala sam se da li je to moguće? Da li još neko osigurava noge na milion dolara? Narednih godinu dana nosila sam samo pantalone ne bih li sačuvala te dragocene noge - priznala je Rijana.

 

Posle raskida sa Braunom ređali su se albumi, milionski tiraži, Gremi nagrade i svetske turneje. Samo od muzike zaradila je preko 230 miliona dolara, a usput je nakupila i nekoliko slavnih imena u svom ljubavnom kalendaru. Pored neizostavnih Džastina Timberlejka i Leonarda Dikaprija, tu su se našli i fudbaler Real Madrida Karim Benzema, igrač bejzbola Met Kemp, svetski šampion u formuli jedan Luis Hamilton, glumci Vilmer Valderama i Rajan Filip, reperi Travis Skot i Drejk i još bar tuce više ili manje slavnih.

Pre oko osam meseci, sredinom 2017, prvi put je viđena sa najnovijim dečkom, saudijskim princom Hasanom Džamelom. Isto su godište, a zajedno su pre nekoliko dana proslavili njen 30. rođendan na privatnoj žurki u Njujorku. Za razliku od ostalih veza, ona ovu drži strogo van dometa očiju javnosti, i tek retki paparaci snimili su ih zajedno. Hasan nije novo ime na stranicama tabloida, jedno vreme povezivan je sa Naomi Kembel. Procenjeno je da njegova porodična kompanija vredi milijardu i po dolara.

On je nedavno viđen i u Medison skver gardenu u Njujorku, na dodeli nagrada Gremi. Tamo je Rijana nastupala, a kasnije su mnogi komentarisali njenu kilažu, i butine koje su očigledno većeg obima nego ranije. Ona ne daje ni pet para na takve priče. Sasvim je zadovoljna sobom, a još više se oduševi kad baci pogled na svoj račun u banci, na devet nagrada Gremi koje joj vise na zidu 14 miliona dolara vrednog stana u Njujorku, pa čak i na Zlatnu malinu koja joj je dodeljena kao najgoroj glumici za film “Battleship” 2012. Jedino što je, kako sama priznaje, istinski uzbudi, jeste to kad je neko nazove krštenim imenom Robin:

- Svuda viču samo Rijana, Rijana, Rijana... Kad čujem Robin, odmah obratim pažnju. Znam da je neko moj, sa Barbadosa.

Rijana u Beogradu

Promovišući album ‘Good Girl Gone Bad’ Rijana je 24. novembra 2007. održala spektakularan koncert u Beogradskoj areni. Pred više od 15.000 gledalaca pevala je svoje u to vreme najveće hitove, među njima i ‘Umbrella’. U očekivanju baš ove pesme mnogi su na koncert došli sa kišobranima. Kad je Rijana zapevala ‘Umbrella’, u Areni se otvorilo nekoliko hiljada kišobrana.

Rituali

- Pre svakog nastupa popijem jedno živo jaje, popravim šminku i putem skajpa popričam sa mojim učiteljem pevanja. To sve zajedno potraje oko pola sata - kaže pevačica kako izgleda njena priprema za koncert.

Ali, to nije sve...

- Moj lični asistent mi donese nešto što će me uzdrmati. Ništa naročito, neki jak oranž đus, kiselu vodu ili slično. Piće me opusti, gustiram ga dok su na sceni muzičari koji otvaraju koncert. A neki put se čak ušunjam u salu i pogledam sve iz perspektive običnog gledaoca.