Mira Furlan: Kroz laži i buku je sve teže razaznati istinu

Autor:

17.06.2018 22:15

Foto:

Foto:



- Nedavno sam bila u Indiji i videla budućnost sveta koja nam se sprema: bogatstvo nezamislivih razmera na jednoj strani i siromaštvo nezamislivih razmera na drugoj strani - rekla je glumica Mira Furlan tokom čuvenog sofa intervjua, na platou ispred Muzeja Jugoslavije, u okviru sinoćnjeg programa druge večeri Književnog festivala Krokodil.

Mira Furlan: Idealna umetnica našeg doba je Kim Kardašijan

Furlan kaže da je iz Indije doputovala u Amsterdam, potpuno sređen, bogati evropski svet.

- To mi je napravilo potpunu zbrku u glavi koju moram sabrati. Nakon dva dana putovanja iz Frankfurta do Beograda, eto me konačno u programu Krokodila. Kasnila sam na avione, pa mi se čini da sam trenutno između jave i sna - rekla je ona.

Publika je tokom razgovora imala prilike da vidi insert iz filma "Turneja" u režiji Gorana Markovića u kojem Furlan igra jednu od glavnih uloga.

Na pitanje kako je to biti umetnik između svetova, slavna glumica je odgovorila da je to pre svega "osećaj nepripadanja".

Mira Furlan o životu u tuđini: Amerikance ne zanima ko sam bila u nekoj opskurnoj zemlji za koju nisu ni čuli

 - To je istovremeno osećaj pripadanja svim svetovima. Pitanje emigracije i ostavljanja svog doma i ideja pronalaženja novog doma... sve su to velika pitanja koja me svakog dana opsedaju. Na kraju bih ipak kazala da je u tom nepripadanju neki prostor lične slobode koji je vrlo vredan. Nepripadanje sa sobom nosi velike nedostatke i velike rupe u postojanju, ali kukanje da smo nešto izgubili, a ono drugo nismo našli nema nikakvog smisla - rekla je Furlan.

Glumica kaže da je u Americi trenutno navala desnice iako se to nije iznanada pojavilo.

- Sve se to pripremalo. Neprestano postoje snage koje se sudaraju. Ja sam ipak na drugoj strani. Verujem u ideju da se nasiljem i oružijem ništa ne može rešiti. Gandi i Martin Luter King me inspirišu i jesu zvezde vodilje u mom životu -  rekla je Furlan.

Pred kraj intervjua prikazan je insert iz filma "Štefica Cvek u raljama života", u režiji Rajka Grlića u kome je poznata glumica odigrala epizodnu ulogu.

Za ulogu u tom filmu, kako kaže, veoma teško joj je palo farbanje kose.

- Kada sam pogledala sebe u ogledalu pomislila sam 'zašto se reditelji vole igrati malim lutkicama koje farbaju i kostimiraju'. Ipak ispalo je da je taj film izuzetno inteligentna i duhovita priča - rekla je Furlan.

Ona kaže da socijalni mediji kreiraju novu stvarnost u kojoj više nemamo pojma šta je istina, a šta je laž.

Mira Furlan: Pitam se da li bi moja fizička smrt zadovoljila pljuvače

- Čini mi se da svet nije u najboljoj fazi. Stalno mislim o tome da je sve ovo normalno. Toliko siromašnih ljudi ima, izbeglice, ratovi, negiranje naučnih činjenica. Mi živimo u jednom jako teškom svetu kroz koji je sve teže mladim ljudima da se probiju. Kroz te laži i buku je sve teže razaznati istinu. Brinem se za mlade ljude jer im naše generacije ostavljaju ovako opasan svet.

Cenjena glumica piše novu knjigu i napominje da se sve vreme pita ima li smisla da 20 godina zastupa iste stavove u javnosti.

- Čini mi se da me retko ko čuje. Nemam više snage da budem javna osoba. Pišem memoarsku knjigu o svemu tome i još se nisam odlučila da li ću to što pišem uopšte poslati u svet - zaključila je Mira Furlan.

Maja Gašić

Autor