Predrag Đuknić: Madridska modna šetnja, pustinjska ruža i vina koja se pamte

Autor:

13.08.2018 20:41

Foto:

Foto:



Beogradski modni kreator je povodom učešća na Sajmu venčanja posetio špansku metropolu i tom prilikom upoznao se s bogatom muzejskom ponudom, uživao u šetnji ogromnim Retiro parkom, oduševio se arhitekturom brojnih građevina, kao i urbanističkim redom, a posebno snažan utisak na njega je ostavila Kraljevska palata

 

U Madrid sam otputovao na poziv poznatog ruskog dizajnera cveća Araika Galstjana, da bih učestvovao na Bridal Weeku, sajmu koji predstavlja nove trendove u oblasti venčanja. Sa Araikom sam se upoznao u Beogradu na seminaru koji je držao o cvećarstvu, a pošto je bio oficijelni dizajner cveća na manifestaciji u Madridu, pozvao me da budem njegov gost i predstavim kolekciju za 2019. godinu.

 

Veliki aplauz

Bilo je to moje prvo izlaganje van regiona i baš sam osećao tremu, tim pre što smo imali zajednički izazov, stvaranje na temu pustinjske ruže. Bila mi je velika čast da učestvujem na manifestaciji takvog tipa, koja je održana u jednoj od njihovih najlepših palata, dok sam istovremeno strahovao da neću biti na visini zadatka. Najvažnije mi je bilo da ostavim dobar utisak, što se i dogodilo. Iskreno, nisam ni znao šta da očekujem. Sve je bilo izuzetno propraćeno, bili su prisutni predstavnici mnogobrojnih medija, a upravo zbog toga što nije bila u pitanju klasična revija nego svojevrsni šou, događaj je privukao dosta zanimljivog sveta iz čitave Evrope. I od silne treme jedino sam zapamtio povike “Bravo, bravo” i veliki aplauz kad sam se na Araikov poziv popeo na pistu da se poklonim publici.

Tri i po hiljade soba

Iako sam i ranije putovao u Španiju, bila je ovo moja prva poseta Madridu, i mada nisam imao previše vremena za obilaske, trudio sam se da vidim što više zanimljivosti. Među madridskim zdanjima nezaobilazna je Kraljevska palata, jedna od najvećih u Evropi. Zaista je neverovatno lepa, s velikim i divno negovanim parkom pod nazivom Sabatini vrtovi. Napravljena je u drugoj polovini 18. veka, po nalogu kralja Filipa V, na mestu starog mavarskog utvrđenja Alkazar. Osim arhitekture, poznata je i po unutrašnjem dizajnu i umetničkim predmetima koji se u njoj nalaze. U više od tri i po hiljade soba na zidovima su okačena dela čuvenih umetnika poput Karavađa, Velaskeza i Goje. U neposrednoj blizini Kraljevske palate smeštni su pozorište, odnosno opera Teatro Real, katedrala Almudena i Trg Orijenta sa vrtovima i skulpturama monarha.

Trg za slavlja

Sibeles je jedan od najpoznatijih trgova u čijem se centru nalazi čuvena istoimena mermerna fontana podignuta 1782. godine. Oko nje se okupljaju najvatreniji navijači fudbalskog kluba Real Madrid da proslave uspehe “kraljevskog” kluba, a u blizini su i gradska većnica, palate Buenavista i Linares i nacionalna banka.

Simbol grada

Ne treba zaobići ni Trg sunca, odnosno istoimenu kapiju u gradskim zidinama koja je taj naziv dobila zbog toga što je okrenuta ka istoku. U blizini je i spomenik Karlosu III, kao i spomenik koji predstavlja medveda koji jede jabuke sa drveta, simbol grada još od srednjeg veka.

Jezero

Park Retiro je predivan i ogroman, svima bih preporučio da ga posete. Star je više od 250 godina i sastavljen je od velikih šetališta, bašta cveća i jezera oko kojeg su kafići gde posetioci mogu da se okrepe. Ipak, najviše me je oduševila arhitektura grada, sve zgrade koje sam imao prilike da vidim su izuzetno lepe, visoke, s divno ukrašenim fasadama, i deluju veoma raskošno. Ulice su široke, mnogo je i velikih bulevara, po kojima je Madrid prepoznatljiv. Iako važi za jedan od konzervativnijih gradova Evrope, uopšte nisam stekao takav utisak, bar kad su u pitanju moda i ljudi.

Grad muzej

Pažnju mi je privuklo kako su obučeni prolaznici, jer tako nešto nemamo prilike da vidimo na beogradskim ulicama. Na reviji, ali i u šetnjama gradom, primetio sam mnogo muškaraca u ženskim odevnim komadima. U pitanju su ljudi koji se bave ili modom, ili nekom umetnošću, i priznajem da mi je bilo neobično kada bih susreo muškarca s brkovima i bradom koji nosi kratku suknju, čarape i patike. I po tome se vidi da je Madrid otvoren i slobodan grad. Svakako treba obići madridske muzeje. Najpoznatiji su Prado, Tisen-Bornemisa i onaj u kojoj je kolekcija kraljice Sofije.

Vina koja se pamte

Mada nisam baš mnogo bio u kontaktu sa meštanima, primetio sam da su vrlo prijatni i srdačni. Grad je prilično veliki, ima oko tri miliona stanovnika, i na ulicama je uvek mnogo turista iz svih krajeva sveta. Nisam izlazio po klubovima, ali sam zato obilazio razne restorane u kojima se služi hrana neverovatnog ukusa. Naravno, zaboravio sam imena njihovih lokalnih specijaliteta, sećam se samo da sam uživao u njima, baš kao i u slatkišima, od kojih je najpoznatiji čuros. Zapamtio sam da su španska vina veoma slasna i da ih svakako treba probati.